Το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 βρίσκονται από την Παρασκευή στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. 

Ο υπουργός καλείται τώρα να εκδώσει την εισήγηση προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τη φορολόγηση με 90% αυτών των εσόδων που κρίνονται ως πέραν των αναμενόμενων λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, η ΡΑΕ μετά από συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολούθησε διαπίστωσε πως οι καθετοποιημένοι όμιλοι παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εμφάνισαν υπερέσοδα της τάξης των 600 εκ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα, ωστόσο, δεν μπήκαν όλα στα ταμεία των εταιρειών ενέργειας. Αναλυτικό ρεπορτάζ ΕΔΩ .

Ρεβυθούσα

Μαθαίνουμε ότι μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα έχει αγκυροβολήσει στη Ρεβυθούσα και δεύτερη πλωτή δεξαμενή. Θα χρησιμοποιηθεί – κι αυτή – για την αποθήκευση ποσοτήτων αερίου LNG.

Η Αθήνα κάνει ό,τι μπορεί για να διευρύνει τα ενεργειακά αποθέματά της. Ωστόσο, ό,τι κι αν κάνει, πολύ δύσκολα θα εξασφαλίσει επάρκεια για 1,5 χρόνο. Τόσο υπολογίζεται ότι θα χρειασθεί για να έχει πετύχει το μεγάλο στόχο της αυτάρκειας.

Με αφορμή τα πρόσφατα εγκαίνια του σταθμού FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το συμπέρασμα που προκύπτει ξεκάθαρα είναι ότι η Ελλάδα, στα Βαλκάνια κάνει καλό ενεργειακό παιχνίδι.

Αποστολή

Μικρή, για τα δεδομένα της επίσκεψης, θα είναι τελικά η κυβερνητική αποστολή στις ΗΠΑ, υπό τον πρωθυπουργό.

Η επίσκεψη θα διαρκέσει μόλις τρεις μέρες. Κάποιες σκέψεις για… δεκαήμερο τουρ σε αμερικανικές ομογενειακές «κοιτίδες» απορρίφθηκαν ασυζητητί. Οι τωρινές προσκλήσεις επιστράφηκαν.

Αν όλα πάνε καλά, ο Μητσοτάκης μπορεί να ταξιδέψει ξανά το φθινόπωρο στις ΗΠΑ, για τις συναντήσεις με τους ομογενείς.

Νέες αφίξεις

Το πρώτο της βήμα στην Ελλάδα κάνει η ασιατική αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων Dusit. Θα λειτουργήσει, πλήρως ανακαινισμένο, το παλιό ξενοδοχείο «John’s» στη Γλυφάδα. Ως πεντάστερο, αυτή τη φορά,

Το opening θα γίνει προσεχώς κι αν όλα πάνε καλά, στην ελληνική αλυσίδα της Dusit, θα προστεθούν σύντομα κι άλλοι κρίκοι

Άνοιγμα και στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζει η ισραηλινή αλυσίδα Fattal. Τον επόμενο μήνα ξεκινά η λειτουργία του ξενοδοχείου της στο νεοκλασικό που αγόρασε στην οδό Τσιμισκή 1. Η ίδια αλυσίδα θα (επανα)λειτουργήσει το ξενοδοχείο «Εσπέρια», στο κέντρο της Αθήνας.

False alarm

Αναστάτωση – και στην Αθήνα – προκάλεσε προτροπή γερμανίδας υπουργού προς τους συμπατριώτες της να στοκάρουν είδη πρώτης ανάγκης, λόγω του ουκρανικού. Όπως διευκρινίσθηκε, ωστόσο, αρμοδίως από το Βερολίνο, είναι μια συνήθης γερμανική «στάση ως προς τα πράγματα» και τίποτα περισσότερο.

Aλλαγή φρουράς

‘Ηρθε ξημερώματα Σαββάτου στην Αθήνα, για μόνιμη εγκατάσταση, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζωρτζ Τσούνης. Οικογενειακώς.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», για το ταξίδι της επιστροφής στην Ουάσιγκτον, ο πρώην πλέον πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ.

Στοίχημα η συμμετοχή

Ο εκλογολόγος, Ηλίας Νικολακόπουλος, θα έχει το γενικό πρόσταγμα της διαδικασίας για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι μοναδικός υποψήφιος θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Συνεπώς, το μεγάλο στοίχημα θα είναι η συμμετοχή.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories