Εάν η οικονομία των ΗΠΑ γνωρίσει ύφεση, θα είναι πιθανότατα «σχετικά σύντομη», με μόνο μέτρια αύξηση της ανεργίας και ίσως μοιάζει με την κάμψη της αμερικανικής οικονομίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δήλωσε χθες Παρασκευή αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Βροχή αρνητικών εκτιμήσεων για υποχώρηση της οικονομίας σε ύφεση

Ο Νάιτζελ Τσοκ, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος του ΔΝΤ για το Δυτικό Ημισφαίριο, δήλωσε ότι το βάθος οποιασδήποτε ύφεσης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σοκ που θα ωθούσε την οικονομία των ΗΠΑ μακριά από την προβλεπόμενη από το ΔΝΤ πορεία για οριακή αποφυγή της ύφεσης, επισημαίνοντας ότι οι ισχυροί ισολογισμοί των νοικοκυριών θα παρείχαν ένα «μαξιλάρι».

Διαβάστε επίσης: WSJ: Πως η ενίσχυση του πληθωρισμού αυξάνει τις πιθανότητες ύφεσης 

«Υπάρχουν πολλές αποταμιεύσεις στο σύστημα που θα συνέβαλαν στη στήριξη της ζήτησης, ενώ ιστορικά υπάρχει στενότητα στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο Τσοκ σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

«Δεδομένου, λοιπόν, ότι όλα αυτά θα συνέβαλαν στη στήριξη της οικονομίας, στην περίπτωση που αυτή δεχόταν πλήγμα από ένα αρνητικό σοκ, θα περνούσε σχετικά γρήγορα και θα ακολουθούσε μια σχετικά γρήγορη ανάκαμψη στη συνέχεια», εξήγησε.

Η αναθεώρηση των προβλέψεων

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ για το 2022: στο 2,9% αντί για 3,7% που εκτιμούσε τον περασμένο Απρίλιο.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την οικονομία των ΗΠΑ

Στην ετήσια αξιολόγηση των οικονομικών πολιτικών των ΗΠΑ, το ΔΝΤ είπε ότι αναμένει τώρα το ΑΕΠ των ΗΠΑ να αυξηθεί κατά 2,9% το 2022, σε σύγκριση με την πιο πρόσφατη πρόβλεψή του για 3,7% τον Απρίλιο.

Για το 2023, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 1,7% από 2,3% και τώρα αναμένει ανάπτυξη στο 0,8% το 2024.

Τον περασμένο Οκτώβριο, πριν από το κύμα COVID-19 που τροφοδοτήθηκε από την παραλλαγή Όμικρον και πολύ πριν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλέσει απότομη άνοδο στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, το ΔΝΤ προέβλεψε ανάπτυξη 5,2% στις ΗΠΑ το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή