Με σημαντική γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα είναι αντιμέτωπες οι αγορές και οι αμερικανικοί δείκτες βιώνουν το χειρότερο πρώτο εξάμηνο των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με αναλυτές η Wall Street αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επανέλθει στα κέρδη, προσβλέποντας σε ένα παράθυρο θετικής δυναμικής.

Διαβάστε επίσης: Ιστορικό χαμηλό για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ 

Βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές σημειώνουν ότι το τέλος του μήνα θα μπορούσε να είναι μια στιγμή για κάποια γρήγορα κέρδη. Σε αυτή την περίοδο, που οδηγεί στην τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του Ιουνίου, αναμένεται να δούμε πολλούς διαχειριστές χαρτοφυλακίου της Wall Street να αλλάζουν τις επενδύσεις τους για να αντισταθμίσουν διαφορές στις αξίες των μετοχών και των ομολόγων τους.

JPMorgan-Κολάνοβιτς: Έρχεται σημαντική ανάκαμψη

Ο ειδικός των αγορών της JPMorgan, Μάρκο Κολάνοβιτς, προέβλεψε ανάκαμψη στους δείκτες με άνοδο των μετοχών έως και κατά 7%, καθώς οι επενδυτές ανανεώνουν τα χαρτοφυλάκια τους και προχωρούν σε νέες τοποθετήσεις, μετά το δύσκολο πρώτο εξάμηνο. Με τον S&P 500 να υποχωρεί πάνω από 13,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο και 17,9% για το 2022 μέχρι στιγμής, οι επενδυτές θα πρέπει να ενισχύσουν το portfolio τους.

«Τo rebalance της επόμενης εβδομάδας θα είναι σημαντικό, καθώς οι αγορές μετοχών κατέγραψαν αξιοσημείωτη υποχώρηση το πρώτο εξάμηνο του έτους», έγραψε ο Κολάνοβιτς, τονίζοντας ότι η επανεξισορρόπηση δεν είναι η μόνη κινητήρια δύναμη των αγορών. Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις για ανάκαμψη, ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα το τέλος του πρώτου τριμήνου, όταν η αγορά σημείωσε πτώση περίπου 10% και στη συνέχεια σημειώθηκε ένα σημαντικό ράλι 7% την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. «Συμβαίνει σε μια περίοδο χαμηλής ρευστότητας», ανέφερε και υπενθύμισε ότι η αγορά βρίσκεται σε ζώνη υπερπώλησης.

Πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι ένα ριμπάουντ εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για ύφεση ενδεχομένως να αποδειχθεί βραχυπρόθεσμο, παρότι ορισμένοι εκτιμούν ότι οι ρευστοποιήσεις έφθασαν σε υπερβολικό σημείο που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για ανάκαμψη. Άλλοι αναλυτές, επεσήμαναν ότι θα έρθει και πάλι περίοδος αστάθειας το τρίτο τρίμηνο. «Ιστορικά, το τρίτο τρίμηνο, μαζί με το δεύτερο τρίμηνο, είναι τα χειρότερα », δήλωσε ο Σταμ Στόβαλ στρατηγικός αναλυτής της CFRA Research. «Από τη στιγμή που η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις ενδιάμεσες εκλογές τελειώσει τα πράγματα θα είναι καλύτερα».

Κλυδωνισμοί

Αξίζει να σημειωθεί πως η επόμενη εβδομάδα σηματοδοτεί, όχι μόνο το κλείσιμο του Ιουνίου, αλλά το κλείσιμο του δευτέρου τριμήνου και συνολικά του πρώτου μισού του έτους, ένα εξάμηνο που δοκίμασε τις αντοχές των διεθνών αγορών.

Εξάλλου, ανεξάρτητα της πορείας των δεικτών την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνέχεια του ανοδικού ξεσπάσματος την περασμένη εβδομάδα, όλοι τους παραμένουν στο βαθύ… «κόκκινο». Ενδεικτικά ο S&P 500 μετρά απώλειες 24% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του. Την ίδια ώρα και οι αγορές ομολόγων παρουσιάζουν έντονους κλυδωνισμούς, σαν αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve.

Ο Κολάνοβιτς είναι από τους λίγους αναλυτές που επιμένει πως η κατάσταση στην αμερικανική αγορά θα βελτιωθεί σταδιακά μέχρι τα τέλη του έτους, όπως και ότι η αμερικανική οικονομία, παρά την πίεση που θα δεχτεί, δεν θα γλιστρήσει σε επίπεδα ύφεσης. Πολλοί αναλυτές και επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ και όχι μόνο έχουν αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες υποχώρησης της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση στα τέλη της χρονιάς ή στις αρχές του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street