Ισχυρές άμυνες επέδειξε για ακόμη μία ημέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς κόντρα στο αρνητικό ευρωπαϊκό κλίμα, κατάφερε να αυτονομηθεί και να κλείσει θετικά, ανεβάζοντας μάλιστα και ελαφρώς τον τζίρο, σε μια “εβδομάδα” που παραδοσιακά λείπουν αρκετά χαρτοφυλάκια.

O γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,81% στις 926,41 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να αγγίζει τα 103 εκατ. ευρώ.

Τα «φώτα» στην αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI

Αυτό που κάνει τη διαφορά αυτές τις ημέρες είναι οι προσδοκίες πλέον για αρκετούς τίτλους στην προσεχή αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, ειδικά για εκείνους που σήμερα σημείωσαν ισχυρή άνοδο. Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Εθνική κα ΓΕΚ Τέρνα έκαναν τη διαφορά, με τον τζίρο μάλιστα να δείχνει ότι το ενδιαφέρον των αγοραστών παραμένει υψηλό. Και αυτοί οι τίτλοι ήταν που αντιστάθμισαν σήμερα με την άνοδο τους τις πιέσεις που δέχτηκαν αρκετοί δεικτοβαρείς, επιβεβαιώνοντας για τον γενικό δείκτη τη ζώνη των 920 μονάδων.

Και η σημερινή εικόνα είναι κάτι παραπάνω από θετική, εάν αναλογιστεί κανείς και το αρνητικό διεθνές κλίμα και την γενικευμένη εκτίμηση της αγοράς ότι ο οίκος την Παρασκευή δεν θα προχωρήσει σε κάποια αλλαγή της στάσης του για την ελληνική οικονομία, “υπενθυμίζοντας” μάλιστα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Είναι άλλωστε κάτι που έχουν τονίσει αρκετοί αναλυτές μέχρι σήμερα, όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και για τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης.

Ενισχυμένη ανθεκτικότητα

Βέβαια, μπορεί η αγορά να περιμένει από την οικονομία να ρίξει ρυθμούς λόγω των αυξημένων τιμών καταναλωτή και της πολεμικής αβεβαιότητας, ωστόσο η εικόνα του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν είναι όσο ανησυχητική αναμενόταν. Τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα, στοιχείο που δείχνει ότι ακόμη η κατανάλωση δεν έχει επηρεαστεί από το πληθωριστικό κύμα που έχει χτυπήσει και την Ελλάδα.

Τόσο τα στοιχεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και τα εταιρικά αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο του έτους έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής αγοράς. Και αυτή είναι ο βασικότερος παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες υπέρ της συνέχισης της ανόδου του ΧΑ, προς τα επίπεδα των 930 μονάδων αφενός και των 955 μονάδων αφετέρου.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα αυτές που ξεχώρισαν ήταν ο Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή, η Jumbo, η Εθνική και η ΓΕΚ Τέρνα, που σημείωσαν κέρδη άνω του 3% και έως το +6%. Θετικά έκλεισαν και οι Σαράντης, Τιτάν, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Eurobank.

Στον αντίποδα, οι Motor Oil και ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες 2,55% και 2,29% αντίστοιχα. Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Quest, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και ΟΛΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών