κέντρα δεδομένων της Google σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν περίπου διπλάσια ηλεκτρική ενέργεια από την πόλη του Σαν Φρανσίσκο.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο του το CNBC, συνολικά, η Google χρησιμοποίησε 15,5 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 και το μεγαλύτερο μέρος αυτής πηγαίνει στα κέντρα δεδομένων της, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το 2021.

Και σύμφωνα με τον Διευθυντής Ενέργειας της Google, Μάικλ Τέρελ, η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί η εταιρεία αυξάνεται, όσο αυξάνεται η συνολική χρήση του Διαδικτύου.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό,  ο τεχνολογικός κολοσσός έχει θέσει έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο να λειτουργεί με ενέργεια χωρίς άνθρακα 24-7 έως το 2030: «Το επόμενο μεγάλο φεγγάρι της ανθρωπότητας », όπως είπε ο CEO της Alphabet και της Google, Sundar Pichai .

Από το 2007, η Google ισχυρίζεται ότι είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα , πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία τεχνολογίας αγόρασε την ίδια ποσότητα αντισταθμίσεων άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να μηδενίσει τις καθαρές λειτουργικές εκπομπές άνθρακα της εταιρείας. (Αν και οι αντισταθμίσεις δεν επιβάλλονται αυστηρά και δεν αντιπροσωπεύουν πάντα πραγματική μείωση των εκπομπών.)

Από το 2017, η Google έχει αντιστοιχίσει τη συνολική της χρήση ηλεκτρικής ενέργειας με αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό το δεύτερο στάδιο αντιπροσωπεύει μια βελτίωση, αλλά εξακολουθεί να σημαίνει ότι μερικές φορές η Google λειτουργεί με ισχύ από πηγές που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα.

Ο επόμενος στόχος, τον οποίο η Google στοχεύει να επιτύχει έως το 2030 , είναι να λειτουργεί 24-7 με ενέργεια χωρίς άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι η Google θα λειτουργεί κάθε ώρα της ημέρας με ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα που αγοράζεται από ένα κοντινό, περιφερειακό δίκτυο.

Αυτός είναι ένας στόχος, που παραδέχτηκε ο Pichai ότι τον αγχώνει .

Η πιο τρομακτική πρόκληση: Καθαρισμός του παγκόσμιου δικτύου

Η ενεργειακή απόδοση είναι μόνο μέρος του παζλ βιωσιμότητας για τα κέντρα δεδομένων της Google. Σημασία έχει επίσης πώς παράγεται η ενέργεια που τα λειτουργεί.

Όταν η Google εξετάζει έναν ιστότοπο για ένα κέντρο δεδομένων, λαμβάνει υπόψη τις πηγές που τροφοδοτούν το δίκτυο.

Εάν το πλέγμα δεν είναι καθαρό σε μια τοποθεσία που η Google θέλει να δημιουργήσει ένα κέντρο δεδομένων, τότε πρέπει να εξευρεθεί ένα άλλο μονοπάτι.

Μόλις κατασκευαστούν νέα κέντρα δεδομένων, η Google μπορεί να μετατοπίσει την υπολογιστική της ισχύ μεταξύ κέντρων δεδομένων. Η Google χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να αποφασίσει πού θα εκτελέσει μια υπολογιστική συνάρτηση στον κόσμο και ενσωματώνει δεδομένα εκπομπών άνθρακα σε αυτούς τους αλγόριθμους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη