Μία αύξηση των διατραπεζικών επιτοκίων Euribor κατά 100 – 110 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα αποτελεί το ιδανικό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως έχουν δείξει οι εσωτερικές ασκήσεις προσομοίωσης που έχουν διενεργήσει, μία τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην ενίσχυση της οργανικής τους κερδοφορίας, χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων από τους πελάτες τους.

Ειδικότερα, εάν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το -0,50% σήμερα διαμορφωθεί σε ορίζοντα δωδεκαμήνου στα επίπεδα του 0,50% – 0,60%, το όφελος που θα έχουν στα καθαρά έσοδα από τόκους οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, υπολογίζεται στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Alpha Bank: +183 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα: +200 εκατ. ευρώ
  • Eurobank: +230 εκατ. ευρώ
  • Τράπεζα Πειραιώς: +100 εκατ. ευρώ

Όπως αναλύθηκε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα, το κέρδος αυτό θα προέλθει από την αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς η πλειονότητά τους έχει χορηγηθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Η οργανική κερδοφορία

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η ρευστότητα μέσω των καταθέσεων δεν θα ακριβύνει το ίδιο.

Σύμφωνα με αναλυτή που παρακολουθεί τον κλάδο, μέχρι να φτάσει το Euribor στις 25 μονάδες βάσης, δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική μεταβολή στα καταθετικά επιτόκια.

Αν οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, θα υπάρξουν αναπροσαρμογές, αλλά θα είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες που θα εφαρμοστούν στα δάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζικές διοικήσεις προσβλέπουν σε μία αύξηση της προ προβλέψεων κερδοφορίας κατά 15% περίπου σε σύγκριση με τους αρχικούς επιχειρησιακούς τους σχεδιασμούς.

Σημαντικό ρόλο για την επίτευξη αυτού του στόχου θα παίξει η πιστωτική επέκταση, η οποία από τράπεζα σε τράπεζα εκτιμάται ότι θα κινηθεί από 1,2 – 2 δισ. ευρώ κατά την εφετινή χρήση. Πρόκειται για την προσδοκώμενη καθαρή αύξηση των δανειακών υπολοίπων.

Η επίδοση αυτή σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες και την αυτόματη αναπροσαρμογή των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια, θα οδηγήσει σε ταχεία αναπλήρωση των απωλειών που αναπόφευκτα έχουν οι τραπεζικοί όμιλοι από την εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Οι κίνδυνοι

Οι παραπάνω εκτιμήσεις έχουν γίνει στη βάση μίας αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 100 -110 μονάδες βάσης σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Εάν η ΕΚΤ συσφίξει αρκετά περισσότερο τη νομισματική της πολιτική, τα πράγματα αλλάζουν.

Κι αυτό διότι σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί η δημιουργία μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, ενώ οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε προς τα πάνω αναπροσαρμογές στα καταθετικά τους επιτόκια.

Ως εκ τούτου η αναλογία οφέλους – αύξησης των Euribor θα γίνεται δυσμενέστερη.

Για τους λόγους αυτούς, οι τράπεζες θα προτιμούσαν το ράλι να σταματήσει στη ζώνη του 0,50% – 0,60%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και επίπεδα της τάξης των 1% – 1,25% θα είναι καταστροφικά.

Σύμφωνα με πηγή από τον κλάδο, «δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός πως τα παλαιά δάνεια είναι ήδη τεσταρισμένα σε δύσκολες συνθήκες και ότι έχουν δοθεί με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους τα τελευταία χρόνια που τα πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονταν από τον επόπτη τους σε καραντίνα, λόγω των κόκκινων δανείων».

Ένας ακόμη κίνδυνος σχετίζεται με μία ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης για νέες χρηματοδοτήσεις.

Και σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, η ίδια πηγή δεν ανησυχεί ιδιαίτερα. Όπως λέει, μία επιχείρηση που προγραμματίζει εδώ και καιρό μία επένδυση, δεν θα κάνει πίσω για μία αύξηση του κόστους δανεισμού αυτού του μεγέθους.

Το ίδιο, προσθέτει, ισχύει και για κάποιον που έχει αποφασίσει να αποκτήσει σπίτι με στεγαστικό δάνειο, καθώς θεωρεί πως δύσκολα θα κάνει πίσω για μία αναπροσαρμογή της μηνιαίας δόσης του κατά 20 ή 50 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες