Μπορεί οι Δυτικοί και ειδικά οι Αμερικανοί πολίτες να στεναχωριούνται και να ανησυχούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν φαίνεται πως θα φτάσουν στο σημείο να χαλάσουν τα ταξίδια και τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Κάπως έτσι διεθνείς εταιρείες του τουριστικού κλάδου, όπως η Booking και η Airbnb εμμένουν στις εκτιμήσεις τους πως με την άρση των περιοριστικών, λόγω κορωνοϊού, μέτρων το φετινό καλοκαίρι θα είναι το καλύτερο για τον κλάδο μετά τη δύσκολη, τελευταία διετία, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

«Πρόκειται για ένα τρομερό, τραγικό, αλλά τοπικό συμβάν» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Booking Holdings, Γκλεν Φόγκελ, σε δηλώσεις του προ ημερών αναφορικά με τις επιπτώσεις του πολέμου. Πραγματικά, σύμφωνα με τον Φόγκελ, οι Αμερικανοί αισθάνονται «θυμωμένοι και θλιμμένοι» για τον πόλεμο, αλλά πιθανότατα δεν πρόκειται να αλλάξουν τα ταξιδιωτικά πλάνα τους για το καλοκαίρι. Ακόμη και με φόντο την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

Αυτό, σύμφωνα με τον Φόγκελ, οφείλεται στο «κλείσιμο» του κόσμου λόγω της πανδημίας επί σχεδόν μία διετία, η οποία δημιούργησε μια συσσωρευμένη ανάγκη και ζήτηση για ταξίδια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Booking, που αντλεί το 90% των εσόδων της από τις διεθνείς αγορές, οι κρατήσεις που καταγράφηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαρτίου ήταν περίπου κατά 10% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Μάλιστα, οι κρατήσεις στη δυτική Ευρώπη ήταν ελαφρά πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Δεν είναι τυχαίο πως τα στοιχεία αυτά καθησύχασαν την αγορά για την πορεία του κλάδου, παρά τον πόλεμο, με αποτέλεσμα η μετοχή της Booking να σημειώσει άνοδο περίπου 5% την ίδια ημέρα. Αν και συνολικά από τις αρχές Φεβρουαρίου η μετοχή έχει χάσει σχεδόν 30%, αντανακλώντας τη γενικότερη αδυναμία στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η Booking δεν είναι η μοναδική. Τόσο η Expedia Group όσο και η Airbnb δεν έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους, επιμένοντας να «βλέπουν» άνοδο της ζήτησης για το καλοκαίρι.

Μιλώντας σε διάσκεψη την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb Μπράιαν Τσέσκι, δήλωσε λίαν ικανοποιημένος με την πορεία της επιχείρησης του και δήλωσε πως δεν βλέπει να έχουν καταγραφεί σημαντικές μεταβολές στη διάθεση των ταξιδιωτών, τον τελευταίο μήνα. Βεβαίως, αυτό σίγουρα δεν αφορά την αγορά της Ρωσίας, καθώς η εταιρεία είναι ανάμεσα στους διεθνείς ομίλους που γύρισε την πλάτη στη ρωσική (αλλά και την ουκρανική) αγορά.

Σύμφωνα με τον Λι Χόροβιτς, της Deutsche Bank, η συνολική ταξιδιωτική κίνηση κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς θα διαμορφωθεί σε επίπεδα περίπου 16% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, παρά και τα νέα δεδομένα του πολέμου. «Ακόμη και με την γενικότερη αδυναμία στην ταξιδιωτική κίνηση της ανατολικής Ευρώπης, η δυναμική κίνηση στα εγχώρια και αστικά ταξίδια θα αντισταθμίσει τις αρνητικές επιδράσεις» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αν και ειδικά οι Αμερικανοί πολίτες φαίνεται να στρέφονται για την ώρα περισσότερο σε ταξίδια εσωτερικού, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου η ζήτηση για δωμάτια στην Ευρώπη ήταν κατά 18% υψηλότερη σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, και μόλις 4% υψηλότερη την εβδομάδα της 6ης Μαρτίου, σύμφωνα με την ερευνητική YpitData.

Πρόκειται για μια τάση σαφώς αντίθετη σε σχέση με την καθίζηση που είχε υποστεί ο ταξιδιωτικός κλάδος στα τέλη της περασμένης χρονιάς και στις αρχές του 2022, λόγω της επέλασης της Όμικρον. Η όποια κάμψη των τελευταίων εβδομάδων θεωρείται εποχιακή και περιορισμένη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή