
Πέντε χρόνια οικονομικής στενότητας προβλέπει ο Κρίστιαν Λίντνερ, τοποθετώντας αρκετά μακριά, σε σχέση με προβλέψεις των προηγούμενων μηνών, την υπέρβαση των οικονομικών και ενεργειακών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και για τη Γερμανία.
«Πρώτη προτεραιότητα της γερμανικής κυβέρνησης είναι να βάλει φρένο στον πληθωρισμό. Φοβάμαι ότι σε λίγες εβδομάδες και μήνες θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε μια πολύ ανησυχητική κατάσταση. Σε μια κατάσταση, στην οποία δεν θα μπορούμε να είμαστε επιλεκτικοί. Θα έχουμε ελλείψεις για περίπου τρία με τέσσερα, ίσως και πέντε χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός μέσω συνέντευξής του στο ZDF heute journal.
Διαβάστε επίσης: Σε υψηλό 40 ετών εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία
Κίνδυνος διολίσθησης σε ύφεση
Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ στην έκρηξη των τιμών ενέργειας και βασικών ειδών, εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η Ρωσία, κλείνοντας σταδιακά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου και προς τη Γερμανία.
«Ο κίνδυνος οικονομικής κρίσης πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας, εξαιτίας των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και εξαιτίας του πληθωρισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός πρέπει να σταματήσει, όχι μόνο γιατί πιέζονται οι επιχειρήσεις, αλλά γιατί και ο απλοί πολίτες ζουν «με τον φόβο αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν».
Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Μέχρι και το 2023 θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων
Επιστροφή στον άνθρακα αλλά και στην πυρηνική ενέργεια;
Στο ενεργειακό πεδίο, ο Κρίστιαν Λίντνερ βλέπει πάντως την ανάγκη να σπάσουν ιδεολογικά «ταμπού» προηγούμενων δεκαετιών, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο της επιτακτικής αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας με γνώμονα την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριοο Κρίστιαν Λίντνερ βλέπει καταρχάς τέσσερις βασικούς πυλώνες:
Πρώτον, τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεύτερον, την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω των υπό κατασκευή τερματικών σταθμών στη βόρεια Γερμανία. Τρίτον, την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. Τέταρτον την επιστροφή στον άνθρακα, χωρίς να αποκλείει επίσης σε προσωπικό επίπεδο τουλάχιστον -ανεξάρτητα από τη γνώμη των άλλων δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης- την περαιτέρω αξιοποίηση των τριών ενεργών εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας.
Σχετικά με την χρήση πυρηνικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια ανέφερε μάλιστα: «Τουλάχιστον πρέπει κανείς να εξετάσει το ενδεχόμενο. Κι αυτό πέρα από την ιδεολογία, εξαιτίας των εξαιρετικά αυξημένων πηγών ενέργειας».
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
Πηγή: Deutsche Welle


Latest News

ΗΠΑ: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.