Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ επικυρώθηκε χθες χωρίς τις ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Συμφωνία ως γνωστόν επεκτείνει το πεδίο δραστηριοτήτων/διευκολύνσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, κ.λπ.) ενώ η χρονική διάρκεια της Συμφωνίας εκτείνεται ουσιαστικά εις το διηνεκές, εκτός εάν καταγγελθεί μετά από 5ετία με γραπτή προειδοποίηση δύο χρόνια πριν.

Η υπογραφή της (Οκτώβριος 2021) συμφωνήθηκε ύστερα από επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν προς τον έλληνα πρωθυπουργό, με εντελώς χαλαρές διατυπώσεις όμως για τη στήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση σύγκρουσης (αντίθετα με την επιστολή Κίσινγκερ του 1976 που περιελάμβανε αυστηρές δεσμεύσεις στήριξης ακόμη και με στρατιωτικά αμέσα).

Αλλά το μεγάλο έλλειμμα της Συμφωνίας βρίσκεται αλλού. Καθώς είναι ουσιαστικά απεριόριστης διάρκειας, θα έπρεπε να περιέχει ρήτρα που με την κατάλληλη διατύπωση να προβλέπει ότι σε περίπτωση σύγκρουσης τα μέσα και οι δυνατότητες των ΗΠΑ στη χώρα μας να τίθενται στη διάθεση της Ελλάδας εάν κάτι τέτοιο  ζητηθεί.

Δυστυχώς τέτοια ρήτρα δεν υπάρχει. Και οι πολιτικές δυνάμεις σιωπή…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion