Την έκδοση ψηφιακού νομίσματος εξετάζει η κεντρική τράπεζα του Ουγκάντα η οποία δεν έχει απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα, αλλά εκφράζει ανησυχία για τους κινδύνους που ενέχει η συγκεκριμένη τεχνολογία, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος τραπεζικός αξιωματούχος την Παρασκευή.

«Η Τράπεζα της Ουγκάντα πραγματοποιεί επί του παρόντος προκαταρκτικές μελέτες σχετικά με το εάν θα προχωρήσει στην έκδοση ψηφιακού νομίσματος ή όχι… και ειδικά να διερευνήσει ποιους πολιτικούς στόχους θα αντιμετωπίσει μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Andrew Kawere, διευθυντής της τράπεζας για τις εθνικές πληρωμές, μιλώντας στο Reuters.

Οι αφρικανικές κυβερνήσεις έχουν προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο τα ψηφιακά νομίσματα. Η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας απαγόρευσε στις τοπικές τράπεζες να συνεργάζονται με κρυπτονομίσματα πέρυσι πριν κυκλοφορήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, ενώ η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία τον περασμένο μήνα ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως επίσημο νόμισμα.

Προστασία των καταναλωτών

«Η προστασία των καταναλωτών – αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο μέλημα για εμάς ως Bank of Uganda. Στην Ουγκάντα έχουμε χαμηλά επίπεδα ψηφιακής χρηματοοικονομικής παιδείας… ο πληθυσμός χρειάζεται λίγη προστασία από ορισμένες από αυτές τις αρκετά προηγμένες οικονομικές καινοτομίες», τόνισε ο Kawere.

Τα κρυπτονομίσματα είναι ήδη σε χρήση, αν και ανεπίσημα, στην Ουγκάντα, είπε ο Kawere, αλλά η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε τους αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να κάνουν πιο αργά βήματα, ενώ η ρυθμιστική αρχή μελετά την τεχνολογία και αναπτύσσει ρυθμιστικούς μηχανισμούς.

Οι κάτοικοι της Ουγκάντα έχουν αποκτήσει κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Μαρτίου 2019 και Μαρτίου 2022, σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων blockchain Chainalysis.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto