Project Syndicate

Oταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τα τμήματα πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών να προσδιορίσουν την προέλευση της COVID-19, το συμπέρασμά τους ήταν εντυπωσιακά υποτιμημένο, αλλά παρ’ όλα αυτά σοκαριστικό. Σε μια περίληψη μιας σελίδας, οι υπηρεσίες ασφαλείας κατέστησαν σαφές ότι δεν μπορούσαν να αποκλείσoυν την πιθανότητα ο SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί τον COVID-19) να προέκυψε σε εργαστήριο.

Αλλά ακόμα πιο σοκαριστικό για τους Αμερικανούς και τον κόσμο είναι ένα επιπλέον σημείο: Εάν ο ιός προέκυψε όντως από εργαστηριακή έρευνα και πειραματισμό, σχεδόν σίγουρα δημιουργήθηκε με την αμερικανική βιοτεχνολογία και τεχνογνωσία που είχαν τεθεί στη διάθεση ερευνητών στην Κίνα.

Για να μάθουμε την πλήρη αλήθεια σχετικά με την προέλευση της COVID-19, χρειαζόμαστε μια πλήρη, ανεξάρτητη έρευνα όχι μόνο για το ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουχάν της Κίνας, αλλά και για τη σχετική επιστημονική έρευνα των ΗΠΑ, τη διεθνή προσέγγιση και την αδειοδότηση τεχνολογίας.

Δεδομένων των ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα, καλούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διεξαγάγει δικομματική έρευνα. Μπορεί να μην καταλάβουμε ποτέ την προέλευση του SARS-CoV-2 χωρίς να ανοίξουμε τα βιβλία των σχετικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Αμυνας) και των εταιρειών βιοτεχνολογίας.

Ενας βασικός στόχος της έρευνας θα ήταν να ρίξει φως σε ένα βασικό ερώτημα: Αμερικανοί ερευνητές ανέλαβαν έρευνα ή βοήθησαν τους κινέζους ομολόγους τους σε έρευνα για τον SARS, παίζοντας έτσι πιθανό ρόλο στη δημιουργία νέου παθογόνου όπως αυτό που οδήγησε στην τρέχουσα πανδημία;

Οι έρευνες για την προέλευση της COVID-19 δεν θα πρέπει πλέον να αποτελούν μυστικά εγχειρήματα υπηρεσιών πληροφοριών. Η διαδικασία πρέπει να είναι διαφανής, με όλες τις σχετικές πληροφορίες να δημοσιοποιούνται για χρήση από ανεξάρτητους επιστημονικούς ερευνητές. Μας φαίνεται ξεκάθαρο ότι έχει γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια να αποσιωπηθούν οι πληροφορίες σχετικά με τα πρώτα γεγονότα της επιδημίας και να παρεμποδιστεί η αναζήτηση πρόσθετων στοιχείων που είναι σαφώς διαθέσιμα στις ΗΠΑ. Προτείνουμε να δημιουργηθεί μια ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών σε σχετικούς κλάδους και να παραχωρηθεί πρόσβαση σε όλα τα σχετικά δεδομένα προκειμένου να ενημερωθεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ και το κοινό.

Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μάθουμε περισσότερα για την προέλευση αυτού του ιού χωρίς να περιμένουμε την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, απλώς κοιτάζοντας στις ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια έρευνα έχει καθυστερήσει πολύ.

Ο Νιλ Χάρισον είναι καθηγητής στο Columbia University

Ο Τζέφρι Σακς είναι καθηγητής στο Columbia University. Είναι διευθυντής του Κέντρου Διατηρήσιμης Ανάπτυξης του Columbia και πρόεδρος του Development Solutions Network του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts