Την έντονη αντίδραση της Μόσχας προκαλεί η συμφωνία στην οποία κατέληξαν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι 27 ηγέτες της ΕΕ, αναφορικά με το μερικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Με μια σειρά μηνυμάτων στο Twitter ο Ρώσος πρεσβευτής Μιχαήλ Ουλιάνοφ, δηλώνει ότι η χώρα του θα βρει άλλους πελάτες για το πετρέλαιό της και απειλεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η Μόσχα μπορεί να μην περιμένει έως το τέλος του έτους και να κλείσει νωρίτερα τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Ουλιάνοφ έγραψε στο Twitter:

«Όπως σωστά είπε χθες, η Ρωσία θα βρει άλλους εισαγωγείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τώρα έρχεται σε αντίθεση με τη δική της χθεσινή δήλωση. Η πολύ γρήγορη αλλαγή νοοτροπίας δείχνει ότι η ΕΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση», ανέφερε.

Εν συνεχεία, σε άλλο tweet του ο Ρώσος πρεσβευτής σχολιάζοντας ανάρτηση του Σαρλ Μισέλ ανέφερε:

«Επιτρέψτε μου να κάνω μια προκλητική και ανεύθυνη ερώτηση με την ιδιωτική μου (μη επίσημη) ιδιότητα. Εάν η ΕΕ είναι τόσο πρόθυμη να διακόψει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, γιατί η Ρωσία δεν μπορεί να αποφασίσει να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες πολύ νωρίτερα ως φιλική χειρονομία;» υπογράμμισε.

Η συμφωνία της ΕΕ

οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επί της αρχής να περικόψουν το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, επιλύοντας το αδιέξοδο με την Ουγγαρία σχετικά με τις σκληρότερες κυρώσεις του μπλοκ στη Μόσχα από την εισβολή στην Ουκρανία τρεις μήνες πριν.

Διαβάστε επίσης Βρυξέλλες: Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Όπως μεταδίδει το Reuters, διπλωμάτες αναφέρουν ότι η συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για να τεθούν σε ισχύ τα άλλα μέτρα του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αποκοπής της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT.

«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε tweet στο τέλος της πρώτης ημέρας της διήμερης συνόδου κορυφής των 27 ηγετών του μπλοκ.

«Αυτό καλύπτει αμέσως περισσότερα από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, μειώνοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την απαγόρευσή του – Η νομική αμφισβήτηση
Διεθνή |

Η απαγόρευση του TikTok και η μεγάλη εικόνα - Το πρόβλημα των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Οι πηγές πληροφόρησης των Αμερικανών έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά - Tο πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά με το TikTok, ωστόσο είναι κάτι που ξεπερνά κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης