Τους χαμένους της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προσπαθούν να «μετρήσουν» οι διεθνείς αναλυτές. Το πλέον χαμένο ανάμεσα στα διεθνή funds αμοιβαίων κεφαλαίων είναι, σύμφωνα με την συμβουλευτική Morningstar Inc. ένα αμερικανικό fund ομολόγων με συνολικά assets ύψους 37 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για το Western Asset Core Plus Bond Fund που έχει καταγράψει απώλειες ύψους άνω του 8% για φέτος και περίπου 3% από την έναρξη της κρίσης, κυρίως λόγω της σημαντικής έκθεσης του στη ρωσική αγορά ομολόγων.

Το αμερικανικό fund είχε, στις αρχές της χρονιάς, επενδύσεις ύψους 484 εκατ. δολαρίων σε ρωσικά ομόλογα, ποσό που αναλογούσε περίπου στο 1,2% των συνολικών του assets.

Η επένδυση αυτή έχει πέσει κάτω από το μισό, με περίπου 194 εκατ. δολάρια να έχουν ήδη εξαϋλωθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου και συνεχίζει να μειώνεται καθώς η σκλήρυνση των δυτικών κυρώσεων κάνει τα πράγματα για τη ρωσική οικονομία όλο και πιο δύσκολα.

Πάντως, συνολικά τα μεγάλα διεθνή funds έχουν υποστεί σημαντική ζημιά από την κρίση, έχοντας αναγκαστεί να παγώσουν τη δραστηριότητα σε στοχευμένα funds που επένδυαν σε αναδυόμενες αγορές, όπως η ρωσική.
Οι περισσότεροι money managers αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις με αποτέλεσμα οι επενδύσεις τους στη ρωσική αγορά να εγκλωβιστούν και να εκτιμάται πως θα καταγράψουν σημαντικές ζημιές για το τρίμηνο, ειδικά αν η σύρραξη παραταθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή