Για τη χρυσή εποχή του… κλιματιστικού και του ψυγειοκαταψύκτη ετοιμάζεται η αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, με τους καταναλωτές να αναζητούν τρόπους μείωσης των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος.

Έμποροι, διανομείς και παραγωγοί έχουν πάρει θέση μάχης περιμένοντας να ανοίξει η πλατφόρμα επιδότησης για αντικατάσταση και ανακύκλωση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα, που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, θα ανατροφοδοτήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον, σε μια εποχή δύσκολη για το λιανεμπόριο λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Ήδη όλοι οι λιανέμποροι έχουν εμπλουτίσει την γκάμα των προϊόντων τους – ειδικά στα κλιματιστικά – και μάλιστα από τώρα έχουν ξεκινήσει, τις εκπτώσεις, τις προσφορές (επιταγές ανακύκλωσης) και τα δώρα (δωρεάν εγκατάσταση), διεκδικώντας προκαταβολικά μερίδια στην πίτα του προγράμματος επιδότησης.

Τι σχεδιάζουν οι μεγάλοι παίκτες

Στο «παιχνίδι», εκτός από τους μεγάλους παίκτες στη λιανική αγορά των ηλεκτρικών, όπως Κωτσόβολος, Public-Media Markt, Πλαίσιο, Electonet, Expert κ.α.  έχουν μπει δυναμικά και οι αλυσίδες οικιακού εξοπλισμού και DIY, π.χ. Praktiker, Leroy Merlin κ.ά.

Παράγοντας-κλειδί που θα καθορίσει ποιος θα τα καταφέρει είναι τα αποθέματα προϊόντων που διαθέτει το κάθε δίκτυο λιανικής του κλάδου και κατ’ επέκταση οι τελικές τιμές των προϊόντων.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές των κλιματιστικών έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 6-10% από την αρχή του χρόνου, ενώ είχε προηγηθεί αύξηση περίπου 10% τον Σεπτέμβριο του 2021. Αναφορικά με τις λευκές συσκευές οι ανατιμήσεις σε σχέση με πέρσι κυμαίνονται μεταξύ του 3% και του 10%.

Παρότι μεγάλη μερίδα των καταναλωτών λόγω της ανησυχίας τους, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον, έβαλαν φρένο στις αγορές για προσωπικά αντικείμενα, ρούχα και είδη σπιτιού, η αγορά των ηλεκτρικών συσκευών δεν «κάθισε» εντελώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, στα ψυγεία κατά το πρώτο τρίμηνο εφέτος καταγράφεται αύξηση σε αξία γύρω στο 5% , ενώ θετικά κινήθηκε και η αγορά των κλιματιστικών.

Οι συνολικές πωλήσεις οικιακών κλιματιστικών στην Ελλάδα υπολογίζονται στα 250 εκατ. ευρώ, με την περσινή χρονιά να αγγίζουν υψηλές επιδόσεις δεκαετίας. ενώ επιπλέον 250 εκατ. ευρώ πωλήσεων αντιστοιχούν στα επαγγελματικά κλιματιστικά.

Ποιες συσκευές επιδοτούνται

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» από το οποίο θα ωφεληθούν 300.000 – 350.000 νοικοκυριά με voucher βάσει εισοδήματος, αφορά την αντικατάσταση και ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών και δεν περιλαμβάνει άλλες ενεργοβόρες λευκές συσκευές, όπως κουζίνες, φούρνοι και πλυντήρια πιάτων και ρούχων.

Βασική προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να αντικατασταθεί η παλιά συσκευή, η οποία παραδίδεται (εν λειτουργία).

Τα ποσά

Οι δικαιούχοι που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους και θα πληρούν τα κριτήρια, δε θα δουν χρήματα (150 έως 600 ευρώ) στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Ο τρόπος με τον οποίο θα λάβουν την επιδότησή τους θα είναι με έκπτωση 30% έως 50%, η οποία θα τους πιστώνεται στο κατάστημα αγοράς. Σημειώνεται ότι θα υπάρχει ελευθερία στην επιλογή της συσκευής, απλά θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα