Έργα συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ βάζει στην ατζέντα της η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ. Έχοντας πετύχει το ορόσημο του μεγάλου έργου για τη δασοπροστασία, με αποτύπωμα σε 38 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας, βάζει σε φάση υλοποίησης έργα άνω του 1,16 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2023. Η πληθώρα των πρότζεκτ του Ταμείου Ανάκαμψης, που πρέπει να τρέχουν με ιδιαίτερα σφιχτά χρονοδιαγράμματα, έχουν φέρει το PPF στην πρώτη γραμμή της ωρίμανσης έργων.

Η νέα ανεξάρτητη επιχειρησιακή μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ τρέχει ήδη έργα 2,24 δισ. ευρώ, στα οποία κατευθύνονται πόροι ύψους 1,783 δισ. ευρώ από το RRF. Στη λίστα των επερχόμενων έργων, που προσθέτουν 1,68 δισ. ευρώ στη δεξαμενή των έργων, αντιστοιχούν επιπλέον 391,6 εκατ. ευρώ μέσω του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. Για μια εθνική προσπάθεια, στην οποία το PPF εισφέρει τη μεγάλη εμπειρία των στελεχών του Ταμείου στην ωρίμανση διαγωνισμών και την επίτευξη οροσήμων, έκανε λόγο, μιλώντας στο πρόσφατο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Με αφετηρία την προστασία των δασών

Μέσα στους προηγούμενους δυόμιση μήνες, η Μονάδα κατάφερε να βγάλει στον αέρα και να ολοκληρώσει 8 clusters διαγωνισμών για το μεγάλο σχέδιο πυροπροστασίας των δασικών συστημάτων της χώρας. Τα σχετικά έργα, που περιλαμβάνουν καθαρισμούς δασών, συντήρηση δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών, ξεκίνησαν τον Μάιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του καλοκαιριού. Παράλληλα, θα δημοσιευθεί η πρόσκληση για την προετοιμασία σχεδίων δασικής προστασίας για 38 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Τα ορόσημα των έργων που τρέχουν

Οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί για το έργο της μελέτης και ανέγερσης του νέου Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών. Η προδιαγωνιστική ωρίμανση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 192,3 εκατ. ευρώ, έχει προχωρήσει, καθώς αυτό θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα, προκειμένου μες το 2023 να υπάρχει ανάδοχος.

Παράλληλα, σε φάση ωρίμανσης βρίσκεται και το εμβληματικό έργο της αναβάθμισης του στεγάστρου Καλατράβα και των εξωτερικών χώρων του ΟΑΚΑ. Ήδη το PPF έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών του στεγάστρου. Στόχος του έργου, ύψους 56,43 εκατ. ευρώ, είναι η επισκευή, συντήρηση και βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης του ΟΑΚΑ, προκειμένου να παραταθεί η ωφέλιμη ζωή του, να αναβαθμιστούν οι υποδομές του, να μειωθούν τα κόστη λειτουργίας του και να διατίθεται ασφαλές, λειτουργικό, ανταποδοτικό και βιώσιμο για την ενίσχυση του αστικού αθλητισμού και των δράσεων αναψυχής. Η κατασκευαστική φάση προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2023 και να ολοκληρωθεί το 2024.

Αντίστοιχα, την επόμενη χρονιά, αναμένεται να ξεκινήσει η φάση κατασκευής για το σύνθετο έργο της αναβάθμισης 80 κτηρίων νοσοκομείων στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και της προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού. Ο προϋπολογισμός του έργου, που θα εκσυγχρονίσει τον τομέα Υγείας της χώρας, ανέρχεται σε 314,96 εκατ. ευρώ. Ως το τέλος του έτους πρόκειται να ξεκινήσει η φάση της μελέτης και προετοιμασίας του κυρίως διαγωνισμού, προκειμένου το έργο να είναι έτοιμο στα τέλη του 2025.

Το δεύτερο μεγάλο έργο για τη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας, που αφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα, προϋπολογισμού 246,82 εκατ. ευρώ, βρίσκεται επίσης σε φάση μελέτης και προετοιμασίας του διαγωνισμού. Αφορά το 50% των κέντρων υγείας, τοπικών και περιφερειακών ιατρείων και πολυδύναμων ιατρείων της χώρας.

Στον τομέα της βελτίωσης της καθημερινότητας, το έργο των 39,4 εκατ. ευρώ που θα συμπληρώσει το παζλ της Αθηναϊκής Ριβιέρας, δημιουργώντας έναν αστικό περίπατο περίπου 18 χλμ., με ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου. Όσο για τα ερευνητικά κέντρα της ΓΓΕΤ, το επόμενο διάστημα αναμένεται η ανάθεση των απαραίτητων μελετών, ώστε να μπει σε τροχιά η προετοιμασία του μεγάλου διαγωνισμού, συνολικού προϋπολογισμού 388,5 εκατ. ευρώ, που θα τρέξει σε 8 lots και πιθανώς ως ΣΔΙΤ.

Τέλος, μεταξύ των στόχων του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης βρίσκεται και η είσοδος της ελληνικής βιομηχανίας στην εποχή του Industry4.0. Σε αυτό το πεδίο, το PPF έχει αναλάβει την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας για την υλοποίηση του έργου «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» που αφορά στην ίδρυση βιομηχανικών πάρκων νέας γενιάς, την επέκταση υφιστάμενων, καθώς και τη μετατροπή άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων σε τεχνολογικά έξυπνα, περιβαλλοντικά βιώσιμα και καινοτόμα βιομηχανικά πάρκα. Η εκκίνηση έχει δοθεί με τον διαγωνισμό για την αναζήτηση τεχνικού συμβούλου για το έργο των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2025. Εν τω μεταξύ, εντός του 2023, αναμένονται οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές