Περιοχές της Βάρης και τα Παιδικά Χωριά SOS απειλούνται από τη φωτιά που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα και προχώρησε προς το Πανόραμα Βούλας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είχε δοθεί εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Νέα Κάλυμνος, Χέρωμα, Δίλοφο και Εξοχή αλλά λόγω της μείωσης της έντασης των ανέμων αποφασίστηκε ότι οι κάτοικοι δεν διατρέχουν κίνδυνο και τους επιτρέπεται η επιστροφή στις οικίες τους.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή μέχρι και πριν δύσει η ήλιος δυσκόλευαν την κατάσταση και δινόταν μάχη με τον χρόνο αφού λίογ πριν πέσει το σκοτάδι, τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι τα μέτωπα φαίνεται ότι παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα λίγο μετά τις 20:00.

Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στο Πανόραμα Βούλας

Τέσσερα είναι τα σπίτια που έχουν καεί από τη φωτιά που ξεκίνησε από το Πουρνάρι Γλυφάδας, αλλά γρήγορα λόγω των θυελλωδών ανέμων έφτασε στο Πανόραμα Βούλας.

Εκτός από τα τέσσερα σπίτια, έχουν καεί και αυτοκίνητα, ενώ ακούγονται εκρήξεις στην περιοχή. 20 συνολικά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά.

Ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ άνοιξε το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο στη Βούλα για τη φιλοξενία των κατοίκων του Περάματος.


Εικόνες απόγνωσης και καταστροφής

Το in από την πρώτη στιγμή σας ενημερώνει για τις εξελίξεις στο μεγάλο πύρινο μέτωπο. Πολλοί ήταν οι κάτοικοι που δεν θέλησαν να φύγουν από την περιοχή, ενώ έδωσαν τη μάχη μαζί με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στις φλόγες. Οι εικόνες συγκλονίζουν:

Πόσες δυνάμεις επιχειρούν

Στη μεγάλη φωτιά επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροπλάνα, 3 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Επίσης, κινητοποιήθηκε ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία αναμένεται βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς στις νότιες παρυφές του Υμηττού, με αναμενόμενη επιδείνωση από νωρίς αύριο το πρωί.

Ειδικότερα, από αυτή την ώρα και προχωρώντας προς το βράδυ (17:00 έως 20:00/21:00) περιμένουμε:

  • Εξασθένιση των ανέμων σε εντάσεις που δε θα ξεπερνούν τα 2-3 μποφόρ μέσα στη νύχτα, με ενίσχυση στα 3-4 μποφόρ από νωρίς αύριο το πρωί.
  • Ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής λεπτής καύσιμης ύλης σε επίπεδα άνω του 10-11%, γεγονός που θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της ταχύτητας εξάπλωσης της φωτιάς μέσα στη νύχτα, με εκ νέου πιο ξηρές συνθήκες από τις πρωινές ώρες αύριο.

Συνολικά, λιγότερο ευνοϊκές πυρομετεωρολογικές συνθήκες για την περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας, με σταδιακή επιδείνωση από νωρίς αύριο το πρωί».

Πώς ξεκίνησε η φωτιά;

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αφού διακοπές ρεύματος υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει πάντως πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, που έφτασε έως το Πανόραμα της Βούλας, ξεκίνησε από υποσταθμό.

Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, αφού ξέσπασε η φωτιά, να έγινε ίσως έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια, ενώ επιβεβαιώνει ότι επακολούθησαν διακοπές ρεύματος.

Πηγές του ΔΕΔΔΗΕ ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται συνεργεία για παρεμβάσεις, όπου υπάρχει κίνδυνος τάσης, η οποία ενδεχομένως και να κοπεί προληπτικά.

19 απεγκλωβισμοί ατόμων και δύο ζώων

Από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν διατεθεί πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα που μέχρι τις 19:00 το απόγευμα ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου Άμεσης Δράσης και συνέδραμαν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και δύο ζώων.


Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων