Projcet Syndicate

Το δικαίωμα ψήφου δέχεται επίθεση σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό το δικαίωμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας και η δημοκρατία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης και του κράτους δικαίου από τα οποία εξαρτάται η οικονομία των ΗΠΑ.

Σκεφτείτε τι διακυβεύεται. Το αμερικανικό μοντέλο του καπιταλισμού της αγοράς κατάφερε πρόσφατα να δημιουργήσει όλο και περισσότερες δίκαιες ευκαιρίες και αποτελέσματα για τους Αμερικανούς. Η ανάκαμψη από την ύφεση του COVID-19 ήταν ισχυρή, με ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ, δημιουργία θέσεων εργασίας και αυξήσεις μισθών, ειδικά για το χαμηλότερο 50%. Οι ισολογισμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι υγιείς και ένας αριθμός ρεκόρ νέων επιχειρήσεων δημιουργήθηκε το 2021. Ωστόσο, ένα επικίνδυνο νέο όραμα της αμερικανικής «δημοκρατίας» επιδιώκει να περιορίσει την ευκαιρία των Αμερικανών να ψηφίσουν και να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους.

Ενώ το Σύνταγμα των ΗΠΑ εκχωρεί την εξουσία επίβλεψης των ομοσπονδιακών εκλογών στις Πολιτείες, το Κογκρέσο διατηρεί τη νόμιμη εξουσία για τα δικαιώματα ψήφου και τα δικαστήρια των ΗΠΑ έχουν την εξουσία να διασφαλίζουν ότι γίνεται σεβαστό το συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από το πού ζει. Το Ανώτατο Δικαστήριο, ωστόσο, υιοθετεί ολοένα και περισσότερο μια διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα και το Κογκρέσο, λόγω της ομόφωνης ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης, δεν κατάφερε να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα ψήφου προστατεύονται επαρκώς.

Δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν κατατάσσει τα δικαιώματα ψήφου ως κορυφαία προτεραιότητα. Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ότι η συνολική κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ είναι κακή και ότι τα οικονομικά ζητήματα πρέπει να αποτελούν την κορυφαία πολιτική προτεραιότητα. Μόνο το 26% πιστεύει ότι η επέκταση της πρόσβασης στην ψηφοφορία στις ομοσπονδιακές εκλογές θα πρέπει να είναι η κύρια εστίαση του Κογκρέσου. Τέλος, μόλις το 6% προσδιορίζει τα εκλογικά ζητήματα ως κορυφαίο πρόβλημα για το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστεί το 2022.

Η αμερικανική δημοκρατία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της από τον εμφύλιο πόλεμο και οι πολίτες των ΗΠΑ, οι οποίοι επικεντρώνονται στην οικονομία, δεν καταφέρνουν να συνδέσουν τις κουκκίδες. Το δικαίωμα ψήφου είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας της Αμερικής και η υγεία της οικονομίας της Αμερικής εξαρτάται από την υγεία της δημοκρατίας της.

Η Λόρα Τάισον είναι εκ των προέδρων του Οικονομικού Συμβουλίου της Καλιφόρνιας και πρόεδρος στο Blum Center Board of Trustees στο University of California, Berkeley. Είναι καθηγήτρια στη Haas School of Business στο University of California, Berkeley.

O Λένι Μεντόνκα είναι εταίρος της McKinsey & Company, πρώην σύμβουλος στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας και πρόεδρος της California High-Speed Rail Authority.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts