Την ανησυχία του ΝΑΤΟ ότι η Μόσχα θα μπορούσε να σκηνοθετήσει μια επίθεση – ακόμα και με χρήση χημικών όπλων – που να δικαιολογεί σκλήρυνση των επιχειρήσεών της, εξέφρασε εκ νέου ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πάντως σε έκθεση – μη κατονομαζόμενων – δυτικών αξιωματούχων για το θέμα, που αποκάλυψε την Παρασκευή το Reuters, αναφερόταν ότι «ενώ οι Ρώσοι είναι πολύ πιθανό να έχουν ικανότητα χρήσης χημικών όπλων, δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν σε αυτό το σημείο προκαλώντας μια μεγάλη κλιμάκωση της τρέχουσας σύγκρουσης.»

«Game changer»

Την Κυριακή ο Πολωνός πρόεδρος Άντρζεϊ Ντούντα είχε χαρακτηρίσει ενδεχόμενη χρήση χημικών από τη Μόσχα ως «game changer» παράγοντα, αναφορικά με ενδεχόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση.

«Φυσικά όλοι ελπίζουν ότι (ο Πούτιν) δεν θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο, όμως εάν χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε όπλα μαζικής καταστροφής, τότε θα επρόκειτο για game changer», είπε ο Ντούντα το βράδυ της Κυριακής στο BBC, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει σε μια τέτοια περίπτωση «να σκεφτεί σοβαρά τι θα πρέπει να κάνει γιατί (τότε η κατάσταση) θα άρχιζε να είναι επικίνδυνη όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο».

Το «κατηγορώ» της Μόσχας

Η Μόσχα από την πλευρά της κατηγόρησε πρόσφατα την κυβέρνηση του Κιέβου ότι ανέπτυσσε βιολογικά όπλα με την κάλυψη της Ουάσιγκτον, τα οποία θα χρησιμοποιούνταν κατά της Ρωσίας. Ουκρανία και ΗΠΑ αρνήθηκαν την κατηγορία.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από τον Ρώσο πρόεδρο θα προκαλούσε ανυπολόγιστους θανάτους και μεγάλο πόνο. Εάν επιπροσθέτως όμως λειτουργούσε και ως game changer – όπως το έθεσε ο Πολωνός πρόεδρος – οδηγώντας σε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, τότε σίγουρα θα άνοιγαν οι «πύλες του φρενοκομείου» παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012