Σταθεροποιητικές τάσεις χαρακτηρίζουν σήμερα τις τιμές του πετρελαίου οι οποίες μετά το άλμα στην αρχή της εβδομάδας, κινούνται προς το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών από τον Νοέμβριο, με τους επενδυτές να ταλαντεύονται ανάμεσα στις ανησυχίες για κλιμάκωση του εμπάργκο σε βάρος του ρωσικού πετρελαίου και στις προσπάθειες για μεγαλύτερες ποσότητες από άλλες μεγάλες παραγωγούς χώρες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωναν πτώση 16 σεντς, ή 0,15% στα 109,17 δολάρια το βαρέλι στις 06.34 ώρα Ελλάδος, μετά από πτώση 1,6% χθες, όταν έκλεισε  κάτω από τα 110,60 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI ήταν αυξημένα νωρίς το πρωί κατά 2 σεντς, ή 0,02%, στα 106,04 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση 2,5% την Πέμπτη κλείνοντας στα 106 δολάρια το βαρέλι.

Μετά από πέντε συνεδρίες αστάθειας υπό το βάρος των συζητήσεων για επιβολή εμπάργκο και πιθανή αύξηση του εφοδιασμού από Ιράν, Βενεζουέλα, ΗΑΕ, με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία να κλιμακώνονται, το Brent οδεύει προς εβδομαδιαία πτώση της τάξης του 7%, έχοντας εκτιναχτεί σε υψηλό 14 ετών, 139,13 δολάρια το βαρέλι, την ημέρα της αναμονής των ανακοινώσεων Μπάιντεν για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Το αμερικανικό αργό κινείται προς πτώση περίπου 8% αφού έφτασε στο υψηλό των 130,50 δολαρίων.

«Και τα δύο συμβόλαια θα μπορούσαν κάλλιστα να πέσουν απότομα κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, στο άκουσμα κάθε είδησης που  εκλαμβάνεται ως χαλάρωση των διαταραχών του εφοδιασμού», δήλωσε ο Τζέφρι Χάλεϊ, αναλυτής στον OANDA.

Αντίστοιχα, όμως, συμπλήρωσε, και τα δύο συμβόλαια θα μπορούσαν εύκολα να επιστρέψουν στα 115 δολάρια και πάνω, σε ενδεχόμενες αρνητικές ειδήσεις.

Διαβάστε επίσης: Ρωγμές στους κόλπους του ΟΠΕΚ – Διαφοροποιούνται τα ΗΑΕ

Οι τιμές άρχισαν να υποχωρούν μέσα στην εβδομάδα, όταν ξεκαθαρίστηκε ότι η ΕΕ, η οποία έχει μεγάλο βαθμό εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, δεν θα ακολουθήσει τον Μπάιντεν και τη Βρετανία στην απόφαση του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, εξάγει περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα στις ευρωπαϊκές χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ.

Βραχυπρόθεσμα, τα κενά προσφοράς από τη Ρωσία είναι απίθανο να καλυφθούν με επιπλέον παραγωγή από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μέρος του ομίλου, σχολιάζει ο αναλυτής της Commonwealth Bank Βίβεκ Νταρ.

Επιπλέον, ορισμένοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Αγκόλας και της Νιγηρίας, έχουν δυσκολευτεί να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής τους, περιορίζοντας περαιτέρω την ικανότητα του ομίλου να αντισταθμίσει τις ρωσικές απώλειες.

Η Commonwealth Bank προβλέπει ότι το Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 110 δολάρια το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους, αλλά βλέπει τις τιμές να ανεβαίνουν δυνητικά έως και 150 δολάρια βραχυπρόθεσμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές