Όλος ο νόμοι Πλαίσιο για τα ΑΕΙ ου υπουργείου Παιδείας που αναμένουν με αγωνία οι διοικήσεις των πανεπιστημίων για να τοποθετηθούν επίσημα, περιλαμβάνεται παρακάτω. Μεταξύ αυτών, τα νέα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ, όλες οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και τις εξελίξεις των καθηγητών, αλλά και ρυθμίσεις σχετικά με τις  πανελλαδικές εξετάσεις και την νέα Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) για τα ΑΕΙ.

Δείτε εδώ ολόκληρο το σχέδιο νόμου

Ο Νέος Νόμος αποτελείται από 345 άρθρα και 400 σελίδες, ενώ θεωρείται πιθανότατο να γίνουν αλλαγές στην Βουλή την σύσταση των νέων Συμβουλίων διοίκησης των ΑΕΙ, η συγκρότηση των οποίων προκαλεί αντιδράσεις και υπόνοιες περί αύξησης των προεκλογικών «πελατειακών σχέσεων» μέσα στα πανεπιστήμια.

Το νέο σύστημα

Πάντως, σχετικά με το νέο σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ,  τα δέκα πανεπιστήμια που είχαν φέτος πρυτανικές εκλογές και οι θητείες των διοικήσεων τους παρατάθηκαν για ένα τετράμηνο,  «υποχρεούνται να συγκροτήσουν το Συμβούλιο Διοίκησης το αργότερο έως την 30ή.10.2022» και να προκηρύξουν άμεσα …προεκλογική περίοδο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «σε όσα Α.Ε.Ι. λήγει η θητεία των υπηρετούντων πρυτανικών αρχών την 31η.8.2022, η διάρκεια της οποίας παρατείνεται έως την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών και το αργότερο έως την 31η.12.2022, η πρώτη προκηρυσσόμενη θητεία του Συμβουλίου Διοίκησης και του πρύτανη λήγει την 31η.8.2026».
Παράλληλα, η θητεία της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος παρατείνεται για ένα έτος από την ημερομηνία λήξης της, δηλαδή έως 31.8.2023. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος υποχρεούνται όπως συγκροτήσει το Συμβούλιο Διοίκησης και τη Σύγκλητο το αργότερο έως την 31η.8.2023.

Για τις πανελλαδικές

Όπως αναφέρεται ακόμη στο σχέδιο νόμου «ο συντελεστής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  μπορεία τροποποιείται με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου οργάνου, η οποία εκδίδεται έως τις 31 Αυγούστου εκάστου έτους και αφορά στις προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του επόμενου σχολικού έτους».

Οι συντελεστές βαρύτητας που αποδίδονται στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, καθορίζονται με απόφαση της συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., η οποία εκδίδεται έπειτα από πρόταση κάθε σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης» του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τζο Μπάιντεν: Το διάγγελμα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»
Επικαιρότητα |

Διάγγελμα Μπάιντεν για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό»