Τεράστιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υπολογίζει πως απαιτείται μια ροή ύψους 5 δισ. δολαρίων το μήνα για τουλάχιστον το επόμενο τρίμηνο προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που δημιουργήθηκε από την ρωσική εισβολή και τον κλονισμό της ουκρανικής οικονομίας.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανακοινώνοντας μάλιστα πως το ΔΝΤ βρίσκεται σε στενή επικοινωνία και διαβούλευση με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών του προκειμένου να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της χώρας. Μάλιστα, οι άμεσες ανάγκες θα καλυφθούν πιθανότατα μέσα από επιδοτήσεις.

«Ένα μεγάλο μέρος της (ουκρανικής) οικονομίας δεν λειτουργεί καθόλου. Οπότε ο καλύτερος τρόπος για καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό είναι μέσα από την διασφάλιση χρηματοδοτήσεων και αυτό είναι που βλέπουμε» τόνισε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου.

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σεργκι Μαρτσένκο υποστήριξε πως απαιτείται βοήθεια ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθεί η μαύρη δημοσιονομική τρύπα της χώρας, εξηγώντας πως μόνο το Μάρτιο οι δημόσιες δαπάνες ξεπέρασαν τα έσοδα κατά 2,7 δισ. δολάρια. Η ψαλίδα αυτή αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω στα 5 με 7 δισ. δολάρια το μήνα, τον Απρίλιο και το Μάιο.

Βουτιά στο ΑΕΠ κατά 35% 

Το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της νέας εξαμηνιαίας έκθεσης του για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook) που δημοσίευσε την Τρίτη, υποστήριξε πως για την Ουκρανία το ΑΕΠ θα καταγράψει μια τεράστια βουτιά ύψους 35% φέτος, καθώς ο πόλεμος έχει παγώσει κάθε οικονομική δραστηριότητα και έχει γονατίσει την οικονομία. Επεσήμανε δε, πως τα δημοσιονομικά της χώρας βρίσκονται σε τεράστια πίεση, καθώς τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει.

Σύμφωνα με την κυρία Γκεοργκίεβα, προτεραιότητα του Ταμείου είναι να διασφαλίσει πως θα υπάρξει ταχεία στήριξη για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στα ουκρανικά ταμεία για το επόμενο τρίμηνο. Αυτό πιθανότατα θα γίνει μέσα από έναν νέο ειδικό λογαριασμό που θα δημιουργηθεί από το διοικητικό συμβούλιο μέσα στο μήνα και ο οποίος θα δομηθεί για να απορροφά τις επιδοτήσεις και τα δάνεια που θα προσφέρονται από τα κράτη μέλη για να υποστηριχθεί η Ουκρανία και να σταθεροποιηθεί η οικονομία της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως