Στη διακοπή του φυσικού αερίου προς την Βουλγαρία θα προχωρήσει από την Τετάρτη ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας. Η διακοπή αυτή θα επηρεάσει τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου που περνά μέσα από τη Βουλγαρία προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Σόφια, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, η Bulgargraz έλαβε σχετική γραπτή ενημέρωση από τον ρωσικό όμιλο.

Η Βουλγαρία καταναλώνει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και εισάγει πάνω από το 90% αυτού από τη Ρωσία.

Το υπουργείο Eνέργειας της Βουλγαρίας ανέφερε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει της τρέχουσας σύμβασης και έχει πραγματοποιήσει όλες τις πληρωμές που απαιτήθηκαν, επισημαίνοντας ότι το νέο καθεστώς πληρωμών παραβίαζε τη ρύθμιση.

«Η νέα διαδικασία πληρωμής δύο σταδίων που προτείνει η Ρωσία δεν είναι σύμφωνη με την υφιστάμενη σύμβαση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης πληρωμών χωρίς να λαμβάνει καμία προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική πλευρά», ανέφερε το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας το οποίο υποστήριξε ότι προς το παρόν δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

Κλιμάκωση της διαμάχης Ευρώπης -Ρωσίας

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την σοβαρότατη κλιμάκωση στη διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και τον νευραλγικό ενεργειακό τομέα.

Θυμίζουμε πως νωρίτερα είχε επιβεβαιωθεί η είδηση πως η Gazprom θα διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία, μέσω του αγωγού Γιαμάλ. Οι στρόφιγγες θα κλείσουν στις 9:00 το πρωί της Τετάρτης, ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, την PGNIG.

Η σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου της Πολωνίας με την Gazprom είναι 10,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως και καλύπτει περίπου το 50% της εθνικής κατανάλωσης.

Η απόφαση του Κρεμλίνου και της Gazprom ήρθε σε απάντηση των κυρώσεων που δρομολόγησε η Βαρσοβία κατά 50 φυσικών και νομικών οντοτήτων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού γίγαντα. Αν και η διακοπή της ροής προς Πολωνία και Βουλγαρία φαίνεται να συνδέεται με την απαίτηση της Ρωσίας να αρχίσει να πληρώνεται για τις ενεργειακές της εξαγωγές  προς την Ευρώπη με ρούβλια, παρά την άρνηση της Ευρώπης να συμμορφωθεί.

H πληροφορία αναφορικά με τη διακοπή του φυσικού αερίου προς την Πολωνία είχε ήδη εκτινάξει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 17%, με το ράλι να αναμένεται πως θα συνεχιστεί και με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών το πρωί της Τετάρτης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή