Με απόσταση μόλις 4.7% έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ο Εμανουέλ Μακρόν τερμάτισε πρώτος στον πρώτο γύρο της «κούρσας» των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο Μακρόν συγκέντρωσε 27.85% ενώ η Λεπέν 23.15%.

Ο υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, απέσπασε το 21,95% των ψήφων.

«Τίποτε δεν έχει τελειώσει»

Σημειώνεται ότι ήδη από το βράδυ της Κυριακής, στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των πρώτων ασφαλών αποτελεσμάτων, ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι «η συζήτηση τις επόμενες 15 μέρες θα είναι αποφασιστική για τη Γαλλία και την Ευρώπη» καθώς «τίποτε δεν έχει τελειώσει».

«Μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα να εκπληρώσω το έργο της προόδου, της ανεκτικότητας και της ανεξαρτησίας, που έχω υπερασπιστεί» σχολίασε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «η εμπιστοσύνη που μου δείξατε με τιμά, με υποχρεώνει και με δεσμεύει». Προειδοποίησε, ωστόσο, πως “τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη”, ήτοι τίποτε δεν έχει τελειώσει.

Για το σκοπό αυτό δήλωσε αποφασισμένος να παλέψει για να πείσει όλους τους ψηφοφόρους, ακόμη και όσους δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο ή ψήφισαν άλλους υποψηφίους, να στον στηρίξουν στο δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου.

Ο κύριος Μακρόν αναφέρθηκε σε όλους τους αντιπάλους του, ονομαστικά και τους ευχαρίστησε επισημαίνοντας πως ο αμοιβαίος σεβασμός είναι σημαντικός. Στάθηκε, ωστόσο, ιδιαίτερα σε όσους από τους υπόλοιπους υποψηφίους έσπευσαν ήδη να τον υποστηρίξουν εν όψει του δεύτερο γύρου.

«Η δημόσια συζήτηση που θα έχουμε μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα είναι αποφασιστική για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη… Πιστεύω σε εμάς, σε όλους εμάς, ανεξαρτήτως της προέλευσης μας, των απόψεων μας, των πιστεύω μας… Πρέπει να είμαστε ταπεινοί, να είμαστε αποφασιστικοί. Θα πρέπει να πείσουμε όλους (να μας υποστηρίξουν)» τόνισε, μεταξύ άλλων.

«Πολιτισμική» ψήφος

Πως θα επουλώσει τις διαφορές της Γαλλίας αν εκλεγεί πρόεδρος, διαβεβαίωσε από την πλευρά της το βράδυ της Κυριακής τους ενθουσιασμένους οπαδούς της, η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, στις δηλώσεις που έκανε λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των εκλογών που την έδειξαν να διατηρεί μικρή διαφορά από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Αναφορικά με το δεύτερο γύρο, η κυρία Λεπέν σχολίασε πως η ψήφος θα είναι «πολιτισμική», καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια σαφή επιλογή «ανάμεσα σε δύο διαφορετικά οράματα για το μέλλον». Στα διαφορετικά αυτά οράματα η ίδια θεωρεί πως εκπροσωπεί την κοινωνική δικαιοσύνη και το ιδεώδες της ισχύος του λαού.

«Ο λαός της Γαλλίας εκφράστηκε και μου έκανε την τιμή να με προάγει στον δεύτερο γύρο (των εκλογών) κατά του τωρινού Προέδρου… Θέλω λοιπόν να τους εκφράσω την βαθιά ευγνωμοσύνη μου».

Σημειώνεται ότι όλοι οι υποψήφιοι πλην του επίσης ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ, κάλεσαν ήδη από το βράδυ της Κυριακής τους ψηφοφόρους να μην στηρίξουν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
Επικαιρότητα |

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.