Σε υψηλό τριετίας εκτοξεύτηκε η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FED.

Η απόδοση του άγγιξε σχεδόν το 2,70%, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του Μαρτίου του 2019. Η απόδοση του 2ετούς ενισχύθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,51%. Η απόδοση του 30ετούς ανήλθε στο 2,72%, ενισχυμένη κατά 3 μονάδες και βάσης και του 5ετούς κατα 7 μονάδες βάσης στο 2,76%.

Το ράλι στις αποδόσεις του 10ετούς, που αποτελεί δείκτη για το κόστος δανεισμού, ξεκίνησε μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed την Τετάρτη. Η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της κατά 95 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Επιπλέον, επιβεβαιώνουν πως το παράθυρο για πιο δυναμικές μεταγενέστερες αυξήσεις έχει ανοίξει, γεγονός που συνάδει με την άποψη πολλών αναλυτών ότι στο συμβούλιο του Μαΐου η αύξηση των επιτοκίων θα είναι σίγουρα κατά 0,50%.

Αυτή η πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, μαζί με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, οδήγησε σε αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων. Οι επενδυτές πουλούν βραχυπρόθεσμα ομόλογα και τοποθετούνται σε μακροπρόθεσμα, υποδηλώνοντας ανησυχίες για τη βραχυπρόθεσμη υγεία της οικονομίας, με τους φόβους για ύφεση σε άνοδο.

Οι επενδυτές συνεχίζουν επίσης να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε για την ανάκληση του εμπορικού καθεστώτος της Ρωσίας, απαγορεύοντας τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιπρόσθετα, μετά από αναφορές για βιασμούς και βασανιστήρια εναντίον αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις, προκάλεσαν την έντονη καταδίκη από τα μέλη της G-7, που ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές