Με ένα δυνατό ανοδικό ξέσπασμα έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά της bear market που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς βελτιώθηκαν οι διαθέσεις των επενδυτών μετά και τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδειξαν κάποια σημάδια επιβράδυνσης της ανόδου του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 2,69% στις 31.503 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 3,07% στις 3.912 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 3,34% στις 11.607 μονάδες.

Από τα χαμηλά της bear market

Οι μετοχές φάνηκε να βρήκαν κάποια σταθερότητα αυτή την εβδομάδα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, από τα χαμηλά της bear market που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, οι δείκτες έκλεισαν την πρώτη ανοδική εβδομάδα μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 6,4% για την εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq Composite κέρδισε 7,5% και ο Dow έκλεισε κατά 5,4% υψηλότερα.

Ωστόσο, τα στοιχεία από την καταναλωτική εμπιστοσύνη έδειξαν ότι ο δείκτης υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ήτοι στις 50 μονάδες. Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού σε ορίζοντα 12μηνου έδειξε τον δείκτη στο 5,3%, από 5,4% που ήταν η προκαταρκτική ανάγνωση νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο δείκτης αυτός είναι καθοριστικής σημασίας και θα επηρεάσει τη Fed.

«Ράλι ανακούφισης»

«Πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ τις τελευταίες τρεις ημέρες ήταν μια αντίδραση της αγοράς από τις συνθήκες βαθιάς υπερπώλησης», έγραψε ο Chris Senyek της Wolfe Research. «Αν και μπορεί να υπάρξει κάποια πρόσθετη βραχυπρόθεσμη συνέχεια, πιστεύουμε ότι η πτωτική τάση παραμένει ανέπαφη και ότι το επόμενο σκέλος προς τα κάτω θα οδηγηθεί από αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης και πτωτικές αναθεωρήσεις κερδών», πρόσθεσε ο Senyek.

«Είναι ένα ράλι ανακούφισης», εξήγησε ότι ήταν αυτό που είδαμε αυτήν την εβδομάδα και ο Mohamed El-Erian της Allianz. «Είναι ανακούφιση μετά από μια δύσκολη εβδομάδα, ένα δύσκολο μήνα, μια δύσκολη χρονιά, και έχουμε ένα ράλι ανακούφισης, και αυτό είναι πραγματικά ευπρόσδεκτο», πρόσθεσε.

Τα ανησυχητικά σημάδια

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz επεσήμανε τα ανησυχητικά σημάδια στην αγορά ομολόγων, η οποία τιμολογείται με «υψηλότερο κίνδυνο ύφεσης», καθώς η Federal Reserve μετατοπίζεται σε μια πιο επιθετική στάση έναντι του πληθωρισμού.

«Η αγορά λέει «να προσέχεις», γιατί η οικονομία αποδυναμώνεται όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο. Είναι λοιπόν δύο διαφορετικές αφηγήσεις αυτή τη στιγμή στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων. Και το βασικό ζήτημα είναι ότι για άλλη μια φορά, είναι η αγορά ομολόγων που οδηγεί τη Fed και όχι η Fed που οδηγεί την αγορά», πρόσθεσε ο El-Erian.

Στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι 488 μετοχές στον S&P 500 έκλεισαν σε θετικά εδάφη, με τους 11 τομείς του δείκτη να κλείνουν ανοδικά. Η Carnival Corporation ξεχώρισε με την άνοδο του 11%, αφού η εταιρεία ανέφερε ότι οι όγκοι κρατήσεων στο δεύτερο τρίμηνο ήταν «σχεδόν διπλάσιοι» από τους όγκους το πρώτο τρίμηνο. Επίσης, η Royal Caribbean Group αυξήθηκε κατά 15% και η Norwegian Cruise Line Holdings κέρδισε 14%.

Σημαντική ήταν και η συμβολή του τραπεζικού κλάδου, αφού η Federal Reserve δημοσίευσε τα αποτελέσματα του ετήσιου «stress test» της. Η κεντρική τράπεζα είπε ότι μια σειρά από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας έχουν ισχυρές δεξαμενές κεφαλαίων για να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή ύφεση. Η τιμή της μετοχής της Wells Fargo εκτινάχθηκε κατά 7%, ενώ η Capital One σημείωσε κέρδη 6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street