Η Capital Ship Management και η Lloyd’s Register (LR) θα πραγματοποιήσουν δοκιμές για τη χρήση βιοκαυσίμων στα πλαίσια νέου πιλοτικού προγράμματος, υποστηρίζοντας τις έρευνες στον κλάδο της ναυτιλίας για καύσιμα χαμηλών έως μηδενικών εκπομπών άνθρακα, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους του ΙΜΟ για την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG). Η δοκιμή αφορά τη χρήση μείγματος ναυτιλιακού καυσίμου με βιοκαύσιμα στο υπό διαχείριση, από την Capital, δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου «Apollonas», χωρητικότητας 300.000 τόνων DWT.

Πρόγραμμα παρακολούθησης των εκπομπών ρύπων

Ως μέρος του ερευνητικού έργου, η ομάδα της LR Maritime Performance Services (MPS) θα αναλάβει την αξιολόγηση κινδύνου του λειτουργικού αντίκτυπου των βιοκαυσίμων, θα κατευθύνει την ανάπτυξη, την εφαρμογή και τον υπολογισμό του προγράμματος παρακολούθησης των εκπομπών ρύπων και επιπλέον θα πραγματοποιήσει τη συνολική επαλήθευση των αποτελεσμάτων από ανεξάρτητο (third party) φορέα. Η Υπηρεσία Ανάλυσης Ναυτιλιακών Καυσίμων (FOBAS) της LR θα πραγματοποιήσει επίσης την αξιολόγηση και τον χαρακτηρισμό της ποιότητας των βιοκαυσίμων για να καλύψει όλες τις πτυχές της νέας διαχείρισης καυσίμων.

Εντονο ενδιαφέρον για βιοκαύσιμα

Ο κ. Θεοδόσης Σταματέλλος, Περιφερειακός Διευθυντής της Lloyd’s Register δήλωσε: «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στο ναυτιλιακό κλάδο για να μάθουμε περισσότερα για τη χρήση των βιοκαυσίμων, καθώς κάνουμε μια ‘πλοήγηση’ στις επιδιώξεις του IMO για τα GHG, και ειδικά στην προοπτική για μείωση των εκπομπών ρύπων, τη συμβατότητα με τις υπάρχουσες τεχνολογίες ανεφοδιασμού και το κόστος που συνεπάγονται. Είμαστε στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με την Capital σε αυτό το πιλοτικό έργο, ώστε να δοκιμάσουμε την ασφαλή χρήση των βιοκαυσίμων στη ναυτιλία. Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε την πολυετή εμπειρία και να αξιοποιήσουμε την απαράμιλλη τεχνογνωσία και τις αναλυτικές δυνατότητες σε δοκιμές καυσίμων ώστε να προωθήσουμε την έρευνα του ευρύτερου κλάδου για αυτά τα καύσιμα και τις τεχνολογίες χαμηλών έως μηδενικών εκπομπών άνθρακα».

Ο κ. Νικόλαος Βαπόρης, Τεχνικός Διευθυντής της Capital Ship Management δήλωσε: «Υποστηρίζουμε την έρευνα για διάφορες λύσεις απανθρακοποίησης, όπως η χρήση βιοκαυσίμων στο πλαίσιο της δέσμευσής μας να συμβάλουμε στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα του κλάδου, σε ευθυγράμμιση με το πρόγραμμα του ΙΜΟ για την μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου. Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που συμμετέχουμε σε αυτό το ερευνητικό έργο, καθώς είναι μια ευκαιρία να συνεργαστούμε με την LR και να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας για την προστασία του περιβάλλοντος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης
Green |

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης

Στο πλαίσιο της τελετής παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Φαιστού και την THALIS που είναι ο ανάδοχος.