Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να ποντάρει στη στήριξη όλων ή, έστω, της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων και οπαδών της παραδοσιακής γαλλικής Δεξιάς, ενόψει του κρίσιμου δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 24 Φεβρουαρίου;

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι ίσως σπεύσουν να χαρακτηρίσουν… αμελητέο το ποσοστό που έλαβε η Βαλερί Πεκρές την Κυριακή, η αλήθεια είναι ότι στη μονομαχία με την Μαρίν Λεπέν κάθε ψήφος μετράει. Γι’ αυτό, επειδή αρκετές δημοσκοπήσεις δίνουν διαφορές στα όρια του στατιστικού λάθους, μπορεί να αποβεί καθοριστικό το τι θα ψηφίσουν οι περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι που επέλεξαν την Πεκρές στον πρώτο γύρο.

Αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία

Από αυτή την άποψη, ο Ερίκ Τσιοτί μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο «δούρειος ίππος» της Λεπέν στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων – του κόμματος με τις ρίζες στον Σαρλ ντε Γκολ το οποίο, όμως, κατά δήλωση της Πεκρές, οδεύει προς τη χρεοκοπία, καθώς με ποσοστό κάτω του 5%, θα στερηθεί της κρατικής χρηματοδότησης. Η αιτία γι’ αυτό είναι ότι ο ίδιος ήδη «έκλεισε το μάτι» στην επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς και διεκδικήτρια της προεδρίας.

«Δεν θα δώσω κανενός είδους οδηγίες για την ψήφο (…) Οι Γάλλοι είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι πως εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε χαρακτηριστικά το βράδυ των εκλογών της Κυριακής. Έτσι, αμφισβήτησε ευθέως την κατεύθυνση που έδωσε η Πεκρές για στήριξη του Μακρόν, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος της Λεπέν.

Ακόμη και τον Ζεμούρ!

Όσοι και όσες παρακολουθούν στοιχειωδώς τα πολιτικά δρώμενα στη Γαλλία, βεβαίως, θα έπρεπε να το περιμένουν. Εξάλλου, διεκδικώντας το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές, ο Τσιοτί είχε δηλώσει πως θα στήριζε ακόμη και τον Ερίκ Ζεμούρ σε περίπτωση που βρισκόταν αντιμέτωπος με τον απερχόμενο πρόεδρο στον δεύτερο γύρο.

Όσον αφορά στην επιρροή που έχουν οι απόψεις του στις τάξεις του κόμματος, το γεγονός ότι στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία είχε ξεπεράσει την Πεκρές, συγκεντρώνοντας άνω του 25% όσων συμμετείχαν στη διαδικασία, λέει πολλά για τις τάσεις που κυριαρχούν εντός του κόμματος. Είναι κάτι που «ξεκάθαρα αντικατοπτρίζει μια ισχυρή στροφή στις πολιτικές απόψεις στη Γαλλία, σίγουρα δε στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων προς τα δεξιά και ακροδεξιά», είχε εκτιμήσει τότε ο Ντάγκλας Βέμπερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο INSEAD.

Εάν στην παραπάνω στροφή συνυπολογίσουμε και την οργή που υπάρχει κατά του Μακρόν, ο οποίος θεωρείται βασικός υπεύθυνος για τη δραματική συρρίκνωση του ποσοστού του, τότε δεν αποκλείεται – κάθε άλλο, μάλιστα – πολλές χιλιάδες μελών και οπαδών του κόμματος να ρίξουν στην κάλπη της 24ης Φεβρουαρίου ένα ψηφοδέλτιο που θα γράφει το όνομα της Λεπέν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής