Τεράστιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υπολογίζει πως απαιτείται μια ροή ύψους 5 δισ. δολαρίων το μήνα για τουλάχιστον το επόμενο τρίμηνο προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που δημιουργήθηκε από την ρωσική εισβολή και τον κλονισμό της ουκρανικής οικονομίας.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανακοινώνοντας μάλιστα πως το ΔΝΤ βρίσκεται σε στενή επικοινωνία και διαβούλευση με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών του προκειμένου να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της χώρας. Μάλιστα, οι άμεσες ανάγκες θα καλυφθούν πιθανότατα μέσα από επιδοτήσεις.
«Ένα μεγάλο μέρος της (ουκρανικής) οικονομίας δεν λειτουργεί καθόλου. Οπότε ο καλύτερος τρόπος για καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό είναι μέσα από την διασφάλιση χρηματοδοτήσεων και αυτό είναι που βλέπουμε» τόνισε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου.
Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σεργκι Μαρτσένκο υποστήριξε πως απαιτείται βοήθεια ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθεί η μαύρη δημοσιονομική τρύπα της χώρας, εξηγώντας πως μόνο το Μάρτιο οι δημόσιες δαπάνες ξεπέρασαν τα έσοδα κατά 2,7 δισ. δολάρια. Η ψαλίδα αυτή αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω στα 5 με 7 δισ. δολάρια το μήνα, τον Απρίλιο και το Μάιο.
Βουτιά στο ΑΕΠ κατά 35%
Το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της νέας εξαμηνιαίας έκθεσης του για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook) που δημοσίευσε την Τρίτη, υποστήριξε πως για την Ουκρανία το ΑΕΠ θα καταγράψει μια τεράστια βουτιά ύψους 35% φέτος, καθώς ο πόλεμος έχει παγώσει κάθε οικονομική δραστηριότητα και έχει γονατίσει την οικονομία. Επεσήμανε δε, πως τα δημοσιονομικά της χώρας βρίσκονται σε τεράστια πίεση, καθώς τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει.
Σύμφωνα με την κυρία Γκεοργκίεβα, προτεραιότητα του Ταμείου είναι να διασφαλίσει πως θα υπάρξει ταχεία στήριξη για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στα ουκρανικά ταμεία για το επόμενο τρίμηνο. Αυτό πιθανότατα θα γίνει μέσα από έναν νέο ειδικό λογαριασμό που θα δημιουργηθεί από το διοικητικό συμβούλιο μέσα στο μήνα και ο οποίος θα δομηθεί για να απορροφά τις επιδοτήσεις και τα δάνεια που θα προσφέρονται από τα κράτη μέλη για να υποστηριχθεί η Ουκρανία και να σταθεροποιηθεί η οικονομία της.
Latest News
Ο Μισέλ Ρουσό , νέος πρόεδρος ανώτατου εκτελεστικού συμβουλίου της Star Alliancεe
Ο Μισελ Ρουσσώ ηγείται της στρατηγικής κατεύθυνσης της Star Alliance, η οποία απαρτίζεται από 25 αεροπορικές εταιρείες - μέλη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο 2,7% - ως αναμενόταν- ο αμερικανικός πληθωρισμός τον Νοέμβριο
Η αύξηση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων εφτά μηνών - Πώς θα επηρεάσει την απόφαση της Fed
Ανακατεύουν την τράπουλα της ηγεσίας οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες - Οι αλλαγές σε BMW και Mercedes
Οι μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες προχωρούν σε διαρθρωτικές αλλαγές ηγετικών στελεχών για να σώσουν την «παρτίδα»
Reuters: Σχέδια για υποτίμηση του γουάν ενόψει του Trump 2.0
Αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει τα σχέδια της Κίνας για να αντιμετωπίσει τους δασμούς Τραμπ
Ισχυρό ξεκίνημα για την Inditex στην εορταστική περίοδο
Η Inditex φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα οποία ήταν κάτω από τις προβλέψεις
Economist: Στην πεντάδα του χρυσού «μεταλλίου» για το 2024 η Ελλάδα [πίνακες]
Η καθιερωμένη ανάλυση του Economist για το ποια οικονομία τα πήγε καλύτερα το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές