Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωαγορές ένα από τα δυσκολότερα τρίμηνα από την εποχή του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς ο δείκτης των ευρωπαϊκών blue chips, ο Stoxx 600, έχασε 6,3%.

Σήμερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,7%, ενώ σε επίπεδο μήνα ενισχύθηκε κατά 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,83% στις 7.515 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,31% στις 14.414 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,21% στις 6.659 μονάδες.

Και οι τρεις μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν τον Μάρτιο κέρδη από 3,5% έως 6%, σε ένα δύσκολο μάλιστα μήνα που χαρακτηρίστηκε περισσότερο από την έντονη αστάθεια και τις μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Σε επίπεδο τριμήνου, ο μόνος που διεσώθη ήταν ο FTSE 100, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 1,5%, σε αντίθεση με το -9,2% του DAX και το -7% του CAC 40.

Βασικός καταλύτης ήταν σαφώς το ξέσπασμα του Ρώσο-ουκρανικού πολέμου, αλλά και η αλλαγή της πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve, με το ανησυχητικό να είναι ότι τόσο η γεωπολιτική αβεβαιότητα όσο και οι ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο στις αγορές, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα.

Αυτό επίσης που επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές είναι η αναμονή των αγορών στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Τόσο οι κυρώσεις προς την Κίνα όσο και η άνοδος των βασικών εμπορευμάτων και προϊόντων ενέργειας έχει πυροδοτήσει τους φόβους ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, αν και σήμερα υπήρξε μια αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, με πτώση σχεδόν 5%, στο περιθώριο των πληροφοριών που θέλουν την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάζει ένα σχέδιο για την απελευθέρωση 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματά της για περίπου έξι μήνες, σύμφωνα με το NBC News.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές