Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στις αποδόσεις και στις παγκόσμιες αγορές, από τις πρώτες ύλες και τα εμπορεύματα, μέχρι τα τρόφιμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, αλλά και τα εθνικά νομίσματα, τα ομόλογα και τις μετοχές.

Οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των τροφίμων παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές του 2022 μέχρι σήμερα σε όλες τις κατηγορίες των πρώτων υλών, βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, ομολόγων και νομισμάτων. Αντίθετα, τις χειρότερες αποδόσεις καταγράφουν τα κρατικά ομόλογα και κυρίως αυτά των ΗΠΑ και αναδυόμενων αγορών, το ρούβλι της Ρωσίας λόγω των κυρώσεων, η λίρα της Τουρκίας, αλλά και τα περισσότερες μεγάλα χρηματιστήρια που έχουν μπει όπως όλα δείχνουν σε φάση διόρθωσης.

Τα στοιχεία με τους «κερδισμένους» και «χαμένους» των αγορών παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος μετά από επεξεργασία δεδομένων από την Wall Street Journal που αφορούν εμπορεύματα, νομίσματα, χρηματιστηριακούς δείκτες και ομόλογα ETF τα οποία διαπραγματεύονται σε αμερικανικά χρηματιστήρια.

Τα μεγάλα ράλι

Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στις τιμές των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου, που έχουν εκτοξευτεί στα ύψη ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ράλι που ακολούθησε στην ενέργεια. Πρωταθλητής στην άνοδο στις αμερικανικές αγορές είναι το φυσικό αέριο όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα και ακολουθούν το ντίζελ, η αμόλυβδη βενζίνη και ο δείκτης της S&P για την ενέργεια. Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται επίσης οι χρηματιστηριακές τιμές για βασικά τρόφιμα όπως είναι τα άλευρα, το καλαμπόκι και η σόγια. Πρόκειται για μια ακόμη παρενέργεια του πολέμου στην Ουκρανία που σε συνδυασμό με τη Ρωσία παράγονται τεράστιες τέτοιες ποσότητες τροφίμων.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Άλμα έως 30% σε βασικά τρόφιμα από την έναρξη

Οι καταστροφές από τις συγκρούσεις σε συνδυασμό με τις κυρώσεις από τη Δύση σε ρωσικά προϊόντα έχουν λειτουργήσει καταλυτικά για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε τέτοια είδη όπου η προσπάθεια κάλυψης επισιτιστικών αναγκών σε συνδυασμό με την κερδοσκοπία έχουν δημιουργήσει μια «μαγική εικόνα» στις τιμές.

Ποιες επενδύσεις δέχονται ισχυρές πιέσεις

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και κυρίως της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό που καλπάζει, έχουν επηρεάσει επίσης σημαντικά τα κρατικά ομόλογα με τις τιμές του να πέφτουν και τις αποδόσεις τους να αυξάνονται

Διαβάστε επίσης: Το ράλι στα επιτόκια των ομολόγων τρομάζει τις αγορές [πίνακες]

Την ίδια στιγμή το ρούβλι έχει μπει στο στόχαστρο της Δύσης με βαριές κυρώσεις που έχουν πλήξει το νόμισμα, αν και οι απώλειες έχουν περιοριστεί τεχνητά από τις κινήσεις που κάνει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για να διαφυλάξει την ισοτιμία.

Κάτω από το «ραντάρ» των αγορών έχουν περάσει επίσης οι συνεχιζόμενες μεγάλες απώλειες της λίρας Τουρκίας, λόγω της πολιτικής μη αύξησης των επιτοκίων από την Άγκυρα την ώρα που ο πληθωρισμός στη χώρα καλπάζει με ποσοστό πάνω από 60%

Διαβάστε επίσης: Αδειάζουν τα πορτοφόλια των Τούρκων από τον πληθωρισμό

Παράλληλα, πολλά από τα μεγάλα χρηματιστήρια έχουν μπει πλέον σε φάση διόρθωσης λόγω των εξελίξεων και καθώς το γενικότερο κλίμα έχει αλλάξει λόγω του πολέμου και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που δημιουργείται και σε συνδυασμό με την πανδημία που επιμένει σε μεγάλες παραγωγές χώρες όπως η Κίνα.

Ιδίως τα αμερικανικά αλλά και πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν πιάσει επίπεδα ρεκόρ πριν την έναρξη των συγκρούσεων και τώρα με την απειλή του υψηλού πληθωρισμού να πλανάται πάνω από τις αγορές και τους επενδυτές να προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων, η υπέρμετρη αυτή αισιοδοξία έχει δώσει τη θέση της σε πιο προσεκτικές κινήσεις, όπως δείχνει τουλάχιστον η πορεία βασικών δεικτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές