Υψηλά ποσοστά κρατήσεων και αυξημένες πωλήσεις στα αεροδρόμια σε επίπεδα καλύτερα του 2019 διαπιστώνει το Υπουργείο Τουρισμού στοιχεία που παραπέμπουν σε μια πολύ καλή σεζόν για το 2022. Ωστόσο «ταμείο» θα κάνει στο τέλος του χρόνου επιμένει ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σχεδιάζει νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο την συντήρηση και ανάδειξη παραδοσιακών στοιχείων του ελληνικού τουρισμού που αποτελούν άλλωστε και μαγνήτη για τους ξένους επισκέπτες μας.

Το Υπουργείο διαπιστώνει υψηλά ποσοστά κρατήσεων σε όλους τους προορισμούς και μεγάλη ζήτηση για δωμάτια, όχι μόνο από τα επίσημα μηνιαία στοιχεία αλλά και από μεμονωμένα παραδείγματα, τα οποία και επικαλείται σαν απόδειξη της πολύ καλής φετινής πορείας της τουριστικής κίνησης.

Χαρακτηριστικά στους διαδρόμους του Υπουργείου συζητείται η περίπτωση της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας η οποία αναζητά 600 δωμάτια στην Αθήνα, για διαμονή 18 ημερών τον ερχόμενο Ιούλιο, αλλά να δυσκολεύεται να τα εντοπίσει, καθώς οι πληρότητες είναι ήδη πολύ υψηλές.

Όσον φορά τα έσοδα στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, τα στοιχεία από τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών δείχνουν αύξηση στις αγορές για το Μάιο κατά 10,2% σε σχέση με το Μάιο του 2019, με την μέση απόδοση ανά επιβάτη στα αεροδρόμια της Fraport να είναι αυξημένη κατά 55% και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος κατά 12%.

Xρονιά με μεγάλες προκλήσεις

Ωστόσο ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, αποφεύγει να κάνει πρόβλεψη για τα έσοδα αν δηλαδή θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019.

«Το 2022, είναι μία χρονιά με πολύ μεγάλες προκλήσεις -έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας- με πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμό. Παρ’ όλα αυτά, εμείς δουλεύουμε πολύ σκληρά, οργανωμένα και με πολύ σαφή στρατηγική. Τα σήματα μέχρι τώρα είναι, πράγματι, πολύ ισχυρά για τον ελληνικό τουρισμό και η φετινή χρονιά δείχνει ότι θα είναι δυναμική. Ταμείο, όμως, θα κάνουμε στο τέλος του 2022 και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω. Πρώτο και βασικό μας μέλημα είναι να βοηθάμε όλους τους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τη μέση ελληνική επιχείρηση και τη μέση ελληνική οικογένεια», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Κικίλιας.

Μεγάλα έργα υποδομών

Έτσι στον σχεδιασμό του Υπουργείου, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η προώθηση μεγάλων έργων υποδομών για τον τουρισμό με διαδικασίες fast track , αλλά πρωτοβουλίες και νομοθετικής φύσεως για την διάσωση των παραδοσιακών στοιχείων του ελληνικού τουρισμού, όπως παραδοσιακοί οικισμοί, ταβέρνες κ.λ.π που αναδεικνύουν και την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, την οποία αναζητούν πολλοί επισκέπτες της χώρας μας. Στόχος θα είναι η νομοθέτηση για την διάσωση αυτών των στοιχείων, με την καθιέρωση ενιαίας αισθητικής σε πολλές περιπτώσεις, όπως η σήμανση, οι ταμπέλες, κ.λ.π.

Όσον αφορά τα μεγάλα έργα το Υπουργείο έχει εστιάσει σε περίπου 30-35 έργα σε όλη τη χώρα η ολοκλήρωση των οποίων θα προχωρήσει με διαδικασίες fast track έτσι ώστε να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Τέτοια έργα είναι λιμάνια, οδικοί άξονες όπως της Βορείου Κρήτης, μαρίνες, ιαματικές πηγές, κ.λ.π.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός