Μετά από κάποιους δισταγμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να απαγορεύσει τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Η αντικατάσταση του αργού πετρελαίου Urals με πιο ακριβό Brent θα διογκώσει τον ήδη καυτό ενεργειακό λογαριασμό του μπλοκ. Ωστόσο, η κίνηση θα συρρικνώσει την πιο προσοδοφόρα πηγή εσόδων από τις εξαγωγές της Μόσχας και θα βοηθήσει να ανακοπεί η πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το νέο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ, που πρόκειται να επισημοποιηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ αργότερα την Τρίτη, προβλέπει την άμεση απαγόρευση του 75% των εισαγωγών ρωσικού αργού στην Ευρώπη. Αυτό θα αυξηθεί στο 90% μέχρι το τέλος του έτους. Το μερικό εμπάργκο αποσκοπεί στο να επιτρέψει στην Ουγγαρία που είναι αρνητική στο εμπάργκο και σε άλλες περίκλειστες χώρες να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών.

Η ανομοιόμορφη εφαρμογή του πιο ισχυρού εργαλείου κυρώσεων της Ευρώπης είναι εκτρωματική. Θα οδηγήσει επίσης σε υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας για τους ήδη καταπονημένους καταναλωτές. Η ΕΕ εισάγει μεταξύ 3 και 3,7 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου Urals την ημέρα, σύμφωνα με την Rystad Energy. Η αντικατάσταση του 75% αυτού με Brent που στοιχίζει 120 δολάρια το βαρέλι θα συνεπαγόταν επιπλέον κόστος τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.

Ωστόσο, το εμπάργκο εξακολουθεί να είναι σημαντικό. Οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων ανήλθαν σε 110 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών εμπορευμάτων της Μόσχας το 2021. Παρόλο που το πετρέλαιο μπορεί να αποσταλεί ευκολότερα από το φυσικό αέριο σε άλλες αγορές, η Ρωσία θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει πλήρως τις χαμένες εξαγωγές προς την ΕΕ. Η Ινδία αγοράζει ποσότητες ρεκόρ ρωσικού αργού με έκπτωση, αλλά ήδη λειτουργεί τα διυλιστήρια της πάνω από την επίσημη δυναμικότητά τους, λένε αναλυτές της RBC. Η Κίνα δεν έχει ακόμη αυξήσει τις εισαγωγές, αλλά η οικονομία της είναι λιγότερο εύρωστη μετά τα εκτεταμένα lockdown λόγω Covid. Και το εμπάργκο της ΕΕ θα αποθαρρύνει τα μη ρωσικά δεξαμενόπλοια να μεταφέρουν το αργό πετρέλαιο της Μόσχας.

Η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει τουλάχιστον 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα εξάγοντας 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στην ΕΕ σε τρέχουσες τιμές αργού Urals. Οι αναλυτές της Rystad λένε ότι η Μόσχα μπορεί να είναι σε θέση να επαναδρομολογήσει στην καλύτερη περίπτωση 1 εκατομμύριο από τα βαρέλια που προορίζονταν προηγουμένως για την ΕΕ, υπονοώντας ότι οι εξαγωγές 3 εκατομμυρίων βαρελιών θα συρρικνωθούν γρήγορα σε μόλις 1,75 εκατομμύρια βαρέλια. Αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων τουλάχιστον 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα στην αρχική φάση του εμπάργκο, ή λίγο περισσότερο από το 40% των εκτιμώμενων μηνιαίων εσόδων της Μόσχας από τις εξαγωγές στην ΕΕ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Breakingviews. Αυτή η απώλεια θα μπορούσε να ανέλθει σε τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα μόλις ξεκινήσει η πλήρης απαγόρευση της ΕΕ. Το εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ θα βλάψει τη Ρωσία περισσότερο από την Ευρώπη.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners
Οι Αμερικανοί «χωρίζουν» με τους φίλους τους από τη δουλειά
Executive |

Είδος προς εξαφάνιση οι φίλοι από τη δουλειά;

Εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν αλλάξει δουλειά ή εργάζονται από το σπίτι - ένας σημαντικός λόγος που πολλοί εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο και δεν αποτελεί πια προτεραιότητα να κάνουν φιλίες στον χώρο εργασίας

Το αστείο του Μασκ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καλύπτει τη σοβαρή λογική των εξαγορών και συγχωνεύσεων
Business of Sport |

Τι καλύπτει το «αστείο» του Μασκ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Αν και ο Μασκ δεν μιλούσε σοβαρά για εξαγορά της Αγγλικής ομάδας ένας υπομονετικός επενδυτής μπορεί να βγάλει χρήματα αν είναι πρόθυμος να επικεντρωθεί περισσότερο στην αύξηση των εσόδων παρά στη βραχυπρόθεσμη ταμειακή ροή

ESG: Ένα χαλασμένο σύστημα χρειάζεται επείγουσες επισκευές
ESG |

ESG: Ένα χαλασμένο σύστημα χρειάζεται επείγουσες επισκευές

Η προσέγγιση στις επενδύσεις μέσω του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης (ESG) δεν λειτουργεί. Πρέπει να εξορθολογιστεί και να απογυμνωθεί από την ψεύτικη ευλάβεια, υποστηρίζει ο Henry Tricks

Μήπως οι συνάδελφοί σας παραιτούνται «σιωπηρά»; Δείτε τι σημαίνει αυτό
Executive |

«Σιωπηρή παραίτηση»: Τι είναι η νέα τάση που έχει κατακλύσει το TikTok

Επαγγελματίες της γενιάς Ζ δεν πιστεύουν ότι η εργασία τους μπορεί να τους προσφέρει περισσότερα χρήματα ή καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη· «Δεν πρόκειται να κάνω περισσότερα απ' όσα χρειάζεται»