Για το ταμείο Ανάκαμψης και τα οφέλη αυτού μίλησε κατά την διάρκεια του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου RGC στην Πάτρα, ο Frank Bogovic, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα τόνισε πως ο μηχανισμός αυτός γεννήθηκε το 2020, σε μία περίοδο που η Ευρώπη δοκιμαζόταν από την πανδημία και το Brexit. Το χρηματοδοτικό εργαλείο φέρνει επενδύσεις 2 τρισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Πράσινη μετάβαση και ψηφιακός μετασχηματισμός

Στόχος, όπως είπε, είναι η πράσινη μετάβαση και η ψηφιακός μετασχηματισμός και αυτοί οι στόχοι θα υλοποιηθούν μέσω επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του, προτρέποντας τις χώρες να «τρέξουν» για μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε οι πόροι του Ταμείου να απορροφηθούν ταχύτερα.

Ταμείο Ανάκαμψης και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Με την σειρά του ο κ. Παπαγεωργίου (ΕΤΕπ ) τόνισε πως το «πάντρεμα» του ταμείου Ανάκαμψης και της ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι πολύ σημαντικό. Ανέφερε πως την περίοδο της κρίσης η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων επένδυσε δισ. ευρώ στην Ελλάδα ενώ οι ετήσιες επενδύσεις της στη χώρα μας υπερβαίνουν τα 2 δισ. τον χρόνο. Τέλος, τόνισε πως το 50% των επενδύσεων αφορούν το περιβάλλον και την πράσινη μετάβαση καθώς, όπως είπε, οι επενδύσεις της τράπεζας είναι ευθυγραμμισμένες με την συνθήκη των Παρισίων.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Αλέκος Κρητικός (Ειδικός Σύμβουλος Πολιτικής, ΕΛΙΑΜΕΠ), Νίκος Βέττας (Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ).

Τη συζήτηση συντόνισε ο Σπύρος Μπλαβούκος (Αναπληρωτής Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Άλλες ενότητες του συνεδρίου

Σε άλλη ενότητα του συνεδρίου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε στην πράσινη ανάπτυξη που πρέπει να «τρέξει». Τόνισε πως πρόκειται για μεγάλη ευκαιρία θέτοντας ως στόχο τον υπερδιπλασιασμό παραγωγής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών.

Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητα την εξάλειψη την ενεργειακής φτώχειας.

Τέλος, σε άλλη ενότητα του συνεδρίου RGC στην Πάτρα μίλησαν για την μετανάστευση στη Μεσόγειο. Ο καθηγητής Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας την έκρηξη μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο.

Ανέφερε πως ο αναθεωρητισμός του Ερντογάν έχει εντείνει το πρόβλημα της μετανάστευσης, απειλώντας με νέες προσφυγικές ροές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
Στα «μαχαίρια» Πολωνία και ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, απειλή Polexit
Επικαιρότητα |

Το «αντάρτικο» της Πολωνίας, οι κυρώσεις της ΕΕ και η απειλή του Polexit

Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας θεωρεί ότι η Κομισιόν προσπαθεί να τη «στριμώξει» και, για τον λόγο αυτό, επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση – μην αποκλείοντας ακόμη και πρόταση μομφής κατά της φον ντερ Λάιεν.

Tράπεζες: Προς το τέλος της μακροχρόνιας προσπάθειας εξυγίανσης των ισολογισμών τους
Επιχειρήσεις |

Όλο και πιο κοντά στην εξυγίανση οι ελληνικές τράπεζες

Οι βασικοί παράγοντες ενίσχυσης της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να είναι οι μειωμένες προβλέψεις μετά τον καθαρισμό των NPEs και η βελτίωση των εσόδων από την πιστωτική επέκταση

ΥΠΑΝ: Συνεργασία με ΤΕΕ και ΟΕΕ στην «Εξυπνη Μεταποίηση»
Οικονομία |

Συνεργασία του υπ. Ανάπτυξης με ΤΕΕ και ΟΕΕ για τη δράση «Εξυπνη Μεταποίηση»

Επιχειρησιακή συμφωνία για την υλοποίηση της Δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση» ύψους 73 εκατ. ευρώ υπέγραψαν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γ.Γ. Βιομηχανίας με το ΟΕΕ και το ΤΕΕ