Επτά ώρες διήρκεσε η συνάντηση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, με τον επικεφαλής διπλωμάτη της Κίνας, Γιανγκ Τζιέτσι τη Δευτέρα στη Ρώμη.

Στη μαραθώνια συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος οι προκλήσεις στις διμερείς σχέσεις, προεξάρχοντος του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ από κινεζικής πλευράς εκφράστηκε η δυσαρέσκεια του Πεκίνου για τους χειρισμούς των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Λακωνικός ο Λευκός Οίκος

Σε μια λακωνική ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε σήμερα με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και Διευθυντή του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Γιανγκ Τζιέτσι στη Ρώμη της Ιταλίας. Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε κατόπιν της διαδικτυακής συνάντησης στις 15 Νοεμβρίου 2021 μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του Προέδρου Σι. Ο κ. Σάλιβαν έθεσε μια σειρά ζητημάτων αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ενώ διεξήχθη ουσιαστική συζήτηση για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Τόνισαν επίσης τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.»

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το CNBC περιέγραψε τις συνομιλίες ως «έντονες», σημειώνοντας ότι ο Σάλιβαν μετέφερε στην κινεζική πλευρά την ανησυχία των ΗΠΑ για ενδεχόμενη βοήθεια του Πεκίνου προς τη Μόσχα ώστε η Ρωσία να βρει δικλείδες διαφυγής από τις παγκόσμιες κυρώσεις.

«Αυτό που θα έλεγα γενικά είναι ότι ανησυχούμε πολύ για την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία», είπε ο αξιωματούχος. «Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας ήταν ξεκάθαρος σχετικά με αυτές τις ανησυχίες και τις πιθανές επιπτώσεις και συνέπειες ορισμένων ενεργειών».

Διευκρίνισε πάντως ότι επρόκειτο για μια συνάντηση που «είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό», προσθέτοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα ορίστηκαν το περασμένο φθινόπωρο μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων.

Τι λέει το Πεκίνο

Όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, στη συνάντηση από κινεζικής πλευράς εκφράστηκαν οι ανησυχίες του Πεκίνου όσον αφορά την παρέμβαση των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ταϊβάν. Για την Ουκρανία, ο Κινέζος διπλωμάτης τόνισε ότι το Πεκίνο δεν ήθελε η κατάσταση στην Ουκρανία «να φτάσει σε αυτό το σημείο» και υποστήριξε τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Αναλυτικά, ο διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας προειδοποίησε τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει «να σταματήσει να ακολουθεί περαιτέρω τον επικίνδυνο δρόμο» στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Ο Γιανγκ είπε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ «δεν συνάδουν με τις δηλώσεις τους», καθώς είχαν δεσμευτεί να μην υποστηρίξουν την ανεξαρτησία του νησιού. Ταϊβάν: Επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος του αμερικανικού Οικονομικού Πλαισίου Ινδο-Ειρηνικού

Η Κίνα εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία και σθεναρή αντίθεση στα πρόσφατα λανθασμένα λόγια και πράξεις της πλευράς των ΗΠΑ σε θέματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν», είπε ο Γιανγκ και προειδοποίησε για «οποιεσδήποτε προσπάθειες να συγχωρεθούν και να υποστηριχθούν οι αυτονομιστικές δυνάμεις της “ανεξαρτησίας της Ταϊβάν”». Προέτρεψε δε την Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει την «υψηλή ευαισθησία» του ζητήματος της Ταϊβάν για το Πεκίνο.

Η Ουκρανία

Όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Κινέζος διπλωμάτης είπε ότι το Πεκίνο δεν ήθελε η κατάσταση «να φτάσει σε αυτό το σημείο» και υποστήριξε τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια κινεζική θέση, ο Γιανγκ επέμεινε ότι οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια «όλων των πλευρών» πρέπει να ακουστούν, ενώ προέτρεψε Ουκρανία και Ρωσία να «επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να προστατεύσουν τους αμάχους και να αποτρέψουν μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική κρίση».

Καταδίκασε επίσης «οποιεσδήποτε δηλώσεις και πράξεις που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες ή διαστρεβλώνουν και δυσφημούν τη θέση της Κίνας (για την Ουκρανία)», μια σαφής αναφορά σε δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ που έκαναν λόγο για ρωσικό αίτημα προς την Κίνα για αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Ο Γιανγκ τόνισε ότι οι δεσμοί ΗΠΑ-Κίνας θα πρέπει να βασίζονται στον «αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία από την οποίαν επωφελούνται όλοι», όπως πρότεινε ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Ο διπλωμάτης επανέλαβε ότι το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει ξένες παρεμβάσεις στα εσωτερικά του ζητήματα όπως το Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με την κινεζική πλευρά, Πεκίνο και Ουάσιγκτον συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία για να επαναφέρουν τους διμερείς δεσμούς σε «τροχιά υγιούς και σταθερής ανάπτυξης».

Η Ταϊβάν αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα της έριδος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων στην Ταϊπέι και ένας πιθανός στρατιωτικός σύμμαχος σε περίπτωση σύγκρουσης με το Πεκίνο, το οποίο διεκδικεί την κυριαρχία στο νησί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube