Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve κατά 75 μονάδες βάσης – τη μεγαλύτερη άνοδό της από το 1994 – κίνηση που ελήφθη ως σήμα αποφασιστικότητας για τον έλεγχο του πληθωρισμού.Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 1% στις 30.668 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,46% στις 3.789 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,50% στις 11.099 μονάδες.

H αντίδραση στη Fed

Τελικά η Federal Reserve, έκανε την έκπληξη (που εν πολλοίς έπαιζε στα στοιχήματα των αγορών) και προχώρησε σε μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος καλπάζει σε υψηλό 40ετίας, διαψεύδοντας κάθε φορά τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η τελευταία φορά που η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης ήταν τον Νοέμβριο του 1994.Μετά την απόφαση, η Wall Street εμφάνισε μια μικρή αστάθεια, αλλά γρήγορα βελτιώθηκε το κλίμα, καθώς ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell είπε ότι “είτε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης είτε μια αύξηση 75 μονάδων βάσης φαίνεται πιθανότατα στην επόμενη συνεδρίασή της Fed”.Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που η αγορά είδε είναι η αποφασιστικότητα της Fed να ελέγξει τον πληθωρισμό, κάτι που δεν συνέβη τόσο καιρό. «Η πιο επιθετική στάση μπορεί ακόμα να είναι συνεπής με μια ήπια προσγείωση για την οικονομία, αλλά τα περιθώρια στενεύουν», έγραψε ο Barry Gilbert, της LPL Financial, ο οποίος τόνισε ότι προτεραιότητα της είναι να δείξει αποφασιστικότητα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε αυτό το πλαίσιο, η Boeing και άλλες μετοχές που συνδέονται στενά με την οικονομική ανάπτυξη έκλεισαν υψηλότερα με την ελπίδα ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν χωρίς να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Η Boeing αυξήθηκε κατά 10%, ενώ οι Amazon και Tesla σημείωσαν άλμα άνω του 5%.«Η σημερινή ανακοίνωση επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Fed να δώσει τη μάχη με τον πληθωρισμό πιο επιθετικά παρά τις πιθανές συνέπειες από την ταχεία αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Charlie Ripley της Allianz Investment Management. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το επιτόκιο αναφοράς της Fed πιθανόν να είναι στο 3,4% έως το τέλος του έτους.Στα μάκρο της ημέρας απροσδόκητη υποχώρηση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάιο στις ΗΠΑ, καθώς οι αγορές μηχανοκίνητων οχημάτων μειώθηκαν εν μέσω ελλείψεων και οι τιμές-ρεκόρ των καυσίμων περιόρισαν τις δαπάνες για άλλα αγαθά. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,3% τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου την Τετάρτη.Την ίδια ώρα, ο δείκτης Empire State που αποτυπώνει τις επιχειρηματικές συνθήκες στον κλάδο της μεταποίησης αυξήθηκε κατά 10,4 μονάδες, αλλά παρέμεινε στα αρνητικά εδάφη του -1,2.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street