Σύσταση να επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Κίνα, προειδοποιώντας ότι η απότομη επιβράδυνση των εμβολιασμών μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης.

Διαβάστε επίσης: Κίνα – Covid-19: Άλμα κρουσμάτων στο Πεκίνο – Νέος γύρος μαζικών τεστ στη Σανγκάη

Με τον ρυθμό που εμβολιάζεται ο πληθυσμός θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθούν οι τρεις δόσεις, σχολίασε ο Χέλγκε Μπέργκερ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Κίνα. Καθώς η αύξηση της καταναλωτική δαπάνης δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα, εν μέρει επειδή τα νοικοκυριά λαμβάνουν προφυλάξεις σε σχέση με την Covid, εκτιμά ότι μια επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού θα έκανε τους καταναλωτές να νιώθουν πιο ασφαλείς.

Διαβάστε επίσης: Η Κίνα κινδυνεύει να χάσει τα πρωτεία της ανάπτυξης από τις ΗΠΑ – Υπάρχει σχέδιο;

Επισημαίνεται ότι περίπου 375 εκατομμύρια Κινέζοι ηλικίας άνω των 15 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη και με τις τρεις δόσεις, ενώ το ημερήσιο ποσοστό εμβολιασμού έχει πέσει κάτω από τις 800.000 ημερησίως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αναφέρει το Bloomberg. Μελέτες έχουν δείξει ότι τρεις δόσεις των εγχώριων εμβολίων κατά του κορωνοϊού της Κίνας ήταν σχεδόν εξίσου αποτελεσματικές με τα εμβόλια mRNA στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων ή θανάτων.

Το χαμηλό ποσοστό πλήρους εμβολιασμού, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Κίνα επιμένει στην αυστηρή πολιτική Covid Zero. Μόνο το 64% περίπου των Κινέζων άνω των 60 ετών έχει λάβει τρεις δόσεις, σύμφωνα με την εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας.

Οι προβλέψεις

Ο Μπέργκερ επεσήμανε ότι τα lockdown στη Σαγκάη και σε δεκάδες άλλες πόλεις από τον Μάρτιο είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ στην πρόβλεψη του Απριλίου έκανε λόγο για διαμόρφωση του ΑΕΠ στο 4,4% φέτος.

«Το δεύτερο τρίμηνο θα είναι αδύναμο λόγω των lockdown», είπε ο ίδιος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι εθνικοί δείκτες έχουν επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στα επίπεδα πριν από το lockdown, στη Σαγκάη, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας έχουν ανακάμψει μόνο σε ποσοστό περίπου 50%.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ανάπτυξη 4,1% στην Κίνα φέτος και πιθανή συρρίκνωση ΑΕΠ το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για ανάπτυξη στο 5,5%.

Το ΔΝΤ καλεί επανειλημμένα το Πεκίνο να αυξήσει τη δημοσιονομική στήριξη στα νοικοκυριά. Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Απρίλιο, η δημοσιονομική τόνωση της Κίνας φέτος είναι μικρότερη σε σχέση με το 2020, πρόσθεσε ο Μπέργκερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή