Η πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση φέτος πλησιάζει το 50% καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυστηροποιούν τη νομισματική πολιτική τους και η ζήτηση για αγαθά αποδυναμώνεται, σύμφωνα με τη Citigroup Inc.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανική τράπεζας η κρίσεις στο πεδίο της προσφοράς συνεχίζουν να ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να φρενάρουν την ανάπτυξη, ενώ οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τώρα επιθετικά τα επιτόκια και η καταναλωτική ζήτηση για αγαθά αμβλύνεται.

Διαβάστε επίσης – Goldman Sachs: Αυξημένες οι πιθανότητες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας

«Η εμπειρία της ιστορίας δείχνει ότι ο αποπληθωρισμός συχνά επιφέρει σημαντικό κόστος για την ανάπτυξη και βλέπουμε τη συνολική πιθανότητα ύφεσης να πλησιάζει τώρα το 50%,» έγραψαν οι οικονομολόγοι, και προσθέτουν ότι μπορεί έως τώρα οι κεντρικές τράπεζες να ενσωματώνουν στις προβλέψεις τους μια ήπια προσγείωση τη οικονομίας, ωστόσο κάτι τέτοιο προϋποθέτει κλιμάκωση της προσφοράς και ότι η ζήτηση θα παραμείνει ανθεκτική.

Διαβάστε επίσης – Η πιθανότητα ύφεσης αυξάνεται καθώς ενισχύεται ο πληθωρισμός

Παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις, μέχρι στιγμής η Citigroup δεν έχει ενσωματώσει στις προβλέψεις την ύφεση: εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3% φέτος και 2,8% το 2023.

Παράλληλα αυξάνει τις προβλέψεις της για τον παγκόσμιο πληθωρισμό του 2022 και του 2023 σε 6,8% και 4,3% αντίστοιχα.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι η ζήτηση των καταναλωτών παγκοσμίων έχει εξασθενήσει, προσθέτοντας ότι οι έμποροι λιανικής πώλησης αρχίζουν να παραπονιούνται για την αύξηση των αποθεμάτων τους.

Διαβάστε επίσης -Economist: Η ύφεση μέχρι το 2024 μοιάζει όλο και πιο πιθανή

Η εικόνα της ύφεσης

Ιστορικά οι υφέσεις διαφέρουν ως προς τον χρόνο, την ένταση, αλλά και τη διάρκειά τους.

Η Citi στην νέα της έκθεση βλέπει τρεις μεγάλες κατηγορίες ύφεσης ως πιθανές, με βασικό ερώτημα ωστόσο το πόσο επώδυνη θα αποδειχθεί τελικά η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Η ύφεση του… «κήπου»

Το ένα σενάριο, ίσως το πιο θετικό είναι αυτό που αναφέρεται ως «garden variety», μια ορολογία που χρησιμοποιείται για να αναδείξει το κοινό, το πιο συνηθισμένο. Σε ένα τέτοιο σενάριο η  ανεργία θα αυξανόταν, αφήνοντας πίσω της τις ημέρες των εκατομμυρίων κενών θέσεων εργασίας, και η ανάπτυξη θα κατέγραφε μερικά αδύναμα τρίμηνα. Και η επιβράδυνση της οικονομίας σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, θα ήταν αρκετή για να μειώσει τον πληθωρισμό σύμφωνα με τους στόχους.

Διαβάστε επίσης – Citigroup, Berenberg και BlackRock: Τι εκτιμούν για τις αγορές και τις οικονομίες

Το επώδυνο σενάριο

Ένα δεύτερο σενάριο που περιγράφεται στην έκθεση είναι το ενδεχόμενο η διαδικασία για χαλιναγώγηση των τιμών να αναδειχθεί πολύ πιο επώδυνη.

Αν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι αναμένεται σήμερα, οι Κεντρικές Τράπεζες θα πρέπει να ακολουθήσουν πιο επιθετική νομισματική πολιτική, με αποτέλεσμα πιο μεγάλη αύξηση της ανεργίας και βαθύτερη και παρατεταμένη επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Επισημαίνεται μάλιστα, ότι με πληθωρισμό να τρέχει πάνω από το 8% στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη ζώνη του ευρώ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι κίνδυνοι αυτοί παραμένουν στο τραπέζι.

Ο στασιμοπληθωρισμός

Το τρίτο σενάριο είναι αυτό που έχει αρχίσει να παίζει αρκετά το τελευταίο διάστημα: ο στασιμοπληθωρισμός. Είναι η περίπτωση εκείνη που η οικονομία φρενάρει, αλλά ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει. «Ενώ αυτό το εφιαλτικό σενάριο βρίσκεται στις οθόνες των ραντάρ μας, συνεχίζουμε να δίνουμε σχετικά χαμηλή πιθανότητα σε μια τέτοια έκβαση», εξηγεί η Citi.

Σημειώνεται ότι στις περιόδους στασιμοπληθωρισμού που καταγράφηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 προηγήθηκαν πολλά χρόνια υψηλού και αυξανόμενου πληθωρισμού.

«Ενώ το τρέχον επεισόδιο αποτελεί πρόκληση, η άνοδος του πληθωρισμού είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν σταθερές πολύ χαμηλότερα επίπεδα, έτσι η υπόθεση εργασίας μας είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί καθώς θα επικρατούν συνθήκες ύφεσης», προβλέπει η αμερικανική τράπεζα και καταλήγει:

«Η αίσθησή μας είναι ότι οι περισσότεροι αναλυτές τείνουν προς την άποψη ότι, αν υπάρξει ύφεση το πιθανότερο σενάριο είναι το πρώτο το οποίο αναλύουμε (σ.σ. της ύφεσης garden variety). Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια λογική προσδοκία, αλλά το αδιέξοδο -όπως έχουμε τονίσει- είναι το πόσο επίμονη θα αποδειχθεί τελικά η πληθωριστική δυναμική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή