Στοιχεία για τους προϊστορικούς Έλληνες, έρχονται στο φως σύμφωνα με έρευνα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς έμοιαζαν οι Έλληνες 11.000 χρόνια πριν. Πώς ήταν η όψη τους, τα χαρακτηριστικά τους, το ύψος τους;

Και επίσης, τι θα συνέβαινε αν νοσούσαν τότε από κορωνοϊό;

Τα χαρακτηριστικά τους

Να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες άντλησαν τις πληροφορίες τους από υλικό που προήλθε από σκελετούς που φυλάσσονται σε μουσεία αλλά και από συστηματικές ανασκαφές. Τα ευρήματα των επιστημόνων μέσω της ανάλυσης του αρχαίου DNA προσδιόρισαν επίσης το χρώμα των ματιών και του δέρματος αλλά και την προδιάθεση για ασθένειες όπως το πάρκισον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο οι προϊστορικοί Έλληνες είχαν σκούρα επιδερμίδα και χρώμα ματιών, ύψος περίπου 1,57 και τρέφονταν κατά κύριο λόγο με κρέας. Μάλιστα, οι περισσότεροι αν νοσούσαν από κορωνοϊό θα το περνούσαν βαριά.

Για τα συγκεκριμένα συμπεράσματα που αφορούν στα χαρακτηριστικά που είχαν οι Έλληνες από τη μεσολιθική έως τη βυζαντινή περίοδο, συνεργάστηκαν επιστήμονες από την Ελλάδα και την Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος BioMuse.

Διαδραστικός τρόπος μάθησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης

Σημειώνεται ότι όλα τα ευρήματα είναι διαθέσιμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου οι επισκέπτες μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και με διαδραστικό τρόπο.

Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη έως την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, ενώ οι βιογραφίες των 10 ανθρώπων είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα biomuse.eu.

Δείτε το σχετικό ντοκιμαντέρ:

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Κινητό: Νέο app αναγνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού
Τεχνολογία |

Νέο app κινητού βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση εγκεφαλικού

Η εφαρμογή βιντεοσκοπεί το πρόσωπο και το σώμα, χρησιμοποιώντας αισθητήρες και αλγόριθμους για να εντοπίσει ενδείξεις όπως το «κρέμασμα» του προσώπου προς τη μία πλευρά, το μούδιασμα του χεριού ή το μπέρδεμα της ομιλίας