Την Αγνό, την πρώτη ελληνική γαλακτοβιομηχανία που έβαλε το παστεριωμένο γάλα στα σπίτια των Ελλήνων καταναλωτών εν έτει 1955, ή πιο σωστά ότι απέμεινε από αυτή μετά το οριστικό λουκέτο το 2014, απέκτησε ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη.

Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ήταν η μοναδική εταιρεία που συμμετείχε στον χθεσινό δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την απόκτηση των εγκαταστάσεων και των εμπορικών σημάτων της ιστορικής βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας, καταβάλλοντας 7,73 εκατ. ευρώ.

«Πρώτα θα πρέπει να αποτιμήσουμε την κατάσταση που βρίσκεται το βιομηχανοστάσιο και μετά θα αποφασίσουμε για το μέλλον. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πλήρους μεταβίβασης, έχουμε χρόνο», δήλωσε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο κ. Δημήτρης Σαράντης, πρόεδρος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία.

«Στην ουσία πρόκειται για ένα βιομηχανικό οικόπεδο σε καλή θέση, για το οποίο έχουμε διάφορα σχέδια», σημείωσε ο κ. Σαράντης, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή προηγείται η διαχείριση των επιπτώσεων του υψηλού ενεργειακού κόστους και των προβλημάτων των κτηνοτρόφων λόγω των ανατιμήσεων στις λειτουργικές δαπάνες.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Σαράντη το επικρατέστερο σενάριο είναι να δημιουργηθεί μια νέα παραγωγική μονάδα στο οικόπεδο των 130 στρεμμάτων, το αντικείμενο της οποίας θα είναι μια καινούργια κατηγορία προϊόντων.

Συντομότερη θα είναι η αξιοποίηση τα εξαγορασθέντων εμπορικών σημάτων, τα οποία σταδιακά θα επανέλθουν στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ με το γνωστό λογότυπο της Αγνό.

Σύμφωνα με τον κ. Σαράντη το ακίνητο και τα σήματα της Αγνό θα περάσουν στην κυριότητα του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες.

Τι απέκτησε ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία

Ο πλειστηριασμός αφορούσε στην εκποίηση της έκτασης 132.239 τετραγωνικών μέτρων στις περιοχές των κοινοτήτων Περιβολακίου, Λαγυνών και Καβαλλαρίου στον δήμο Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα κτίρια και τον εξοπλισμό, του εμπορικού σήματος ΑΓΝΟ και των επιμέρους εμπορικών σημάτων (ΑΓΝΟ CHOCO MILK, VITALIA ΑΓΝΟ κ.α.) επί των οποίων έχει δικαίωμα η πτωχή εταιρεία.

Το τίμημα των 7,73 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί για την ικανοποίηση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και εργαζόμενους, με την Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. να υπόσχεται την αναγέννηση της Αγνό και την μεταμόρφωσή της σε μια σύγχρονη επιχείρηση που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των καταναλωτών.

Ο όμιλος των αδερφών Σαράντη πραγματοποίησε το 2021 κύκλο εργασιών 427 εκατ. ευρώ παραμένοντας η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας.

Διαθέτει 7 εργοστάσια και έναν ρυθμό επενδύσεων που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, φτάνοντας κατά την τελευταία πενταετία τα 193 εκατ. ευρώ.

Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, δίπλα στην ΟΛΥΜΠΟΣ, την ΤΥΡΑΣ και την ΡΟΔΟΠΗ, προστέθηκαν την τελευταία διετία τα αναψυκτικά ΚΛΙΑΦΑ και το ανθρακούχο νερό ΔΟΥΜΠΙΑ.

Πώς… έκοψε το γάλα της Αγνό

Για 49 χρόνια – από το 1950 όταν ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη έως και το 1999, οπότε και τέθηκε υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης – η Αγνό ήταν συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία με την επωνυμία «Ένωση Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης ΑΓΝΟ», κατέχοντας σημαντική θέση στον κλάδο του γάλακτος με πολλές πρωτιές.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 1955, έγινε η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στην Ελλάδα, ενώ στη δεκαετία του ’80 με νέο – πανάκριβο – εργοστάσιο στον Λαγκαδά αποκτά μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα λόγω της διαφήμισης με τον διάσημο μπασκετμπολίστα Νίκο Γκάλη, παίκτη του Άρη την εποχή εκείνη.

Το 1997 είχε πωλήσεις 19 δισ. δραχμών και χρέη ύψους 23 δισ. δραχμών προς την Αγροτική Τράπεζα. Έτσι, δύο χρόνια μετά μπαίνει υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός, που ακολουθεί, το 2000, κατοχυρώνεται στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία αποκτά τη γαλακτοβιομηχανία έναντι 32 δισ. δραχμών. Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχαν από η ΔΕΛΤΑ και η ΦΑΓΕ, με πρόταση ύψους 21 δισ. δραχμών.

Η εξαγορά από την Κολιός

Τον Ιούνιο του 2003 ύστερα από έναν περιπετειώδη διαγωνισμό, στον οποίο είχαν μετάσχει επίσης οι εταιρείες Μεβγάλ, Δέλτα και Τυράς, ο Νίκος Κολιός αγοράζει την Αγνό από την Αγροτική Τράπεζα, η οποία από τότε προσπαθούσε να «ξεμπλέξει» με τις μη χρηματοπιστωτικές της συμμετοχές.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η εξαγορά έγινε με δανεικά χρήματα της ΑΤΕ καθώς η τράπεζα συμφώνησε να παραχωρήσει δάνειο στην εταιρεία για την εξυγίανση της Αγνό. Η καταγγελία αυτή έγινε τότε από τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτο Καραμίχα και τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.

Η Κολιός Α.Ε. εξαγόρασε την Αγνό, απαλλαγμένη χρεών καταβάλλοντας προκαταβολή 1,2 εκατ. ευρώ και λαμβάνοντας δάνειο άλλα 10 εκατ. ευρώ από την τράπεζα, που ήταν πωλήτρια. Συνολικά η γαλακτοβιομηχανία Κολιός για την εξαγορά κατέβαλλε 12,25 εκατ. ευρώ και υποστήριζε ότι την περίοδο 2004-2011 διέθεσε επιπλέον 35 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού του παραγωγικού εξοπλισμού και άλλα 12 εκατ. σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Το «σπάσιμο» των τιμών και οι φούρνοι

Το 2006 ο Νίκος Κολιός ταράζει και πάλι την αγορά «σπάζοντας» τις τιμές στο γάλα μέσω της πολυσυζητημένης συμφωνία της Αγνό με την οργάνωση των αρτοποιών της Αθήνας.

Οι φούρνοι της πρωτεύουσα διέθεταν το επώνυμο φρέσκο γάλα της εταιρείας στην τιμή των 89 λεπτών το λίτρο ως τα τέλη του 2007, υπό τον όρο ότι δεν θα της επιστρέφουν τις ποσότητες που θα μένουν αδιάθετες.

Το πρώτο «ανώνυμο» γάλα

Ωστόσο η μεγάλη ανατροπή στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων είχε προηγηθεί όταν ο Νίκος Κολιός υπογράφοντας συμφωνία με την εταιρεία Dia Hellas ΑΕ, παρήγαγε το 2005 το πρώτο «ανώνυμο» γάλα στην Ελλάδα.

Η συμφωνία διεκόπη –μάλλον βιαίως- όταν ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι σε έλεγχο στις εγκαταστάσεις της Αγνό διαπιστώθηκε πως στις φιάλες του γάλακτος αναγράφονταν παραπλανητικές ημερομηνίες σχετικά με την παστερίωση και τη λήξη της διάρκειας ζωής του προϊόντος.

Από την πλευρά της υποστηρίχθηκε ότι η διακοπή του συμβολαίου με την αλυσίδα ήταν η αδυναμία να καλυφθεί το πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων της.

Το άρθρο 99

Πρωτοπόρος όμως αναδείχθηκε ο Νίκος Κολιός και σε ότι αφορά το άρθρο 99, καθώς η προσφυγή της Αγνό στις διατάξεις εξυγίανσης το 2012 ήταν η πρώτη που έγινε στον κλάδο των γαλακτοβιομηχανιών. Η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 απορρίφθηκε.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η Αγνό υπέβαλε αίτηση για πτώχευση και τον Δεκέμβριο η σύνδικος πτώχευσης άρχισε την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Από το 2003, οπότε και πωλήθηκε μέχρι το οριστικό λουκέτο, το 2014, με χρέη ύψους 50 εκατ. ευρώ, η ιστορική γαλακτοβιομηχανία δεν εμφάνισε ποτέ κερδοφόρα χρήση.

«Από τον Αύγουστο 2012 η ΑΓΝΟ άρχισε να μην ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις, έναντι των πιστωτών. Στην αίτηση που υπέβαλε, για υπαγωγή στο άρθρο 99, επικαλείτο έλλειψη ρευστότητας, συνεπεία της οποίας αδυνατούσε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης μέχρι τη συζήτησή της (22/02/2013) η ΑΓΝΟ προσπαθούσε να πληρώνει επιλεκτικά ορισμένα από τα χρέη. Οι όποιες καταβολές έγιναν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ήταν μεθοδευμένες, με αποκλειστικό σκοπό η ΑΓΝΟ να επιτύχει τη συνέχιση της λειτουργίας της και την υποστήριξη -εκμέρους των πιστωτών- της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99», ισχυρίζονταν τότε οι εργαζόμενοι καταγγέλλοντας ότι οι μεταβιβάσεις της ΑΓΝΟ προς την ΚΟΛΙΟΣ (οχήματα και χρήση σήματος) «πρέπει να ελεγχθούν ως εικονικές στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας».

Οι άγονοι πλειστηριασμοί

Ακολούθησαν αρκετοί πλειστηριασμοί στο σύνολό τους άγονοι παρότι σταδιακά μειώνονταν το τίμημα. Το 2017 το ελάχιστο τίμημα είχε οριστεί στα 18,28 εκατ. ευρώ, το 2018 στα 15 εκατ. ευρώ και το 2019 στα 10 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία