Το πράσινο φως για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ισπανία και Πορτογαλία, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και την μείωση της πίεσης που δέχονται τα νοικοκυριά τους από το ράλι του ενεργειακού κόστους.

Πρόκειται για «πολιτική συμφωνία», εξήγησε η υπουργός Περιβάλλοντος της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στις Βρυξέλλες με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιας για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αντίστοιχος ομόλογος της από την Πορτογαλία.

Η συμφωνία ορίζει ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος περίπου κατά 40% τόσο στην Ισπανία όσο και στην Πορτογαλία. Ο μηχανισμός θα είναι προσωρινός και η διάρκεια του ορίστηκε στους δώδεκα μήνες.

«Η συμφωνία θα μας επιτρέψει να προστατέψουμε όλους τους καταναλωτές που έχουν εκτεθεί στην ενεργειακή κρίση» σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ντουάρτε Κορντέιρο επισημαίνοντας πως η τωρινή τιμή αναφοράς στην αγορά χονδρικής στην Ευρώπη βρίσκεται περίπου στα 90 ευρώ.

Σημειωτέον πως η αρχική πρόταση από τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις σε Μαδρίτη και  Λισαβόνα ζήταγε ένα πλαφόν στα 30 ευρώ ανά MWh. Βασικό τους επιχείρημα δε, ήταν πως η απομόνωση της Ιβηρικής χερσονήσου περιόριζε τις ενεργειακές της διασυνδέσεις με τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ισπανία και Πορτογαλία πίεζαν από κοινού τις Βρυξέλλες για την επιβολή πλαφόν στο «ενεργειακό νησί της Ιβηρικής» ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, πριν και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία που έκανε τις συνθήκες στην ενεργειακή αγορά ακόμη πιο δύσκολες. Μάλιστα αμφότερες οι χώρες είχαν σχετικά χαμηλή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, καθώς εισάγουν φυσικό αέριο κυρίως από την γειτονική Αλγερία, ενώ έχουν καταφέρει να αυξήσουν σημαντικά και την εγχώρια παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τζόρτζια Μελόνι ή Όλαφ Σολτς – Ποια είναι μεγαλύτερη απειλή για την ΕΕ;
Αναλύσεις |

Θύελλα κατά του Σολτς – Έρχεται το τέλος της «γερμανικής ΕΕ»;

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους εταίρους της Γερμανίας και τις Βρυξέλλες το «πακέτο» των 200 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνησή της, που μοιάζει με τη σταγόνα η οποία ξεχείλισε το ποτήρι.