
Προβλήματα και δυσκολίες έχει προκαλέσει στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα το κλείσιμο εργοστασίων στην Ανατολική Ευρώπη και την εκτόξευση των τιμών σε πρώτες ύλες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, τον Μάρτιο, η S&P Global Mobility, η οποία παρακολουθεί την αγορά των αυτοκινήτων, μείωσε την παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων κατά 2,6 εκατ. οχήματα, για τα έτη 2022 και 2023, ενώ η ευρωπαϊκή παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 9% (σχεδόν 1 εκατ. αυτοκίνητα).
Παράλληλα, η S&P Global Ratings προέβλεψε ότι το 2022 η παραγωγή θα μειωθεί κατά 2% σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής του 2021, σημαντική μείωση σε σχέση με την αύξηση κατά 4 και 6% που είχε προβλέψει τον Οκτώβριο του 2021.
Ορισμένα εργοστάσια στην Ουκρανία προσπάθησαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, παρά τον πόλεμο. Κάτι τέτοιο, εντούτοις, δεν ήταν εύκολο, δεδομένου του ότι οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν τις θέσεις εργασίας τους, ώστε να ξεφύγουν από τις συρράξεις.
Οι ελλείψεις
Η μείωση αυτή αποτελεί, εν μέρει, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρόλο που οι δύο χώρες αντιπροσώπευαν μόνο το 2% της συνολικής παραγωγής αυτοκινήτων για το 2021.
Ακόμη, η εισβολή είχε ως αποτέλεσμα τις ελλείψεις σημαντικών πρώτων υλών για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, γεγονός που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες και τις υπόλοιπες αγορές, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί.
Eπιπροσθέτως, η Ρωσία αποτελεί σημαντική χώρα παραγωγής ακατέργαστου παλλαδίου (40% της παγκόσμιας παραγωγής) και νικελίου, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό καυσαερίων και τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, αντίστοιχα.
Επιπροσθέτως, και περισσότερο κοινά μέταλλα, όπως τα μέταλλα και ο σίδηρος, επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από τις συρράξεις στην Ουκρανία.
Οι εν λόγω ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και, ιδιαίτερα, στην προμήθεια ανταλλακτικών αυτοκινήτων από την εμπόλεμη περιοχή, όπως τα καλώδια από την Ουκρανία, καθώς και άλλα ανταλλακτικά που κρίνονται υψίστης σημασίας για τη σωστή λειτουργία της αυτοκινητοβιομηχανίας, σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια