Τα ελληνικά μυαλά είναι αλλού και δεν ξανάρχονται.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία Monpower για την απασχόληση στην Ελλάδα θα πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα. Διότι δεν μπορεί 8 στους 10 εργοδότες να μη βρίσκουν εργαζόμενους με συγκεκριμένα ταλέντα, με δεξιότητες που είναι απαραίτητες.

Κι όμως, φαίνεται ότι η δυσκολία εύρεσης εργαζόμενων που έχουν να προσφέρουν, είναι πραγματικότητα σε μια χώρα με παρατεταμένη υψηλή ανεργία, ειδικά στους νέους, αλλά ταυτόχρονα και με πολλά μορφωμένα παιδιά.

Πώς να βρεθούν, όμως, οι δεξιότητες όταν στα χρόνια των μνημονίων έφυγαν πάνω από 500 χιλιάδες επιστήμονες, κυρίως νέοι;

Και το βασικότερο: Ποια είναι τα κίνητρα για να επιστρέψουν κάποιοι από αυτούς ή για να μη φεύγουν και όσοι αποκτούν δεξιότητες αλλά σπεύδουν σε άλλη χώρα να βρουν δουλειά;

Το πρόβλημα είναι τεράστιο: Το brain drain δεν έγινε ποτέ brain gain, δεν επέστρεψαν ποτέ στην Ελλάδα οι εργασιακοί μετανάστες της δεκαετίας της οικονομικής κρίσης.

Και γιατί να το κάνουν άλλωστε; Όταν η εργασία στην Ελλάδα αμείβεται ελάχιστα, σε σχέση με το ταλέντο των εργαζόμενων; Όταν οι συνθήκες εργασίας είναι κάκιστες, όταν δεν δίνονται κίνητρα για εργαζόμενες γυναίκες – μητέρες ή για εργαζόμενους – πατεράδες;

Τα επιδόματα και οι υποσχέσεις δεν αρκούν για να μη χάνονται ταλέντα. Ή όπως λέει και το τραγούδι: «Να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο, κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει».

—————

Σίγουρη δουλειά σε 5 κλάδους

Πάντως, αν θέλετε να βρείτε δουλειά στη χώρα μας, υπάρχουν κάποιοι κλάδοι που αναζητούν εργαζόμενους με ένταση. Οι πέντε top κλάδοι ως προς τη ζήτηση είναι το Ανθρώπινο δυναμικό, η Πληροφορική, η Βιομηχανία/Παραγωγή, οι Πωλήσεις/Marketing και η εξυπηρέτηση πελατών. Αν βελτιωθούν οι αμοιβές, είναι σίγουρο ότι πολλά παιδιά θα θελήσουν να μείνουν στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πέρασε η εποχή όπου περιζήτητος και πετυχημένος ήσουν αν γινόσουν γιατρός, δικηγόρος ή δάσκαλος. Αλλοι καιροί, άλλες απαιτήσεις.

——————————–

Το ΠΑΣΟΚ πάει Στρασβούργο

Ωρα… ΠΑΣΟΚ θα χτυπήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου στο Στρασβούργο. Εκεί όπου θα γίνει μια ιδιαίτερα συγκινητική, αλλά και άκρως συμβολική τελετή για την ονομασία αίθουσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε «Ανδρέας Παπανδρέου». Το… όλον ΠΑΣΟΚ θα είναι εκεί για να τιμήσει τον ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης αλλά και για να δείξει σε ποιον… ανήκει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Διότι, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, πολλές απομιμήσεις έχουν εμφανιστεί εσχάτως.

Να θυμίσουμε ότι το όνομα του Ανδρέα στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου είναι έργο… Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε «κυνηγήσει» πολλούς μεγαλόσχημους σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο προκειμένου να το πετύχει.

Και μην ξεχνάμε ότι εδώ και πολύ καιρό υπάρχει αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

————————–

Ετοιμασίες εκλογών

Δεν ξέρω αν θα κάνει εκλογές ο Μητσοτάκης το φθινόπωρο, όμως, στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται πυρετωδώς. Και ψηφοδέλτια ετοιμάζουν, και περιοδείες κάνουν, και ομιλίες με προεκλογικό φόντο κάνει ο πρόεδρος Ανδρουλάκης (σήμερα στα Γιαννιτσά), και νέο γύρο αντεπίθεσης με προγραμματικές θέσεις θα καταθέσουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Όλα δείχνουν κάλπες στο ΠΑΣΟΚ καθώς πιστεύουν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο πρωθυπουργός θα οδηγηθεί σε εκλογές, κυρίως λόγω της οικονομίας, αλλά με πρόσχημα τα εθνικά θέματα.

Ο Καρανικόλας και η ΝΔ

Η παραίτηση του Σπύρου Καρανικόλα από το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, για όσους γνωρίζουν όσα συμβαίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Απενεργοποιημένος εδώ και καιρό ο Καρανικόλας, ήταν θέμα χρόνου να φύγει. «Δεν άντεχα άλλο εκεί, δεν ήταν αυτά που ήθελα εγώ να ακολουθήσω», είπε στη στήλη μας.

Και στην ερώτηση «τι θα κάνει τώρα; Θα πας στη Νέα Δημοκρατία;», η απάντηση ήταν η εξής: «Εχω μια πολύ καλή σχέση με το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχω συζητήσει κάτι, θα δούμε εν καιρώ».

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Γουνάκια στις κάλπες

H αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι μετά τις παραπομπές Νίκου Παππά, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Ελένης Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο, για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρώτος, για τη Novartis οι άλλοι, το κλίμα «μυρίζει» εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και εκδίδει πορίσματα με βάση στοιχεία, είναι αυτονόητο η κυβέρνηση να θελήσει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Ότι δηλαδή δύο πρώην κορυφαίοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θα καθίσουν στο εδώλιο. Αρα… ακολουθείται η πεπατημένη. Γουνάκια στις κάλπες…

——————–

Η συγγνώμη του υφυπουργού

Δεν είναι σύνηθες ένα κυβερνητικό στέλεχος να παραδέχεται το λάθος του και να παίρνει πίσω ό,τι λέει. Και γι’ αυτό η κίνηση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, είναι αξιέπαινη.

Προ ημερών ο κ. Τσακίρης είχε πει σε κλειστή σύσκεψη για τις επιδοτήσεις: «Τουλάχιστον οι μισοί από εσάς θα πρέπει να απολύσετε τους λογιστές σας ή τους συμβούλους που πήρατε να σας κάνουν είτε επιστρεπτέα προκαταβολή είτε οτιδήποτε του ΕΣΠΑ, να μην τους πληρώσετε ποτέ».

Η δήλωση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε σάλο στο χώρο των λογιστών, οι οποίοι είπαν ότι δεν πρέπει να στοχοποιούνται αυτοί που έβαλαν πλάτη όσο λίγοι στην κρίση.

Για να έρθει η συγγνώμη του κ. Τσακίρη χθες ο οποίος με επιστολή του προς το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, λέει μεταξύ άλλων: «Δηλώνω απερίφραστα πως οι λογιστές – φοροτεχνικοί και οι οικονομικοί σύμβουλοι έχουν καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδοχικών κρίσεων που έχει υποστεί η χώρα μας συνδράμει τα μέγιστα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας.

Ασκώντας με υπευθυνότητα και γρήγορα αντανακλαστικά το λειτούργημά τους, βρίσκονται πάντα στο πλευρό των πολιτών και των επιχειρήσεων, υποστηρίζοντάς τους στην αντιμετώπιση προβλημάτων, και στην αξιοποίηση ευκαιριών που δημιουργούνται από τις εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και πολιτικές, αποτελώντας σημαντικό αρωγό των αναπτυξιακών προσπαθειών της Πολιτείας.

Δυστυχώς, πολλές, έντονες και ενίοτε αστάθμητες προκλήσεις της τρέχουσας συγκυρίας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δημιουργούν πίεση που – σπανιότατα μεν, πιθανά δε –  δύναται εν τη ρύμη του λόγου να οδηγήσουν σε ατυχείς εκφράσεις, που σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν αποτελούν πεποίθησή μου και δεν είναι ικανές να πλήξουν την κοινή μας προσπάθεια.

Λυπάμαι για την άτυχη διατύπωση που έδωσε χώρο σε κάποιους να αποπειραθούν να δυναμιτίσουν την άριστη μέχρι σήμερα συνεργασία και συνεννόησή μας και ζητώ συγγνώμη από το σύνολο του κλάδου».

Μπράβο στον υφυπουργό, αλλά δεν είναι τώρα να τα βάζεις και με ένα κλάδο που το κράτος τον έχει ανάγκη όσο λίγοι.

—————————-

Δεν έβρισκες καρέκλα στο τριήμερο

Ενας απολογισμός του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος δείχνει τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα. Ο τουρισμός σπάει κάθε ρεκόρ, και δεν είναι μόνο οι επισκέπτες από το εξωτερικό. Είναι και οι Ελληνες που «σπάνε» την απομόνωση δύο ετών λόγω του κορωνοϊού και… όπου φύγει – φύγει με την πρώτη ευκαιρία.

Στα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν υπήρχε ούτε καρέκλα σε καφενείο άδεια. Στις Κυκλάδες οι Ελληνες τουρίστες κατέκλυσαν τις παραλίες, στην Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική επικρατούσε πανικός.

Οξύμωρο, θα έλεγε κανείς, με τη βενζίνη να πωλείται περίπου 2,5 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο.

Φαίνεται ότι οι Ελληνες τρώνε από τα έτοιμα, ήτοι μετατρέπουν σε διακοπές τις αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν τους μήνες του υποχρεωτικού εγκλεισμού.

Το σουξέ του Κυριάκου

Εχει σουξέ τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ειδικά μετά το ταξίδι στην Ουάσιγκτον και την παρουσίαση στους Αμερικανούς του ελληνικού ψηφιακού μετασχηματισμού. Όπως μαθαίνουμε, ο καθηγητής του Harvard, David Eaves, που ειδικεύεται στις ψηφιακές τεχνικές στο δημόσιο τομέα, επισκέφτηκε τον κ. Πιερρακάκη και χαρακτήρισε «εκπληκτικό» το έργο που έχει γίνει με το gov.gr, την εξυπηρέτηση των πολιτών, την αποφυγή των ουρών και την έκδοση σε λίγα λεπτά πολλών πιστοποιητικών.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, όμως, έχει αναλάβει την προώθηση του κυβερνητικού έργου, και γι’ αυτό θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη.

Ο κ. Πιερρακάκης, που θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όποτε γίνουν οι εκλογές, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής αντεπίθεσης, καθώς τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

 Αστυνομία στα ΑΕΙ και εκλογές δεν γίνεται

Πολλά τα μέτωπα της κυβέρνησης, και κάποια από αυτά είναι και «καυτά». Όπως π.χ. το σχέδιο για την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Από την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση δήλωνε αποφασισμένη να προχωρήσει, έχουν περάσει τρία χρόνια και τίποτε δεν έχει γίνει. Και όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν καλά από επικοινωνία, σε εκλογές με αστυνομικούς μέσα στα Πανεπιστήμια η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάει.

Όχι γιατί η τάξη στα ΑΕΙ δεν είναι αίτημα της πλειονότητας των πολιτών, αλλά γιατί να πας με συγκρούσεις με φοιτητές μετά το καλοκαίρι, δεν θα είναι και ό,τι καλύτερο. Ειδικά αν έχουμε άγρια επεισόδια. Οπότε… η αναβολή από τη ματαίωση είναι ένα τσιγάρο δρόμος.

——————————————–

Ακλαυτες και οι φυλακές Ασπροπύργου

Είχε εξαγγελθεί ως μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και μέσα στο 2023. Ο λόγος για το Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Ασπροπύργου, το οποίο θα αντικαταστούσε τις φυλακές Κορυδαλλού, θα είχε αίθουσες δικαστηρίων, κέντρο μεταγωγών, σύγχρονα κελιά και υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας.

Μια επένδυση γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, που θα γινόταν με ΣΔΙΤ, και θα οδηγούσε σε αποσυμφόρηση τις προβληματικές σημερινές φυλακές.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με την τότε Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, είχαν κάνει πολλή και σοβαρή δουλειά.

Ετοίμασαν σχέδια, κατεδάφισαν παλαιά κτίρια στον χώρο ιδιοκτησίας του ΝΑΤΟ, η… ΜΟΜΑ του υπ. Αμυνας δήλωνε έτοιμη να προχωρήσει το έργο, περιβαλλοντικές μελέτες είχαν γίνει, το Μαξίμου το ήθελε διακαώς και το μόνο που απέμενε ήταν η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.

Και ξαφνικά η νέα ηγεσία της Κατεχάκη… μπλακ άουτ. Όπως λένε τώρα, το έργο μπορεί να γίνει… το 2028.

Δηλαδή μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για ένα σπουδαίο έργο που θα άλλαζε το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας… πάει άκλαυτο. Ισως γιατί δεν «πούλαγε» τόσο όσο ήθελαν κάποιοι.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories