Πολεμοκάπηλοι και ψυχολογία της αγοράς

Η οικονομία είναι ψυχολογία, έλεγαν οι παλιοί. Το Χρηματιστήριο, η κατανάλωση, οι επενδύσεις θέλουν ηρεμία, θέλουν καλό κλίμα. Είναι γνωστό αυτό εδώ και δεκαετίες.

«Και τότε τι εξυπηρετεί όλο αυτό το κλίμα τρόμου και η πολεμοκαπηλεία που βλέπουμε παντού, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις», λένε άνθρωποι της αγοράς.

Και αναρωτιούνται πώς μπορεί να πάει καλά η οικονομία όταν «άκαπνοι» δημοσιολογούντες και απόστρατοι, ούτε λίγο ούτε πολύ προτρέπουν τον κόσμο να προμηθευτεί… παλάσκες και κράνη;

Αυτό που λένε, λοιπόν, παράγοντες της αγοράς είναι ότι αρμόδιοι για να απαντήσουν στους πολεμοχαρείς Τούρκους είναι το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Άλλο η προετοιμασία για πόλεμο, κι άλλο από το πρωί ως το βράδυ να ακούμε, ακόμη και σε εκπομπές ψυχαγωγίας, ότι έρχεται σύγκρουση με τον γείτονα.

Καλά τα πρόσκαιρα νούμερα τηλεθέασης, αλλά τα άλλα νούμερα, της οικονομίας, θα υποχωρήσουν τόσο πολύ που θα πληρώσουμε για χρόνια όλη αυτή την παραφιλολογία για τον πόλεμο.

 Ο φόβος του «θερμού» επεισοδίου

Βεβαίως, κάθε σοβαρό πολιτικό σύστημα οφείλει να έχει σχέδιο και να σκέφτεται ακόμη και το χειρότερο. Και για την κυβέρνηση το χειρότερο είναι να σκέφτεται πότε θα μπορούσε να συμβεί ένα «θερμό» επεισόδιο, πότε θα μπορούσε να υπάρξει μια τουρκική δράση εντός του ελληνικού εδάφους.

Ένα σενάριο, λοιπόν, λέει ότι ο χρόνος που φοβίζει περισσότερο την ελληνική πλευρά είναι ο… εκλογικός. Για φανταστείτε, λοιπόν, να είχαμε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία με υπηρεσιακή κυβέρνηση λίγο πριν από τις εκλογές. Ή ακόμη χειρότερα: Για φανταστείτε ρήξη με τον γείτονα στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, αν οι κάλπες στηθούν το φθινόπωρο.

Πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό δικαστικό, έναν τέτοιο εφιαλτικό σενάριο; Μην ξεχνάμε τα Ίμια, όταν στις 19 Ιανουαρίου 1996 αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης και 12 ημέρες μετά αυτή η νέα κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει μια τουρκική εισβολή επί ελληνικού εδάφους.

Ίσως, γι’ αυτό γίνονται δεύτερες σκέψεις για εκλογές το φθινόπωρο, αλλά… μόνο ο πρωθυπουργός γνωρίζει…

Τροπολογία για τις απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ

Μπορεί η αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ να έχει πάει πολλούς μήνες πίσω και να είναι άγνωστη η έκβαση της, δηλαδή αν θα εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον από τους υποψήφιους επενδυτές, ωστόσο η κυβέρνηση προχωρά σιγά, σιγά τα βήματα της εκκαθάρισης της.

Έτσι, με τροπολογία που πέρασε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, δίνεται η δυνατότητα στον Ειδικό Διαχειριστή να προχωρήσει σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας στη βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου, όπως και να υπολογίσει και να καταβάλλει τις αποζημιώσεις τους. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 1.000.

Με τις ίδιες διατάξεις προβλέπεται ότι ο Ειδικός Διαχειριστής μπορεί να προσλάβει εκ των απολυμένων εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μηνιαίας ή διμηνιαίας διάρκειας, αλλά όχι πάνω από πέντε μήνες. Το προσωπικό αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη συντήρηση και τη διατήρηση εν λειτουργία του εργοστασίου στη Λάρυμνα.

Τέλος για όσους είναι άνω των 55 ετών, η τροπολογία ορίζει ότι μπορούν να υπαχθούν σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας.

Βέβαια, δεν θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην «πουλήσει» ξανά φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Διότι μπορεί να μην έχει σοβαρή πρόταση να καταθέσει για την πολύπαθη και… πολυδάπανη εταιρεία, αλλά ανακοίνωση εξέδωσε για τους εργαζόμενους κάνοντας λόγο για τροπολογία – ντροπή που οδηγεί σε μαζικές απολύσεις.

Έρχεται υπουργείο στέγασης;

Δίνουν και παίρνουν οι φήμες για μια δομική αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Προσέξτε. Όχι έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, ειδικά τώρα που τα ελληνοτουρκικά είναι σε έξαρση, αλλά κάποιες διορθωτικές κινήσεις που θα έδιναν το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού.

Η στήλη σας είχε ενημερώσει για τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός για τη δημιουργία ενός υφυπουργείου προστασίας του καταναλωτή και ακρίβειας. Δηλαδή ένας ισχυρός πολιτικός φορέας που θα αναλάβει να διαχειριστεί την κρίση στην αγορά, τις υψηλές τιμές σε καύσιμα, ρεύμα, προϊόντα.

Τώρα, κάποιες άλλες φήμες δεν θα απέκλειαν και τη δημιουργία δύο νέων φορέων, υπουργείων ή υφυπουργείων.

Το ένα θα εστιάζει στην κάλυψη των αναγκών στέγασης.

Δηλαδή ένας συνολικός σχεδιασμός αξιοποίησης των ακινήτων του δημοσίου ή εύρεσης άλλων ακινήτων που θα μπορούσαν να δοθούν με κίνητρα (μέσω ΟΑΕΔ, φθηνά δάνεια κ.λπ) σε νεαρά ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους.

Το είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργό στο πρώτο συνέδριο του ΟΤ Forum, ίσως ήρθε η ώρα της υλοποίησης.

Η έλλειψη στεγαστικής πολιτικής και κοινωνικής κατοικίας είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση. Άλλωστε, μόλις 100 σπίτια έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για να ανακαινιστούν.

Στην Πορτογαλία προχωρούν στην κατασκευή 26.000 κατοικιών που θα διατίθενται στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με χαμηλό αντίτιμο, 7.000 κατοικιών που θα διατίθενται προς ενοικίαση σε προσιτές τιμές και 2.000 κατοικιών για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων όπως η προσωρινή στέγαση θυμάτων βίας ή φυσικών καταστροφών.

Ένα υπουργείο στέγασης θα μπορούσε να έχει και ουσιαστικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, ενώ η κατασκευή χιλιάδων κατοικιών θα προκαλούσε και μεγάλη ώθηση στην οικοδομή.

Όλα τα λεφτά στη στέγη

Και για να μη νομίζουν κάποιοι ότι όλα αυτά είναι περιττά σας παραθέτουμε τα εξής στοιχεία από έρευνες:

Το 36,2% των Ελλήνων, που ζουν σε ιδιόκτητο σπίτι, ή ενοικιάζουν, καταβάλλουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για έξοδα στέγασης, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντίστοιχα ποσά καταβάλει μόλις το 9,4% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 83,2% για όσους ενοικιάζουν το σπίτι στο οποίο μένουν, με το 62,1% των νοικοκυριών να δαπανά πάνω από το μισό διαθέσιμο εισόδημά του, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 14,2 %.

Όταν, πλέον για να ενοικιάσεις ένα δυάρι χρειάζεται από 500 ευρώ και πάνω, με τον βασικό μισθό θα είναι στα 700 ευρώ και τους λογαριασμούς ρεύματος να είναι στα ύψη, αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει άμεσα ένα στρατηγικό σχέδιο δημιουργίας κοινωνικής κατοικίας.

