Ένα νέο εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση εκρηκτικής ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, μελετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, στελέχη της ΕΚΤ σχεδιάζουν έναν μηχανισμό ασφαλείας, που θα τεθεί στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να περιοριστούν οι πιέσεις που προκαλούνται στην αγορά χρέους από κραδασμούς που είναι εκτός του ελέγχου των εθνικών κυβερνήσεων.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα μοιάζει το συγκεκριμένο εργαλείο, αν και ένα τέτοιο μέσο θα περιλάμβανε πιθανώς αγορές ομολόγων σε κάποια μορφή για να συγκρατήσει τις αποδόσεις.
Ενώ η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ απέχει λιγότερο από μία εβδομάδα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται να αποκαλυφθεί άμεσα κάποιος τέτοιος μηχανισμός.
Ο ίδια πηγή αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι Τραπεζίτες δεν έχουν αποφασίσει αν τελικά θα δημοσιοποιήσουν ένα τέτοιο εργαλείο εκτάκτου ανάγκης ή θα το κρατήσουν κρυφό μέχρι να χρειαστεί να το ενεργοποιήσουν.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης της τράπεζας.
Οι παρασκηνιακές προετοιμασίες της ΕΚΤ υποδηλώνουν πώς οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για τη στιγμή που οι αγορές ομολόγων θα χρειαστεί για πρώτη φορά να ανταπεξέλθουν χωρίς τις παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας μετά από περισσότερα από επτά χρόνια σχεδόν αδιάκοπων αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Η δημιουργία ενός νέου εργαλείου εκτάκτου ανάγκης σε ένα σχετικά ευνοϊκό πλαίσιο αγοράς μπορεί να σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που η ΕΚΤ θα προηγείται του παιχνιδιού αντί να δρα κατόπιν εορτής.
Δεν υπάρχει πρόβλημα προς το παρόν
Σήμερα, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ έχουν εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, τα spreads είναι αρκετά συγκρατημένα, και αυτό σημαίνει ότι δεν προοιωνίζεται κάποια μεγάλη αναστάτωση στην αγορά.
Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι υψηλότερες αποδόσεις αντανακλούν την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία και την προοπτική αύξησης των επιτοκίων, παρά τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των εθνικών χρεών.
Ωστόσο, η κρίση της πανδημίας του 2020 έδειξε πόσο γρήγορα μπορούν να ανατραπούν τα πράγματα. Η ΕΚΤ αναγκάστηκε να δημιουργήσει το ΡΕΡΡ μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, με το πρόγραμμα να αυξάνεται στα 1,7 τρισ.ευρώ για να αντισταθμίσει σοβαρούς κινδύνους.
Τι λέει η ΕΚΤ για την Ελλάδα
Ειδικά για την Ελλάδα η ΕΚΤ, στη τελευταία της συνεδρίαση, ανέφερε ότι σχετικά με το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) σε περίπτωση νέων προβλημάτων στην αγορά που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις PEPP μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες. «Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία» πέρα από τις μετατροπές εξαγορών, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη δικαιοδοσία αυτή, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις από την πανδημία. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία, όπως αναφέρεται.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση η ΕΚΤ είχε δώσει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας δημιουργώντας τις προοπτικές για να συνεχιστούν οι αγορές των ελληνικών κρατικών ομολόγων ακόμη και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος (ΡΕΡΡ). Σύμφωνα με την προηγούμενη ανακοίνωση της ΕΚΤ, «στην περίπτωση νέου κατακερματισμού στις αγορές που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες. Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την αντιμετώπιση αρνητικών διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία».
Latest News
Πότε ξεκινούν «Σπίτι μου 2» και «Ανακαινίζω ενεργειακά το σπίτι μου» – Τα ποσά των επιδοτήσεων
Η στρατηγική για την στέγαση είναι πέντε δισ. ευρώ, είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη
Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 16 έως 20 Δεκεμβρίου
Αναλυτικά τα ποσά που θα καταβληθούν - Οι ημερομηνίες και οι δικαιούχοι
Περιμένοντας την «έκπληξη» από τον Μητσοτάκη στη Βουλή
Οσο η αντιπολίτευση έχει πάρει θέση μάχης, παράλληλα στο κυβερνητικό μέτωπο έχουν βάλει «κάτω» τα περιθώρια για παρεμβάσεις ξορκίζοντας την ακρίβεια
Με ομιλίες κορυφαίων υπουργών συνεχίζεται για 4η μέρα η συζήτηση στη Βουλή
Ο προϋπολογισμός που συζητείται στη Βουλή έχει ανεβάσει τους τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Οι πληρωμές του Δεκεμβρίου - Ποιοι έχουν λαμβάνειν
Αναλυτικά οι προγραμματισμένες πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων
Η πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης και το διπλό μήνυμα της Ελλάδας στις αγορές
Η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να αποπληρώνει με ταχείς ρυθμούς παλαιά χρέη της και να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες ακινήτων – 10 ερωταπαντήσεις
Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο και υπάρχει κίνδυνος τα ακίνητα που κατέχουν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο κράτος
Έρχονται μειωμένες δόσεις για 400.000 στεγαστικά δάνεια
Περισσότερο κερδισμένοι δανειολήπτες θα είναι αυτοί των οποίων το επιτόκιο αναφοράς θα υποχωρήσει περισσότερο και έχουν σχετικά νέα στεγαστικά δάνεια
Φόβοι για καθίζηση στην κατασκευαστική αγορά – Τι λέει στον ΟΤ ο Στασινός του ΤΕΕ
Ο Γιώργος Στασινός πρόεδρος του ΤΕΕ μιλά στον ΟΤ για την απόφαση του ΣτΕ -Αντικρουόμενες αντιδράσεις στον απόηχο της απόφασης
Με δύο εκπλήξεις ο προϋπολογισμός 2025 και το «ψαλίδι» στις προμήθειες των τραπεζών
Ο Προϋπολογισμός 2025 ψηφίζεται αύριο Κυριακή 15 Δεκεμβρίου – Τα μέτρα της τελευταίας στιγμής από Μητσοτάκη