Άνοδο σημειώνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών στην προσπάθειά τους να τιθασεύουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε το 3,093%, ενώ του 30ετούς ενισχύθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 3,212%.

Όσον αφορά τα στοιχεία, η τελική μέτρηση του καταναλωτικού κλίματος για τον Ιούνιο έδειξε ελαφρά μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στο 5,3% για το επόμενο έτος. Η προκαταρκτική μέτρηση νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξε αναμενόμενη αύξηση των τιμών κατά 5,4%.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ επισήμανε την προκαταρκτική μέτρηση ως έναν από τους λόγους για τους οποίους η Fed πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994 . Οι αποδόσεις των ομολόγων περιόρισαν τα κέρδη τους μετά τη δημοσιοποίηση της μέτρησης.

Διαβάστε επίσης: Πάουελ: «Άνευ όρων» η δέσμευσή μας για έλεγχο του πληθωρισμού

Ο Πάουελ επιβεβαίωσε την Πέμπτη την «άνευ όρων» δέσμευση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να συγκρατήσει τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού.

Μιλώντας στην Επιτροπή  Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Πάουελ αναγνώρισε ότι η απότομη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να ωθήσει την ανεργία προς τα πάνω, αλλά δήλωσε ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι «κάτι που πρέπει να κάνουμε».

Η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα – η μεγαλύτερη αύξηση του επιτοκίου της από το 1994. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας εξέπληξε επίσης τις αγορές τις τελευταίες ημέρες με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2007, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποίησε την πέμπτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders