Έξι είναι τα σημάδια, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένδειξη ότι η Κίνα αλλάζει πολιτική για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, χαλαρώνοντας την πολιτική zero Covid, η οποία, μέχρι στιγμής, έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην οικονομία της χώρας.
Αλλαγή της ρητορικής
Σημαντικό στοιχείο θα αποτελούσε η αλλαγή στον τρόπο που η κυβέρνηση της χώρας αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό.
Αν παρατηρήσουμε, πριν από κάθε μεγάλη αλλαγή στην πολιτική αντιμετώπισης του κορωνοϊού, προηγείται, συνήθως, κάποια αλλαγή στον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση και οι διάφορες συζητήσεις για θέματα δημόσιας υγείας προσεγγίζουν το ζήτημα αυτό.
Επομένως, αν κυβέρνηση αρχίσει να υποστηρίζει ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με άλλες παραλλαγές και ότι υπάρχει αισθητή μείωση του αριθμού των θανάτων, ενώ, παράλληλα, αρχίζει να συζητά το ενδεχόμενο οι πολίτες να μάθουν να ζουν με τον ιό, τότε, πιθανότατα, οδεύει προς αλλαγή πολιτικής.
Νομικό πλαίσιο
Υπό το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην Κίνα, ο κορωνοϊός ομαδοποιείται μαζί με το AIDS, την ιογενή ηπατίτιδα, τη γρίπη των πτηνών, τη λύσσα και πολλές άλλες παρόμοιες ασθένειες ως μεταδοτική ασθένεια τύπου Β. Ωστόσο, η νομοθεσία αυτή συνεπάγεται, επίσης, αυστηρά μέτρα περιορισμού, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση των περισσότερο επικίνδυνων και σοβαρότερων μολυσματικών ασθενειών, όπως η πανώλη και η χολέρα.
Ως συνέπεια της κατάστασης αυτής, οι νομικές και διοικητικές αρχές ασκούν πολύ αυστηρές πολιτικές για την εξάλειψη του ιού, με τη χαλάρωση των πολιτικών να θεωρείται δύσκολη, εάν δεν υποβαθμιστεί ο ιός στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της χώρας.
Παράλληλα, κι άλλες πολλές ασιατικές χώρες, οι οποίες, βάσει νομοθεσίας, δικαιολογούσαν τον επιθετικό τρόπο περιορισμού του ιού, έχουν ήδη αλλάξει πολιτική. Για παράδειγμα, στις αρχές της πανδημίας, η Νότια Κορέα κατηγοριοποίησε τον κορωνοϊό στο ίδιο επίπεδο με τον Έμπολα και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS), ως ασθένεια υψίστου κινδύνου. Αργότερα, όμως, άλλαξε κατηγορία, τοποθετώντας τον χαμηλότερα, σε μία κατηγορία που περιλαμβάνει τη φυματίωση και τη χολέρα, επιτρέποντας, έτσι, την άρση του μέτρου της κοινωνικής απόστασης, μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Η περισσότερο ήπια φύση της Όμικρον υποδεικνύει, επίσης, ότι ο ιός είναι, πιθανότατα, λιγότερο επικίνδυνος, με το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων της Κίνας και του ανοίγματος της οικονομίας της χώρας, να παραμένει ανοιχτό.
Ποσοστά εμβολιασμού
Ιδιαίτερα σημαντικό πριν το άνοιγμα των χωρών και τη χαλάρωση των μέτρων είναι το ποσοστό εμβολιασμού που θα επιτύχει η εκάστοτε χώρα, ιδιαίτερα για τις ηλικίες των 80 ετών και άνω.
Για παράδειγμα, η Σιγκαπούρη, πριν το άνοιγμά της, πέτυχε ποσοστό 90% για τους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων ηλικίας άνω των 80 ετών, με την Κίνα να πρέπει να ακολουθήσει μία παρόμοια τακτική, πριν προβεί σε οποιαδήποτε άρση των μέτρων.
Στην Κίνα, ωστόσο, μόνο το ήμισυ του πληθυσμού ηλικίας 80 και άνω έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, με το υπόλοιπο ήμισυ να τίθεται σε εξαιρετικό κίνδυνο, σε περίπτωση μόλυνσής του.
Παρομοίως, στη Σαγκάη, μόνο το 15% των πολιτών που ανήκουν στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, μέχρι στιγμής.
Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι το υγειονομικό προσωπικό της Κίνας να ξεκινήσει εκστρατείες στις οποίες τονίζει τα οφέλη και την ανάγκη για εμβολιασμό, παρακινώντας, έτσι. τους μεγαλύτερους σε ηλικία να κλείσουν ραντεβού για τη δόση τους.
Aνάπτυξη εμβολίου και φαρμάκων
Σύμφωνα με ειδικούς, η προσκόλληση της Κίνας στην πολιτική zero Covid, την βοηθάει να κερδίσει χρόνο ώστε να μπορέσει να αναπτύξει το δικό της εμβόλιο.
Εάν, όμως, η Κίνα προμηθευτεί τα κατάλληλα αντιικά φάρμακα, είτε της Pfizer ή και οποιασδήποτε άλλης έταιρειας, θα αποκτήσει τα κατάλληλα «όπλα» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.
Επιπλέον, άλλη μία σημαντική ένδειξη θα αποτελούσε το εάν η Κίνα θα δώσει, τελικά, την έγκριση που εκκρεμεί στη BioNTech για την ανάπτυξη εμβολίου μαζί με την Pfizer.
Μικρότερη καραντίνα
Ένδειξη για χαλάρωση της πολιτικής της χώρας κατά του ιού θα αποτελούσε και η μείωση των ημερών της καραντίνας για όσους εισέρχονται στη χώρα από το εξωτερικό.
Επιπροσθέτως, εάν η κυβέρνηση ορίσει ότι οι πολίτες θα περνούν την καραντίνα τους στα σπίτια τους και όχι σε ξενοδοχεία ή σε άλλους ειδικούς χώρους που έχουν ορίσει οι κυβερνήσεις, τότε ενδεχομένως το κράτος να κινείται σε χαλάρωση των μέτρων.
Ακόμη, εάν η χώρα αρχίσει να διευκολύνει την είσοδο σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το Πεκίνο «στρέφεται περισσότερο προς την προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου και σταματάει, πλέον, να θεσπίζει σαρωτικούς περιορισμούς».
Είναι και θέμα ιδεολογίας
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ίσως υπάρξουν σημάδια χαλάρωσης της πολιτικής κατά του ιού, μετά τη σύνοδο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο τέλος της φετινής χρονιάς, όταν ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να κατοχυρώσει την τρίτη του θητεία ως ο κορυφαίος ηγέτης της χώρας.
Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια που ο ίδιος υποστήριζε το πόσο επιτυχημένη ήταν η πολιτική του για την αντιμετώπιση του ιού και της απόδειξης της ανωτερότητάς της πολικής αυτής έναντι της αντίστοιχης δυτικής, η ξαφνική υποχώρησή του και αλλαγή της στάσης του θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτικά επικίνδυνη.
Συνεπώς, ειδικοί υποστηρίζουν ότι, εάν η πολιτική zero Covid χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο, τότε δεν θα έπρεπε να αναμένουμε την αλλαγή της, τουλάχιστον μέχρι τη σύνοδο του κόμματος, ή ακόμη και το 2023.
Latest News
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Το Κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά τα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου
Συρία: Μυστικές υπηρεσίες μεταξύ ναζί και Στάζι
Για πολλά χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας συνεργάστηκαν με πρώην αξιωματούχους των ναζί, αλλά και την ανατολικογερμανική μυστική υπηρεσία Στάζ
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία
H EE ανακαλύπτει ξανά το τέρας της γραφειοκρατίας
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.