Με συσσωρευμένες ζημιές 30 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 21,25 εκατ. ευρώ και συνολικό δανεισμό 36,12 εκατ. ευρώ, στοιχεία που καταγράφονται στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό (31/12/2020), η Δωδώνη Παγωτά ΑΒΕΕ ξαναβγαίνει προς πώληση.

Εάν αυτός ο διαγωνισμός, στον οποίο κατά πληροφορίες συμμετέχουν 4 ενδιαφερόμενοι, καταλήξει επιτυχώς, ή θα οδηγηθεί, όπως οι προηγούμενοι, σε ναυάγιο, θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Στο νέο γύρο διεκδίκησης της χειμαζόμενης εταιρείας συμμετέχουν σύμφωνα με πληροφορίες, οι: Βενέτης, η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι, εταιρεία συμφερόντων του Δημήτρη Βιντζηλαίου, που έχει πάρει τον έλεγχο της Creta Farms και επενδυτικό όχημα του προέδρου και διευθύνοντας συμβούλου της ΕΛΓΕΚΑ, Αλέξανδρου Κατσιώτη.

Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια διάσωσης από το 2017 και καθώς φαίνεται παρά τα προβλήματα της εταιρείας, το ισχυρό εμπορικό σήμα που διαθέτει κρατά το ενδιαφέρον ψηλά.

Αναφορικά με τις προσφορές, με βάση πληροφορίες, ο πήχης έχει κατέβει αρκετά και διαμορφώνεται κάπου στα 3 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα 8 εκατ., που ήταν διατεθειμένο να καταβάλει πριν από μερικά χρόνια το σχήμα, Γιώτης – Γρηγόρης Μικρογεύματα.

Πάντως για να προχωρήσει η διαδικασία, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πιστωτών, καθώς οι τράπεζες έχουν ως εχέγγυο πάνω από το 90% των μετοχών της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το μητρώο μετόχων της εταιρείας, κατά την 31 Δεκεμβρίου 2020, το 100% των μετοχών της Δωδώνη Παγωτά κατέχεται από την κυπριακή εταιρεία Foodron Holdings Ltd.

Το γαλακτοπωλείο της Κυψέλης με το θεϊκό παρφέ

Τη δεκαετία του ’60 ο Βασίλης Μπλέτσος και η Σοφία Ξήτα, από το ανατολικό Ζαγόρι, επαρχία της Δωδώνης, βρέθηκαν στην Αθήνα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Οι επαγγελματικοί τους δρόμοι συναντώνται στην Κυψέλη όπου το 1967 αγοράζουν συνεταιρικά ένα μικρό γαλακτοπωλείο, το οποίο μετονομάζεται σε «Δωδώνη».

Με τρία μόλις τραπέζια εντός καταστήματος, στη Δωδώνη έβρισκε κάποιος γάλα, κρέμες, γιαούρτι, ρυζόγαλο, αυγά, γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι, μπακλαβά, σαγανάκι, αλλά και ποικιλίες για ούζο.

Παρατηρώντας ότι το παγωτό είχε ζήτηση, οι δύο Ηπειρώτες αποφάσισαν να επεκταθούν και σε αυτή την κατηγορία, παρουσιάζοντας εκλεκτές και πρωτότυπες γεύσεις παγωτού.

Το παρφέ κρέμα εξελίχθηκε σε λατρεμένο παγωτό και από στόμα σε στόμα άρχισε όλη την αφρόκρεμα της Αθήνας να κάνει ουρά έξω από μικρό παγωτατζίδικο. Από τα τραπεζάκια της Δωδώνης θα περνούσαν οι Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Νίκος Σταυρίδης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Ιάκωβος Καμπανέλλης, καθώς και η Τζένη Καρέζη, με την οποία υπήρχε και επαγγελματική συνεργασία, με τη μορφή της τροφοδοσίας του κυλικείου του θεάτρου της.

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1977  η εταιρεία μεταφέρεται στις σημερινές της εγκαταστάσεις στην Παλλήνη, ενώ το 1984 ανοίγει το πρώτο εταιρικό κατάστημα με τη μορφή τζελατέριας στην Κηφισιά και το πρώτο κατάστημα franchise στο Χαλάνδρι.

Το 1990 η ομόρρυθμη εταιρεία Βιοτεχνία Παγωτού Β. Μπλέτσος – Σ. Ξήτα-Κ. Μπέλλος ΟΕ, μετατράπηκε σε Παγωτά Δωδώνη ΑΒΕΕ και το διάστημα 1991-1995 πραγματοποιείται δυναμική επέκταση του δικτύου μέσω franchise με το άνοιγμα 17 καταστημάτων.

Η εποχή των Πλακόπητα, Δασκαλόπουλου, Θεοδωρόπουλου και η είσοδος της Εθνικής

Εν μέσω προβλημάτων, τον Απρίλιο του 1999 ιδιοκτήτες της εταιρείας Παγωτά Δωδώνη ΑΒΕΕ: ο Κωνσταντίνος Μπέλος, με ποσοστό 25%, η μητέρα του Σοφία Ξήτα, με 25% και ο Βασίλης Μπλέτσος, με ποσοστό 50%, αποφασίζουν να πουλήσουν την εταιρεία σε ομάδα επενδυτών.

Οι νέοι ιδιοκτήτες των «θεϊκών παγωτών», όπως πλέον είχαν γίνει γνωστά, ήταν πολλοί και πασίγνωστοι. Συγκεκριμένα, το 57% των μετοχών της εταιρείας πέρασε στα χέρια της Global Capital Investors (το Venture Capital Fund της εταιρείας Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα), το 25% στην εταιρεία ΔΕΛΤΑ, το 5% στην εταιρεία Πρόοδος (εταιρεία επενδύσεων της τότε Τράπεζας Εργασίας), το 5% στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, το 3% στον Κωστή Αποστολίδη (δεξί χέρι του Σ. Θεοδωρόπουλου στην Chipita) και ποσοστό 5% στον Γ. Σαββίδη, παλαιό μάνατζερ της εταιρείας που ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος σύμβουλου.

Το καλοκαίρι του 2007 η Global Finance και κοινοπραξία επενδυτών ανακοίνωσαν την αποεπένδυσή τους από την εταιρεία Παγωτά Δωδώνη με την πώληση της τελευταίας στην NBGI private equity, που λειτουργούσε ως ο διεθνής επενδυτικός βραχίονας της Εθνικής Τράπεζας στην Ευρώπη.

Την εποχή εκείνη, στελέχη της αγοράς υποστήριζαν ότι η Global μέσω της ως άνω πώλησης πέτυχε τον τριπλασιασμό της αρχικής της επένδυσης στην εταιρεία παγωτού.

Στην ανακοίνωσή της η Global Finance ανέφερε ότι στην 8ετία που διατήρησε τον έλεγχο της εταιρείας ο αριθμός των καταστημάτων Παγωτά Δωδώνη αυξήθηκε από 92 σε 207, ο τζίρος της αυξήθηκε 2,5 φορές και το απασχολούμενο προσωπικό σχεδόν διπλασιάστηκε από 56 σε 100.

Το 2012 ξεσπά φωτιά  στις εγκαταστάσεις της Παλλήνης με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγικής μονάδας. Η ζημιά ανήλθε στα 2 εκατ. ευρώ ωστόσο υπήρχε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και το ποσό των απωλειών καλύφθηκε σχεδόν εξολοκλήρου από την ασφαλιστική εταιρεία.

Από την Εθνική στις Goldman Sachs και Deutsche Bank

Από καραμπόλα, εξαιτίας της πώλησης από την Εθνική Τράπεζα της NBGI Private Equity, το 2016 το 90% των μετοχών της Παγωτά Δωδώνη, μέσω του Southeastern Fund, πέρασε σε επενδυτικές εταιρείες συνδεόμενες με τις Goldman Sachs και Deutsche Bank.

Τότε η εταιρεία διέθετε τα προϊόντα της μέσω: δικτύου 72 καταστημάτων franchise Δωδώνη, δικτύου 121 μικρότερων σημείων-«γωνίες», 600 σημείων HO.RE.CA. (καφετερίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία), 700 σημείων πωλήσεων οικογενειακού συσκευασμένου παγωτού σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και μικρά μίνι μάρκετ, φούρνους και ζαχαροπλαστεία.

Οι συσσωρευμένες ζημίες κατά την 31 Δεκεμβρίου 2016 είχαν ανέλθει σε 15,2 εκατ. ευρώ και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ήταν αρνητικό και ίσο με 6,47 εκατ. ευρώ.

Πριν 6 χρόνια η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωνε ότι βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, ώστε να συμφωνηθεί η βέλτιστη αναδιάρθρωση του δανεισμού της προκειμένου αυτός να καταστεί πάλι βιώσιμος.

Τα άτυχα «φλερτ»

Και ενώ οι ζημιές συνεχίζονταν, το 2018 πληροφορίες ανέφεραν ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση της Παγωτά Δωδώνη εκδήλωσαν το σχήμα των ελληνικών εταιρειών Γιώτης – Γρηγόρης Μικρογεύματα και η Switz Group του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala, που συμμετέχει επενδυτικά στην Κρητών Άρτος και στους Κουλουράδες.

Το καλοκαίρι του 2020 εμφανίστηκαν στο προσκήνιο και νέοι υποψήφιοι «μνηστήρες». Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός της Γιώτης, στη λίστα των ενδιαφερομένων βρέθηκαν η Κρι Κρι, η Βενέτης, η Kayak και η Δωδώνη. Ωστόσο καμιά πρόταση δεν τελεσφόρησε.

Η απώλεια της Chillbox

Εν μέσω πανδημίας, η Δωδώνη Παγωτά έχασε και τα έσοδα του παγωμένου γιαουρτιού (frozen yogurt), καθώς η Kayak εξαγόρασε το 70% της Chillbox A.E. και το 100% της Chillbox Global A.E. Οι εταιρείες Chillbox αντιπροσώπευαν το 19% περίπου του τζίρου της Παγωτά Δωδώνη τα τελευταία χρόνια.

Συρρίκνωση δικτύου

Στο τέλος του 2020 η εταιρεία διέθετε τα προϊόντα της μέσω δικτύου 56 καταστημάτων franchise Δωδώνη, από 70 καταστήματα το 2018,  δικτύου 109 μικρότερων σημείων-«γωνιές», 1.318 σημείων HO.RE.CA. (καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία) και 424 σημείων πωλήσεων οικογενειακού συσκευασμένου παγωτού σε μεγάλες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ αλλά και μικρά μίνι μάρκετ, φούρνους και ζαχαροπλαστεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News