Αναβάθμιση Φραγκογιάννη;

Το δεύτερο υπουργείο που σκέφτονται στο Μαξίμου είναι να αναβαθμιστεί το υφυπουργείο Οικονομικής Διπλωματίας. Επικεφαλής του εν λόγω υφυπουργείου σήμερα είναι ο Κώστας Φραγκογιάννης για τον οποίο λέγονται πολύ καλά λόγια από όλους, μέσα κι έξω από την κυβέρνηση. Ένας άνθρωπος της αγοράς, που έχει κάνει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα, κι έχει πολλές επαφές στο εξωτερικό.

Eurogroup κομβικής σημασίας

Ένα πολύ σημαντικό Eurogroup για την Ελλάδα θα διεξαχθεί στις 16 Ιουνίου. Αρχικά θα ανακοινωθεί η έγκριση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ από τα SMPS και τα ANFAS. Όχι κι άσχημα για τα δημόσια ταμεία.

Όμως, η συνεδρίαση αυτή φαίνεται ότι θα αποδειχθεί και κομβική για την οικονομία. Το Eurogroup αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για να βγει η Ελλάδα από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Θυμίζουμε ότι η πολιτική απόφαση για την έξοδο αυτή θα γίνει στις 21 Αυγούστου και τότε η Ελλάδα θα μπορεί να λέει ότι τέλειωσε η μνημονιακή περίοδος. Με συνεχή παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας αλλά με απλό μεταπρογραμματικό έλεγχο, όπως αυτόν που περνούν Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Κύπρος.

Το επόμενο βήμα; Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Η νέα εποχή του ΣΕΒ

Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ θα επικυρώσει την επανεκλογή του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου ως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και του Ευθυμίου Ο. Βιδάλη ως προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου.

Στο 90μελές γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ ενισχύεται η συμμετοχή των γυναικών, με συνολικά 14 παρουσίες.

Μεταξύ αυτών, εισέρχονται η Πέγκυ Αντωνάκου της Google ΝΑ Ευρώπης, η Νάγια Καλογεράκη της Coca-Cola HBC AG (CCHBC) και η Ασημίνα Τζίκα της βιομηχανίας αλουμινίου ΕΛΒΙΑΛ. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο μέλος του συμβουλίου Ιουλία Τσέτη της UNIPHARMA αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα γενικής γραμματέως.

Μεγάλο θα είναι το ενδιαφέρον για το τι θα πει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Διάκριση για το ΕΜΠ

Η είδηση καλή και βγήκε χθες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συγκεκριμένα, στην παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων QS World University Rankings 2023, το ΕΜΠ κατατάσσεται στη θέση 422 και στη θέση 45 μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων στην περιοχή Engineering and Technology.

To ΕΜΠ κατέχει την 1η θέση μεταξύ των Ελληνικών πανεπιστημίων και ακολουθούν: Πανεπιστήμιο Κρήτης (στην περιοχή 591-600), ΕΚΠΑ (601-650), ΑΠΘ (651-700), Πανεπιστήμιο Πατρών (801-1000), ΟΠΑ (1001-1200).

Το 2020 το ΕΜΠ ήταν στη θέση 454. Tα κριτήρια αξιολόγησης στην κατάταξη του QS είναι τα εξής: Academic reputation, Employer reputation, Faculty/student ratio, Citations per faculty, International student ratio & International faculty ratio.

H αλαζονεία του δημάρχου

Κουίζ: Ποιος δήμαρχος μεγάλης πόλης χαρακτηρίζεται από συνεργάτες του… αλαζόνας; Ότι δηλαδή φέρεται υποτιμητικά και κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να δημιουργεί και νέους εχθρούς; Μάλιστα, ήδη γίνονται συζητήσεις για το ποιος θα μπορούσε να πάρει τον δημαρχιακό θώκο στις επόμενες εκλογές απέναντι στον νυν δήμαρχο.

Σε αντίθεση με άλλο δήμο, άλλης μεγάλης πόλης, που κάνει ήσυχα τη δουλειά του, δεν προκαλεί και κερδίζει τους συμπολίτες του.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories