Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς τα αμερικανικά νοικοκυριά έχουν «γονατίσει» υπό το βάρος της εκτίναξης του κόστους ζωής.

Διαβάστε επίσης: Αμβλώσεις – Μπάιντεν: Η απόφαση μάς γυρνάει στο 1800 

Επιστροφή στο 1970…

Ο δείκτης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν αναθεωρήθηκε πτωτικά στις 50 μονάδες, που είναι και το χαμηλότερο νούμερο από τότε που άρχισε η καταγραφή του δείκτη, στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Τον περασμένο μήνα, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 58,4 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Οικονομίες και αγορές στη δίνη των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων

Καθοριστικός παράγοντας για την επιδείνωση του κλίματος μεταξύ των καταναλωτών στάθηκε η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών, με τον πληθωρισμό να «τρέχει» στον υψηλότερο ρυθμό εδώ και σαράντα χρόνια. Μάλιστα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν έδειξε πως η πλειοψηφία του κοινού περιμένει περαιτέρω αύξηση των τιμών.

«Ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι βασικό πεδίο ανησυχίας για τους επενδυτές. Το 47% των καταναλωτών απέδωσε στον πληθωρισμό την επιδείνωση των επιπέδων ζωής, ένα ποσοστό μόλις μία μονάδα χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης» επεσήμανε η διευθύντρια της έρευνας, Τζοάν Σου. Αποκάλυψε δε, πως το 79% των καταναλωτών «βλέπουν» χειρότερες μέρες μπροστά τους, για τις συνθήκες στην επιχειρηματική αγορά.

Καθίζηση και του PMI

Ο δείκτης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν δεν είναι ο μοναδικός που φανερώνει μια συνεχή επιδείνωση στις προοπτικές της αμερικανικής αγοράς, φουντώνοντας τα σενάρια ακόμη και για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία Ιουνίου, του δείκτη S&P Global Composite Purchasing Manager’s Index (PMI) για τον μεταποιητικό τομέα έδειξαν καθίζηση στις 51,2 μονάδες, που είναι το κατώτερο σημείο από τον Ιανουάριο. Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο οικονομολόγος του S&P Global Market Intelligence, Κρις Γουίλιαμσον σχολίασε πως ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στον μεταποιητικό τομέα έπεσε σε επίπεδα που τυπικά παραπέμπουν σε επιβράδυνση της οικονομίας και αυξημένο ρίσκο ύφεσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή