Στην πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια γρήγορα και πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο λόγω των αυξημένων πιέσεων που υπάρχει από το μέτωπο του πληθωρισμού, αναφέρθηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτινς Κάζακς.

«Μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι πιθανή και δεν έχω κανένα λόγο να διαφωνήσω με την στρατηγική στην οποία ποντάρουν οι αγορές για το δεύτερο μισό του έτους» σχολίασε, σε συνέντευξη του στο Bloomberg, ο Λετονός τραπεζίτης που θεωρείται από τα.. γεράκια του συμβουλου, βλέποντας ουσιαστικά και περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής προς τα τέλη της χρονιάς.

Η δημοσίευση των δηλώσεων αυτών προκάλεσε άμεσα αντίδραση στις αγορές συναλλάγματος με το ευρώ να κερδίζει έδαφος έναντι του δολαρίου στο 1,0827.

Θυμίζουμε πως οι αγορές χρήματος επιμένουν να ποντάρουν σε ποσοστό άνω του 50% σε μια αύξηση των ευρωεπιτοκίων της τάξεως των 25 μονάδων βάσης μέχρι τον Ιούλιο, αλλά και σε μια επιπλέον μετριοπαθή αύξηση ύψους 0,25% το Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο.

Βεβαίως το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και οι οικονομικοί τριγμοί που πυροδότησε έκαναν τους τραπεζίτες διεθνώς πιο προσεκτικούς, αλλά δίχως να αλλάζουν βασική ρότα. Τόσο η αμερικανική Federal Reserve όσο και η βρετανική BoE προχωρούν κανονικά με τα σχέδια τους για αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έκρηξη του πληθωρισμού, κάτι που έχει αυξήσει την πίεση που δέχεται η ΕΚΤ να ακολουθήσει στο ίδιο μονοπάτι.

«Σταδιακά δεν σημαίνει αργά» τόνισε ο κ. Κάζακς, επισημαίνοντας πως μια πρώτη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης «μοιάζει σωστή» για την ώρα, χωρίς ωστόσο να αποκλείει και πιο δυναμικές κινήσεις αναλόγως με τα μακροοικονομικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση με τα νούμερα που παρουσιάζει σήμερα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ δεν πρέπει να περιμένει άλλο, τόνισε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πως το συμβούλιο έχει ξεκαθαρίσει πως προϋπόθεση για να ξεκινήσει η ανοδική πορεία των επιτοκίων είναι να έχει προηγουμένως αποφασιστεί ο τερματισμός του προγράμματος αγοράς ομολόγων, που «τρέχει» από το 2015. Το θέμα αυτό έχει ανακοινωθεί πως θα είναι στην ατζέντα στη συνεδρίαση της 8ης-9ης Ιουνίου.

«Δεν έχουμε δει σοβαρά στοιχεία στρεσαρίσματος στις χρηματοοικονομικές αγορές, κάτι που με κάνει να πιστεύω πως ο τερματισμός του QE νωρίς, κατά το τρίτο τρίμηνο, είναι πιθανός και σωστός» σχολίασε ο Λετονός τραπεζίτης. «Το αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί ήδη από τα τέλη Ιουνίου είναι κάτι που θα το συζητήσουμε, όταν λάβουμε τα νέα (οικονομικά) στοιχεία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]