Oxford Economics: «Παράθυρο» για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος

Οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος

Oxford Economics: «Παράθυρο» για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς θα ωθήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πρόκειται να επιβαρύνει την ανάκαμψη.

Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Oxford Economics, προσθέτοντας μάλιστα ότι το «τελευταίο θα μπορούσε να υπονομεύσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές πληθωρισμού».

Οι αναλυτές της έκθεσης, εκφράζουν την εκτίμηση ότι ανησυχίες για τον πληθωρισμό θα υπερνικήσουν τις όποιες ανησυχίες για την ανάπτυξη για το συμβούλιο προς το παρόν: «Έτσι, ενώ δεν αναμένουμε αλλαγές πολιτικής στην επικείμενη συνεδρίαση, η ΕΚΤ μπορεί να σηματοδοτήσει ότι είναι δυνατή μια ακόμη ταχύτερη έξοδος του QE έως τον Ιούνιο και ότι η πόρτα για μια αύξηση επιτοκίων φέτος είναι ακόμα ορθάνοιχτη».

Οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, τονίζοντας, αναφέροντας παράλληλα ότι αυτό δεν θα εκτροχιάσει μια έξοδο QE μέχρι το τρίτο τρίμηνο. Η σύσφιξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια αναπόφευκτη δόση αστάθειας.

«Και ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί και τα περιφερειακά spreads έχουν διευρυνθεί λόγω αυξημένης αβεβαιότητας και λιγότερης υποστήριξης QE, η διαφορά από τις αποδόσεις των ομολόγων παραμένει συγκρατημένη και οι πραγματικές αποδόσεις παραμένουν πολύ χαμηλές. Στο πλαίσιο της αυξημένης αβεβαιότητας και των καθοδικών κινδύνων για τις προοπτικές ανάπτυξης, η ΕΚΤ είναι πιθανό να επαναλάβει ότι οποιαδήποτε αυστηροποίηση της πολιτικής θα εξαρτάται από τα δεδομένα» υπογραμμίζουν.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης, ότι η ρητορική που θα συνοδεύσει την απόφαση της ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, δεν θα είναι τόσο ήπια, ως εκ τούτου «οι αγορές μπορεί να δουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Απριλίου ως επιθετική (γερακίσια)».

Ωστόσο, εμμένουν στην άποψή τους ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μέχρι στις αρχές του 2023. Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η ζημιά στις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη, ενώ η αβεβαιότητα ενδέχεται να είναι ακόμη αυξημένη.

OT Originals

Περισσότερα από Economy

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο