Στην Αθήνα θα βρίσκεται σε λίγες ώρες ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Αντρέ Ενρία

Μην πάει το μυαλό σας σε κάποια μυστική αποστολή ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες. Ο ισχυρός άνδρας του εποπτικού βραχίονα της Φρανκφούρτης συγκάλεσε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου στην Αθήνα για αύριο και την Παρασκευή.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που θα αυτό θα γίνει δια ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Κι αυτό αναμφίβολα έχει το συμβολισμό του. Να σας υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα είχε επιλεγεί για τον ίδιο λόγο το 2020, ωστόσο η επέλαση του κορωνοϊού πάγωσε τα πάντα.

Όπως πληροφορείται η στήλη, θα συζητηθούν επίκαιρα θέματα για τον τραπεζικό κλάδο, υπό το πρίσμα της διαταραχής που έχει προκαλέσει σε οικονομίες και αγορές ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι ίδιες πηγές μας λένε πως δεν υπάρχει η Ελλάδα στην ατζέντα.

Θα είναι πάντως μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να συζητήσουν δια ζώσης με τον Ενρία για τις εξελίξεις. Σημειώνεται ότι τη χώρα μας στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εκπροσωπεί εκ μέρους της εγχώριας νομισματικής αρχής ο Ηλίας Πλασκοβίτης.

Επένδυση 70 – 100 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Η περιοχή του Αλμυρού Βόλου αναμένεται να φιλοξενήσει μία από τις πιο σύγχρονες και «πράσινες» βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ελλάδας. Εκεί η Βιοχάλκο σχεδιάζει να δημιουργήσει μια μονάδα κατασκευής πλωτήρων για θαλάσσια αιολικά πάρκα, με ενσωματωμένο τον πυλώνα της ανεμογεννήτριας, μια παγκοσμίως πρωτοποριακή επένδυση,  ύψους 70 με 100 εκατ. ευρώ, βασισμένη σε τεχνολογία αιχμής. Ήδη έχει κατατεθεί αίτημα στις Βρυξέλλες για πιθανή ένταξη σε κάποιο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα καινοτομίας που τρέχουν στην ΕΕ ενώ σύντομα αναμένεται να υποβληθεί η αίτηση στο Enterprise Greece προκειμένου να υπαχθεί στις εμβληματικές στρατηγικές επενδύσεις.

Αναλυτικό ρεπορτάζ ΕΔΩ

Νέα μέτρα

Τι ακολουθεί μετά τις ανακοινώσεις για τις μειώσεις των ενεργειακών τιμολογίων; Σημειώστε:

Α) Η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους

Β) Η αύξηση των συντάξεων για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια

Γ) Η εκ νέου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς κι επαγγελματίες

Να σημειώσουμε ότι και τα τρία μέτρα είναι αποφασισμένα.

Πίστη

Στο Μαξίμου εξακολουθούν να θεωρούν ότι είναι ρεαλιστικός στόχος η επίτευξη έστω οριακής αυτοδυναμίας, (όχι στην αναμέτρηση της απλής αναλογικής, αλλά…) στις δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν με τον νέο εκλογικό νόμο. Με βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων που λαμβάνουν.

Το «αργόστροφο καράβι»

Παρατηρήσατε την αναφορά του πρωθυπουργού για την ΕΕ ως «αργόστροφο καράβι»; Λοιπόν, αυτό που δεν είπε, αλλά το πιστεύει, είναι ότι ο «παράγων βέτο» ευθύνεται εν πολλοίς γι’ αυτήν την εικόνα. Γι’ αυτό και πρέπει να αλλάξει – τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή το ενεργειακό. Βασικός εκφραστής της πρότασης για κατάργηση είναι ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι και υποστηρικτής ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Περιοδείες

Έως και το ερχόμενο Σάββατο θα συνεχίζονται οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα στην περιφέρεια και στο λεκανοπέδιο. Ο στόχος; Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής.

Να ανεβεί όσο γίνεται ο αριθμός όσων θα προσέλθουν να τον ψηφίσουν την Κυριακή. Αλλιώς, κινδυνεύει να τρέχει μόνος στην κούρσα και να ´ρθει δεύτερος…

Γι’ αυτό και θα μπορεί κανείς να γράφεται μέλος του κόμματος ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, ώστε να μπορεί αμέσως μετά να προσέλθει στην κάλπη.

Πρόσωπο – έκπληξη

Δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΠΑΣΟΚ ένα πολυσέλιδο κείμενο που περιγράφει όλες τις αλλαγές που έγιναν από το 2019 έως σήμερα. Τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων. Ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, στις 20-22 Μαΐου.

Το κείμενο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσω της σοσιαλδημοκρατίας.

Το πρόσωπο – έκπληξη που θα εμφανιστεί στο συνέδριο θα είναι η πορτογαλίδα υφυπουργός Υποδομών. Θα παρουσιάσει το πετυχημένο πρόγραμμα στέγασης που εφάρμοσε η κυβέρνηση Κόστα.

Πριγκιπική επίσκεψη

Αίσθηση εκτός συνόρων προκαλεί ήδη η δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι ο πρίγκιπας – διάδοχος της δυναστείας των Σαούντ θα επισκεφθεί την Αθήνα τέλη του μήνα. Ιδιαίτερα στη γειτονική Τουρκία, που πρόσφατα υπέβαλε τα σέβη της στο Ριάντ…

Ημέρα καριέρας στη Λάρισα

Σε εξαιρετικά επιτυχημένο θεσμό εξελίσσεται η «Ημέρα Καριέρας» που διοργανώνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ)  με στόχο τη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας.

Έτσι, το Σάββατο 14 Μαΐου διοργανώνεται η πέμπτη – κατά σειρά – εκδήλωση αυτή τη φορά στη Λάρισα, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αναζητούν εργασία να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους εταιρειών που αναζητούν το κατάλληλο προσωπικό. Ήδη για την συγκεκριμένη εκδήλωση έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερες από 40 επιχειρήσεις με πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων και επιπέδων εξειδίκευσης.

Πριν από λίγες ημέρες, ανάλογη εκδήλωση έγινε στο ΣΕΦ στον Πειραιά, όπου προσφέρθηκαν περίπου 4.000 θέσεις εργασίας, ενώ είχαν προηγηθεί η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Αθήνα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories